Doğu Ekspresi ile Kars Gezi Rehberi

Doğu Ekspresi ile Kars turu nasıl yapılır? Bu senenin en popüler yurt içi destinasyonu açık ara Kars gezisi oldu. Hem Doğu Ekspresi‘nin aşırı rağbet görmesi hem de Çıldır Gölü‘nün Ocak – Mart ayları arasında donması sebebiyle özellikle kış aylarında çok rağbet gören bir rota haline geldi Kars. Ben iki senedir izin sıkıntısı yüzünden gidemiyordum, bu sene izin gün sayım artınca Ekim ayından uçak biletlerimi hazır etmiştim. Tam da Kars’ın en popüler olduğu döneme geldi benim gidişim. Bir de oğlumla gitmeye karar vermiştim, bu yoğunluk biraz da stres yarattı üzerimde açıkçası. Ama tüm endişelerim boşaymış, Doğu Ekspresi ile Kars gezisi herhangi bir seyahatten zor olmadı benim için. Bu konuda çok fazla yazılıp çizilse de çocukla Doğu Ekspresi tecrübe yazısı göremedim hiç. O nedenle Doğu Ekspresi ile çocuklu Kars gezisi tecrübelerimi hiç vakit kaybetmeden paylaşmak istedim. Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır? Doğu Ekspresi turu nasıl yapılır? Doğu Ekspresi rotası nasıl? Kars’ta gezilecek yerler nereler? Buyrun, bir de benden okuyun Kars’ı ve Doğu Ekspresi’ni. İşte size Doğu Ekspresi ile Kars Gezi Rehberi

Turistik Doğu Ekspresi nedir? Turistik Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır? Turistik Doğu Ekspresi bilet fiyatları da yazıya eklenmiştir.

Doğu Ekspresi rehberi

Kars Gezi Rehberi: Kars’a nasıl gidilir? Kars’ta Ulaşım 

Kars’a gitmenin pek çok yolu var. Uçak, tren, otobüs ve bunları ikili üçlü kombinasyonlarıyla Kars’a ulaşabilirsiniz. Ben bizim kendi tecrübemizi anlatacağım. İstanbul’dan Kars’a direkt uçakla gittik. Uçak biletlerimizi Ekim ayında THY’nin yurt içi kampanyasıyla kişi başı 49 TL gibi uygun bir fiyata almıştım. Dönüşte de Kars’tan Ankara’ya meşhur Doğu Ekspresi ile gidip, oradan İstanbul’a yine uçakla döndük. Ankara-İstanbul biletlerimizi de yine kampanya ile 39 TL fiyattan almıştım. Eğer Doğu Ekspresi’ne doyamadım daha fazla tren yolculuğu yapmak istiyorum derseniz, Ankara’dan İstanbul’a dönüşü hızlı trenle de yapabilirsiniz. Gelelim Kars içinde ulaşımı nasıl sağladığımıza. Kars Havaalanı’ndan şehir merkezine belediye otobüsü ile gidebiliyorsunuz, kişi başı ücret 5 TL. Taksi ile giderseniz 40 TL civarı tutuyormuş. Ben gitmeden önce her türlü Kars grubuna girip yazışmaları okuduğum için o gruplardan bulduğum taksi numaralarını not etmiştim. Gitmeden bir hafta önce bir tanesi ile bir tam gün bizi Ani Antik Kenti, Çıldır Gölü ve Kars Kale’sini gezdirmesi için konuştuk. Bu gezi için 240 TL fiyata anlaştık. Telefonda konuştuğum kişi Hakan Bey(05465698786) ve kendisi dolu olduğu için bizi yönlendirdiği kişi Olgun Bey(05437328221) ile ilgilenirseniz görüşebilirsiniz, biz memnun kaldık. Çıldır Gölü’ne belediyenin servisleri var, Belediye Binası önünden saat 10:30’da kalkıyormuş. Ani Antik Kenti için de saat 11:00’de İl Özel İdare Binası önünden servis kalkıyormuş. Şehir içini ise yaya olarak gezebilirsiniz rahatlıkla, görülecek yerlerin mesafeleri birbirine pek uzak değil zaten. Şimdi önce Doğu Ekspresi konusunu detaylıca anlatayım.

Doğu Ekspresi rehberi

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi güzergahı ve saat bilgileri

Doğu Ekspresi güzergahı tam 54 duraktan oluşuyor. Biz trene Kars’tan bindik, trenin Kars’tan kalkış saati sabah 8:00 ama birkaç dakika geç kalkabiliyor. Güzergah üzerindeki şehirler ve tahmini varış saatleri aşağıdaki şekilde.

Kars 08:00 – Erzurum 12:10 – Erzincan 16:06 – Sivas 22:18 – Kayseri 01:48 – Kırıkkale 06:39 – Ankara 08:26

Tren kasaba ve köylerdeki duraklarda sadece 2-3 dakika duruyor ama yukarıda gördüğünüz şehirlerde biraz daha uzun duruyor, yani durakta biraz fotoğraf çekilecek vakit bulabiliyorsunuz. Bu arada şu anda bakım nedeniyle tren Ankara durağına kadar gitmiyor. Ankara’dan bir önceki durak olan Irmak durağı şu anda son durak.  Oradan TCDD’nin ücretsiz servisleriyle Ankara tren garına bırakılıyorsunuz. Tren garının karşısında Belko Air servisleri var bu arada, oradan hava alanına gidecekseniz bu servisleri kullanabilirsiniz, kişi başı 11 TL. Ben Ankara-İstanbul uçak biletlerimizi saat 12 için almıştım ama trenin genelde çok rötar yaptığı ve herkesin uçaklarını kaçırdığını okuyunca son dakika problem yaşamamak ve aşırı pahalı biletlere kalmamak için akşam 18 için de önceden bilet aldım. Bizim tren şansımıza hiç rötar yapmadı ve 12 uçağına yetiştik. Size önerim, bu stresi yaşamamak için bence 14 gibi bir saate dönüş uçak biletinizi alın.

Tam ters yönde yolculuk yapacaklar için de şehirlerin tahmini varış saatleri aşağıdaki şekilde. Ankara’dan yine tren kalkış saatinde ücretsiz servislerle Irmak durağına götürülüyorsunuz ve oradan yolculuğunuz başlıyor.

Ankara 18:00 – Kırıkkale 19:45 – Kırıkkale 19:45 – Kayseri 00:48 – Sivas 04:19 – Erzincan 10:32 – Erzurum 14:32 – Kars 18:30

Aralıksız gidiş dönüş tren yolculuğu yapabiliyor muyuz diye soranlar olmuştu. Saatlerden de anlaşılacağı üzere bu mümkün değil. Ankara’dan 18:00’de yolculuğunuz başlayıp Kars’ta 18:30’da sona eriyor. O gece Kars’ta konaklayıp sabah 8:00 treniyle dönüşünüzü yapabilirsiniz.

Doğu Ekspresi rehberi

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi vagon çeşitleri ve fiyat bilgileri

Doğu Ekspresinde üç çeşit vagon bulunuyor; Pulman, Örtülü Kuşetli ve Yataklı Vagon. Tabi bir de yemekli vagon var trende ama orası konaklamak için değil, trenin restoranı. Pulman, bildiğimiz koltuklu vagon. Her sırasında 2 çift 1 tek koltuk bulunuyor, ortam ferah ama 25 saat için pek tavsiye etmem açıkçası. Örtülü Kuşetli bir odada ranza şeklinde dört kişilik yatak bulunan vagonlar. Başlangıçta dört kişinin oturabileceği koltuklar var, yataklar katlanmış vaziyette duruyor, uyku zamanı yatakları açıyorsunuz. Grup halinde gidiyorsanız daha cazip bir vagon tipi. İki kişi gidiyorsanız, dört kişilik bilet almanızda fayda var çünkü cinsiyet farklılıkları varsa ve odadaki biri rahatsız olursa Pulman’a yolcu gönderimi yapabiliyorlarmış. Yataklı, bir odada ranza şeklinde iki kişilik yatak bulunan vagonlar. Burada da başlangıçta iki kişilik koltuk var, yataklar katlı olarak duruyor, istediğiniz zaman açıyorsunuz. Yataklı vagonu tek kişi olarak da kapatabiliyorsunuz. Kişi başı tek yön Pulman fiyatı  46 TL, Örtülü Kuşetli 61 TL, Yataklı 96 TL. Yataklı vagonu tek başınıza kapatmak isterseniz 116 TL. Bu fiyatlar üzerinden yaş ve meslek gruplarına göre indirimler olabiliyor, bilet alırken tarife kısmına tıklayarak kendinize uygun olan tarifeyi seçebilirsiniz. Mesela bizim durumumuzda 7 yaş altı çocuklar ücretsiz olduğu için oğlum için bilet almadık, babamın da 65 yaş üstü olduğu için indirimi vardı. Normalde %50 indirim yazsa da yataklı vagonu 96 TL yerine 73.50 TL’ye aldık. Herhalde bahsedilen indirimler pulman için tam geçerli. Bunun dışında Kars-Ankara yerine ara duraklarda iniyorsanız tabi fiyat değişiyor. Son olarak evcil hayvanınızı yanınızda götürebiliyorsunuz, yalnız pulmanda seyahat etmeniz gerekiyor ve ona da %50 indirimli bilet almanız gerekiyor.

Doğu Ekspresi rehberi

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır?

Doğu ekspresi tren biletleri TCDD’den online olarak satışa çıkarılıyor, şuradan biletlerinizi alabilirsiniz. Açılan ekranda nereden nereye gitmek istediğinizi, gidiş tarihini ve yolcu sayısını girmeniz gerekiyor. Biletler tren hareket gününden tam bir ay önce satışa çıkıyor. Henüz satışa çıkmayan bir bilet tarihi seçtiğinizde sistem “İsteğinize Uygun Sefer Bulunmamaktadır” şeklinde uyarı veriyor. Eyvah bilet kalmamış gibi bir düşünceniz olmasın. Ben 12 Şubat Doğu Ekspresi bileti için 13 Ocak sabahı saat 7:30 itibarıyla bilgisayar başına geçip sistemi refresh etmeye başladım. Tam 7:34’te biletler satışa açıldı ve sisteme girdiğimde son bir yataklı vagon boş görünüyordu. Burada çok hızlı davranmanız gerekiyor çünkü yüzlerce insan aynı anda bu biletlerin peşinde. 🙂 Ben hemen seçtim, zaten seçtikten sonra bir 10 dakika kadar o yerler size ayrılmış oluyor, ondan sonra rahat rahat yolcu bilgilerini girebilirsiniz. Biletler ilk satışa açıldığında yer bulamazsanız sakın hemen pes etmeyin, aynı gün içerisinde ve ilerleyen günlerde mutlaka gitmek istediğiniz günü kontrol edin. TCDD tarafından vagon eklemesi oluyor, bir de bilet iptalleri oluyor. Son gün bile bilet bulma şansınız var. Ben bizim biletler satışa çıkmadan önce önceki günleri arada kontrol ediyordum, birçok gün için boş yer görmüştüm.

Doğu Ekspresi rehberi

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi yataklı vagon bilgileri

Doğu ekspresi yataklı vagon trenin en konforlu odalarına sahip. Odada, valizlerinizi koyabileceğiniz bir üst raf, dolu sıvı sabun, ayna, lavabo, çöp kovası, montlarınızı ya da kıyafetlerinizi asabileceğiniz askılar, mini buzdolabı, eşyalarınızı koyabileceğiniz raflı bir dolap, iki priz ve uzayabilen sistemli bir masa bulunuyor. Gece yakabileceğiniz kırmızı bir gece lambası da bulunuyor. Odaya iki adet terlik, iki el havlusu, iki Çizi, iki Albeni, iki su ve iki küçük meyve suyu bırakıyorlar. Odada tuvalet bulunmuyor, dışarıdaki ortak tuvalete gidiyorsunuz. Yola çıktıktan bir süre sonra kompartıman görevlisi gelip yataklarımızı yaptı, çarşaflar gayet temizdi. Hemen bu şekilde kullanmak zorunda değilsiniz, yatakları yapıp katlıyor yine. Ama biz alt katı direkt yatak şeklinde kullandık. Üç kişi olunca daha rahat ettik ve koltuk şeklinde olduğundan daha konforlu oluyor bu şekilde. Odalar içeriden kitleniyor ama dışarıdan kilitlemek için gereken anahtarlar yok. Görevliye sorduğumuzda biz buralardayız ayrıca buraya gelen insanlar güvenilirdir merak etmeyin şeklinde bir cevap aldık.

Processed with VSCO with a4 preset

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi treni hakkında genel bilgiler ve koşullar

Doğu ekspresine bindikten bir süre sonra kompartıman görevlisi gelip biletleri göstermenizi istiyor. Benim biletler mailimdeydi, o zaman PNR numarasını ve yolcu isimlerini söylememi istedi. Elindeki listeden bizi işaretledi ve geçti. Daha sonra Jandarma gelerek kimlikleri kontrol etti, çocuğun kimliğine bakmadılar. En son da sivil polis olduğunu tahmin ettim kişiler köpekle gelip uyuşturucu kontrolü yaptılar. Valizinizi kapının önüne koymamızı istediler, köpek de yanından geçti gitti sadece yani öyle çok sıkı bir kontrol değildi açıkçası. Velhasıl böyle kontroller olması güvenlik anlamında rahatlatıcı oluyor. Trenin içi oldukça sıcak, sürekli t-shirt ile oturduk. Biz gündüz genelde ısıtıcıyı kapalı tuttuk, akşam da 23 derece olarak ayarladık. Ayrıca cam da gece hariç foto ve video çekebilmek için sürekli açıktı diyebilirim. Temizlikten biz gayet memnun kaldık, bizim şansımıza sanıyorum ama tuvaletler bile son ana kadar tertemizdi, ayrıca tuvalet kağıdı da hiç bitmedi. 🙂 Odalar arası ses geçirmiyor sanırım, yan tarafın hiç sesini duymadık. Bir de onlara sormak lazım tabi, sonuçta bizde çocuk vardı. 🙂 Bu arada trende sigara içmek yasak ama insanlar odalarının kapısını kapatıp, camı açıp içiyorlarmış sanırım, biz hiç koku duymadık.

Turistik Doğu Ekspresi nedir? Turistik Doğu Ekspresi, normal Doğu Ekspresi treninin sadece yataklı vagonlardan oluşan bir versiyonu. 6 adet yataklı vagondan oluşan Turistik Doğu Ekspresi treni Kemaliye, Erzincan, Erzurum gibi bazı duraklarda uzun molalar vererek buraları gezmeniz için imkan tanıyor. Buralarda ücretli turlara katılabilir ya da imkanınız varsa kendiniz gezebilirsiniz. Tursitik Doğu Ekspresi Ankara’dan 15:55’te kalkıyor ve bir sonraki gün Kars’a gece yarısı varıyor yani Tursitik Doğu Ekspresi yolculuk süresi 32 saat civarı.

Turistik Doğu Ekspresi bilet fiyatı nedir? İki kişilik odada tek kişi kalacaksanız bilet fiyatı 480 TL, iki kişi kalacaksanız toplam fiyat 600 TL yani kişi başı 300 TL oluyor.

Turistik Doğu Ekspresi bileti nasıl alınır? Normal Doğu Ekspresi bileti aldığınız TCDD online sitesine giriyorsunuz, Nereden Nereye kısmına normalde olduğu gibi Ankara Gar ve Kars girip arattığınızda iki ayrı hat açılıyor, biri normal Doğu Ekspresi, diğeri Tursitik Doğu Ekspresi. Turistik Doğu Ekspresi seçerek işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Doğu Ekspresi rehberi

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresinde yemek

Doğu ekspresinde bir tane yemekli vagon bulunuyor. Burada abur cubur ve alkolsüz içecek satışı bulunuyor. Ayrıca hazır yemekler mevcut, sipariş verince mikrodalga fırında ısıtılıyor. Biz bolca market alışverişi yaptığımız için burada yeme ihtiyacımız olmadı ama insanları yerken gördüm, tavuk şiş fena görünmüyordu sanki. 🙂 Eskiden trenlerde alkollü içecek satışı yapılıyordu, şu anda yapılmıyor ama kendiniz yanınızda götürebiliyorsunuz, bunun için bir yasak yok.

Doğu Ekspresi rehberi

Tren restoranı dışında yolculuk süresince yemek konusundaki diğer şansınız ise Erzurum’da trene cağ kebabı siparişi vermek. Biz Kars’tan dönüş yolunda trene bindiğimiz için Erzurum’dan öğlen saat 12 civarı geçtik. Yarım saat önce 04422133253 numaralı telefondan Gel Gör Kebap’ı aradım ve sipariş verdim, bir porsiyon dürüm fiyatı 9 TL. Genelde soğuk ve pek lezzetli olmadığı yönünde yorumlar okumuştum, o nedenle pek beklentim yüksek değildi. Yine de bu turistik aktiviteyi de yapmalıyım dedim, iyi ki de yapmışım gayet sıcak ve leziz geldi. Ayrıca kadayıf dolması siparişi de veriliyormuş, ben onu duymamıştım. Neyse ki Erzurum durağında seyyar satıcıdan aldık, o da gayet başarılıydı, tanesi 5 TL.

Processed with VSCO with a4 preset

Doğu Ekspresi Önemli Bilgiler: Doğu Ekspresi yolculuğu için neler götürmeli?

Gitmeden önce aldığım notlarla birlikte gerekebilecek şeyleri yazmaya çalışacağım. Yanınıza biraz abur cubur almanızda fayda var ama bizim gibi abartmayın, trende de satılıyor bazı şeyler. Meyve almaya çalışın bence daha çok. Giyim olarak ince bir alt ve üst mutlaka alın. Islak mendil, plastik tabak, plastik bardak, buzdolabınız olduğu için marketten içecek ve su alabilirsiniz. Çaya kahveye düşkün olanlar kattle götürebilirler. Kitap mutlaka alın, gece biri uyuyup biri uyumayacaksa okuma ışığı alabilirsiniz. Uzatma kablolu priz ben götürmemiştim ama  olsa fena olmazmış, bol teknolojik aletiniz varsa üçlü priz iyi olur. Tabi instagram’da şov yapacaksanız çeyizinizi ve led ışıklarınızı da götürmeyi unutmayın. 😀 Çocuklu olanlara tavsiyem bir elektrikli ocak ve minik bir tencere götürmeleri, azıcık da tarhana mümkünse. Benim genelde kurtarıcılarım bunlar oluyor seyahatlerde.

dogu_ekspresi_goturulecekler.JPG

Çocukla Doğu Ekspresi ve Kars tecrübesi

2018 yılı kararlarımdan biri oğlumu gittiğim her seyahate götürmekti. Daha önceleri zorlu olabileceğini düşündüğümüz bazı seyahatlere onu götürmemiştik ve son seyahatlerde artık özlem ve onu evde bırakmaktan dolayı hissettiğim vicdan azabı artmaya başlayınca böyle bir karar aldım. Eşim işi nedeniyle katılamayacağı için önce Kars planını yalnızca ikimiz için planlamıştım ama çok soğuk ve biraz da yorucu olabilecek bir seyahat olduğundan gezmeyi çok seven babam da planımıza dahil oldu. iyi ki de öyle olmuş, birlikte çok keyifli ve kendimi daha güvende hissettiğim bir seyahat yaptık. Ada için yanıma hem kar tulumu ve kar botları hem de normal kalın bir mont ve günlük botlarını aldım. Bu da otomatikman eşya yükünü arttırıyor, bir de klasik seyahatlerde çocuk için aldığım eşyalar ve oyuncaklar işin içine girince tek başıma bunları taşımam zaten pek mümkün olamayacakmış. Bir de bu eşyaların yanına oğlumu da çoğu zaman kucakta taşıdığım için çok zorlanırdım. Yine de iki küçük valiz ve bir sırt çantasına sığabildik.  Gezimiz beklediğimden çok daha rahat geçti, ben daha yorucu olacağını düşünüyordum. İlk gün şehirde gezerken oğlum çok huysuzlandı ama ertesi gün Ani harabelerini gezerken çok mutluydu. Yollar buz tutmuştu, sürekli onların üzerinde zıplayarak kırmaya çalıştı ve eğlendi. Kiliselerin içinde ses yankılanmaları çok hoşuna gitti, bir de nedense kırılmış dökülmüş yerler çok ilgisini çekti. Hava da şansımıza güneşliydi, o yüzden zorlanmadık. Çıldır gölünde hava kapadı ve bir de üstüne rüzgar olunca, ne kadar sıkı giyinmiş olursa olsun soğuktan yüzü bordo oldu neredeyse çocuğun. 🙁 Orada biraz korktum açıkçası oğlumu hasta edeceğim diye ama ponponlu atlar, köpekler filan ilgisini çekti. Çok da uzatmadan biraz eğlenceli vakit geçirebildik. Taksiyle geçirdiğimiz uzun vakitlerde kucağımda uyudu, uyku düzeni de bozulmamış oldu. Akşamları dışarı çıkmadık, odamızda oyuncaklarla oynadık, biraz da TV’de çizgi film izledik. Güneş gidince hava çok soğuk oluyor, çocuğa eziyet etmek istemedim. Ben yanıma bebek arabası veya kanguru almadım ama şehir içinde geçerken pişman oldum. Oğlum sürekli kucak istedi ve o kadar yolu sürekli kucakta geçirmek yorucu oldu. Ani harabeleri ya da Çıldır gölünde bebek arabası kullanamazsınız ama şehir için almakta fayda var. Bu arada, çocukla seyahat hakkında daha fazla detay için şuradaki yazımı okumanızı tavsiye ederim.

çocukla Doğu Ekspresi rehberi

Gelelim tren yolculuğunun nasıl geçtiğine. Bana 3 metrekarelik yere çocuğu o kadar süre hapsettiğime dair yazanlar oldu. Bir kere tren yolculuğunda o odada hapis olmak zorunda değilsiniz, vagonlar arasında gezebiliyorsunuz. Biz de arada restorana gittik, başka vagonlarda gitar çalan gençlerin yanına gittik. Ada’nın keyfi yerindeydi, bunu net olarak söyleyebilirim. Odada olduğumuz zamanlarda da bazen yolu izledi, bazen oyuncaklarıyla oynadı, bol bol da uyudu. Benim şansım Ada’nın yolculuk seven bir çocuk olması. Minibüs, otobüs, araba ve uçak hep ilgisini çeker. İlk defa trene bindi ve bindiğinde aşırı heyecanlandı. Onun bu kadar çok sevinip, sürekli geçtiğimiz yerlerle ilgili bir şeyler sorması beni çok mutlu etti. Tren 8’de hareket ettiği için sabah 6’da kalkıp kahvaltı edip trene gittik. O yüzden biraz uykusuzdu ve ilk birkaç saat sonrası bir anda çok huysuzlandı, hemen uyumasını sağladım ve uykusunu aldıktan sonra her şey normale döndü. Bana instagram’dan gelen mesaj ve yorumlarda sorulan sorulardan biri de çocuğun uykusu ve yatak konusuydu. Bu konuda internette kesin bir ölçü bulamadım ve ölçüm yapmadım ama tahminimce yatak genişliği 60 cm civarı. Oğlum gece illaki üst katta yatmak istedi, ben de onunla birlikte yattım. İç kısımda o, dış kısımda ben olacak şekilde uyuduk. Oğlum hep tek başına yatmaya alışık olduğu için o rahat etsin diye ben tüm vücudumu taşıyıcı kuşaklara yaslayarak uyudum diyebilirim. Yani benim adıma çok konforlu bir uyku olmadı açıkçası ama geçti gitti bir şekilde. 🙂 Çocuk bence alt katta tek başına yatabilir, belki yatağın önüne yere yastık koyulabilir her ihtimale karşı. Alt yatak yüksekliği standart bir otobüs koltuğunun üstüne minder konulmuş gibi. Bu arada oğlum öğlen uykusunu alt kattaki yatakta uyudu ve çok döne döne uyumasına rağmen düşme tehlikesi olmadı. Uyku düzeni ile ilgili de hiç sıkıntı yaşamadık. Normalde 2 saat kadar öğlen uykusu uyur, trende 3,5 saat uyudu. Akşam da yine 20:30 civarında vakitlice uyudu ve sabah kompartıman görevlisi gelene kadar deliksiz uyudu. 😀 Velhasıl, kazasız, belasız, hastalıksız atlattık çok şükür yolculuğu.

çocukla Doğu Ekspresi rehberi

Kars Gezi Rehberi: Kars’a ne zaman gidilir? Kars’ta kaç gün kalınır?

Kars’ın en popüler olduğu zaman kış mevsimi, özellikle Ocak ve Şubat ayları. Bunun bana göre birkaç nedeni var; Kars çevresinde gezilecek yerler arasında olan Çıldır gölünün bu aylarda donması, Sarıkamış kayak merkezinin açık olması ve efsane kar manzaralarına şahit olmanız. Biz de Şubat ayında gitmeyi tercih ettik ve gerçekten çok güzeldi. Bana sorarsanız ilkbahar ve yaz aylarında da Kars ve Doğu Ekspresi çok keyifli olur. Kars’ta kalacağınız süre nasıl vakit geçirmek istediğinize bağlı olmakla birlikte en az 1,5 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Biz Cumartesi günü 15:15’te vardık Kars’a ve yerleşme filan derken ancak 16:00’da şehri dolaşmaya başladık. Hava kararana kadar merkezde görülecek her yeri gezmiştik diyebilirim. Ertesi gün de Ani Harabeleri, Çıldır Gölü ve Kars Kalesini gördük. Görmek istediğim asıl yerler için bana 1,5 gün yetti. Sarıkamış ve Boğatepe köylerini de eklemek isteyenler için 2.5 gün daha ideal diye düşünüyorum.

karsa_ne_zaman_gidilir.JPG

Çıldır Gölü

Kars Gezi Rehberi: Kars’ta nerede kalınır? Kars konaklama önerileri

Yukarıda söylediğim üzere pek çok Kars grubuna dahil olduğum için oradaki konaklama önerilerini değerlendirdim. Kars Öğretmenevi merkezi lokasyonu ve uygun fiyatıyla genelde önerilen bir yerdi. Babam da emekli öğretmen olduğu için direkt Kars Öğretmenevi’ni arayıp bir ay önceden rezervasyon yaptık. Orada kalmak için öğretmen olmanız şart değil tabi ama öğretmen olunca fiyatlar çok az daha indirimli oluyor. Biz iki gece üç kişilik odaya toplam 170 TL ödedik. Bina ve odalar oldukça eski ama temizlikten yana herhangi bir şüpheniz olmasın. Açık büfe kahvaltı fiyata dahil ve kahvaltısı da beklediğimden iyiydi açıkçası.  Öğretmenevi’nin yeri oldukça merkezi, biz çok rahat ettik. Mesela Kars’ın meşhur restoranlarından Hanımeli beş dakika mesafede yer alıyor, yine birkaç dakika uzaklıkta pek çok market var. Kars’ın gezilecek yerleri hep on dakika uzaklıkta. Bu bahsettiğim süreler hep yürüyerek geçen zaman. Tren garı da birkaç kilometre uzaklıkta, çocuk olduğu için yürümeyip taksi tuttuk, 5 dakika içerisinde gara vardık ve 15 TL ödedik. Çocuk olmayınca yürünmeyecek yol değil ama eşyalar da çoksa taksi daha mantıklı. Öğretmenevi dışında öğrendiğim diğer uygun fiyatlı yerler ise şöyle; Şeker Fabrikası Misafirhanesi, Hekimevi ve Polis Evi. Sosyal medyada adının en çok gördüğüm otel ise Katerina Sarayı, rezervasyon yapmak isterseniz şuraya buyurun.

kars_ogretmenevi.JPG

Kars Öğretmenevi

Kars gezi rotası: Kars gezilecek yerler ve yapılacaklar

Kars şehir merkezinde görülmesi gereken yerlerin çoğu Ordu caddesi ve Maliye Sokak üzerinde. Bunlar Rus mimarisinin izlerini görebileceğiniz binalar ve çoğunluğu şu anda devletin bir kurumu olarak görev yapan yerler. Zaten bu tip binaları, söylediğim sokaklarda yürürken hemen fark ediyorsunuz, bunların dışındaki binalar ne yazık ki çok da sevmediğimiz çarpık kentleşmenin eserleri olan yapılar. Bu sokaklarda görmek isteyebileceğiniz başlıca binalar ise şöyle; Defterdarlık Binası, Valilik Binası, Kars Sanayi ve Ticaret Odası, İl Sağlık Müdürlüğü. Bunların dışında bazı oteller ve şahıslara ait ya da terk edilmiş eski yapılar da mevcut. Bu caddelerin dışına çıktığınızda görebileceğiniz bazı yerler; Fethiye Camii, Devlet KonservatuarıMazlum Ağa HamamıCheltikov OtelKaterina SarayıKümbet CamiTaş Köprü.

kars_sanayi.JPG

Kars Ticaret ve Sanayi Odası

Merkez Kale, İç Kale veya Stadel olarak anılan Kars Kalesi de Kars’a gittiğinizde görülmesi gereken yerlerden. Hem şehri tepeden görmek hem de bu tarihi yapıyı yakından görmek için biraz yukarı çıkmanız gerekiyor. Yürüyerek çıkılmayacak bir yol değil ama biz çocukla olduğumuz için Ani ve Çıldır için tuttuğumuz taksiden bizi kaleye çıkarmasını da rica ettik. Milattan sonra 1153 yılında Selçuklular tarafından yaptırılmış olan kale 1386 tarihinde Timur tarafından yıkılmış. 1579 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından kale ve dış cephe surları yeniden yaptırılmış. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıllık Rus işgalinde tahribatlara uğradığı söylenen kale bizce şu anda gayet iyi durumda görünüyor. Sit alanı olarak inşa edilmiş kale, özellikle şehirden bakınca çok ihtişamlı görünüyor.

Kars gezi rehberi

Ani Antik Kenti, Kars’ın güneydoğusunda, merkezden 42 kilometre uzaklıktaki Ocaklı Köyü sınırları içinde, Arpaçay boyunda yer alıyor. Çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış, İpek Yolu’nun Kafkaslardan Anadolu’ya ilk giriş noktasında kurulmuş olan kent benim için Kars’ta mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Kars’ta tek bir yer gezme şansınız varsa kesinlikle Ani harabelerini görmelisiniz. Kente giriş, Ani Surları’ndan yapılıyor ve giriş ücreti 8 TL. Burada en sağlam görünen ve mutlaka gezilmesi gereken yapılar şöyle; Ortaçağda Ermenistan’ın en ünlü mimarlarından Trdat tarafından yapılmış olan Ani Katedrali ya da diğer adıyla Fethiye Camii(şehir merkezindeki cami başka), Selçuklular zamanında Anadolu’da kurulan ilk Türk camisi olan Ebu’l Menuçehr Camii, 980 yılında inşa edilen ve Ani harabeleri denince ilk akla gelen fotoğraf olan Abughamrents Kilisesi ya da diğer adıyla Aziz Gregory Kilisesi. Bir de sadece ayaklarının kalıntıları görünen yıkılmış İpekyolu Köprüsü buranın önemli yapılarından. Instagram’da gördüğünüz meşhur pencereden görünen köprü oluyor burası, pencere de Ebu’l Menuçehr Camii’ne ait.

kars_ani_harabeleri.JPG

Ani Antik Kenti

Kars’a yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta olan Çıldır Gölünün bir kısmı Kars, bir kısmı Ardahan il sınırları içinde kalıyor. Buranın esprisi kışın donuyor olması ve alabildiğine bembeyaz görüntü. Kış aylarında, genelde Finlandiya gibi kuzey ülkelerinde yapılan bazı aktiviteleri burada da yapmak mümkün. Mesela buzda balık avlamak, kızaklarla kaymak bu aktivitelerin en popüler olanları. Kızakları burada köpekler veya geyikler yerine atlar çekiyor. Normalde hayvan gücüne dayalı bu tarz aktiviteleri çok tasvip etmesem de oğlumun çok ilgisini çektiği için 5 dakikalık bir kızak turu yaptık. Bu turun ücreti bizim gittiğimiz yerde kişi başı 10 TL idi. Çıldır gölünün farklı yerlerine gitmek mümkün, popülerliğine göre fiyatlar değişiyor sanırım, bizim taksici bizi daha az bilinen bir yere götürdü. Gölden tutulan balıkları yiyebileceğiniz restoranlar mevcut, biz gittiğimizde aşık atışması da yapılıyordu. Bizim gittiğimiz yerde alkol yoktu ama Kütük Ev diye bir yer varmış, sanırım bir tek orada alkol varmış. Bu restoranların en popüleri de tabi Atalay’ın Yeri, oraya rezervasyonsuz girmek pek mümkün değil dediler bize.

kars_cildir_golu.JPG

Çıldır Gölü

Kars Gezi Rehberi: Kars Yeme İçme

Kars’ta en meşhur yemekler şöyle sayabiliriz; Kaz eti, Hangel, Piti, Evelik çorbası, Umaç helvası ve Kars Gravyeri. Kars kazı çok meşhurmuş, açıkçası Kars’a gitmeye hazırlanırken öğrendiğim bir detay bu. Gerçekten sokaklarda kaz sürülerine rastlayabiliyorsunuz. Biz açıkçası yemedik, ben şahsen pek etçi bir insan değilim zaten, bir de çok pahalı geldi. Diğer yemek fiyatlarının 15-25 TL arası değiştiği restoranlarda kaz eti fiyatı 65-70 TL arası. Hangel, kısaca etsiz mantı gibi bir şey, ince hamur parçalarının üstüne sarımsaklı yoğurt, karamelize soğan ve baharat koyarak yapılıyor. Piti, nohutlu bir et yemeği. Sunumu için yemeğin suyuna lavaş yatırılıyor, üzerine yemek konuluyor. Lavaş yemeğin suyunu çekince çok lezzetli oluyor. Evelik çorbası, ıspanağa çok benzeyen evelik otu ile yapılan içinde ayrıca yeşil mercimek, patates, erişte gibi malzemeler olan çok sağlıklı bir çorba. Umaç helvası, birazcık un helvasını andıran Kars’a özgü bir tatlı. Kars gravyeri de zaten hepimizin bildiği, kedili fareli çizgi filmlerde görmeye alışık olduğumuz peynir tipi. Hangel ve Evelik çorbası benim favorilerim oldu Kars’ta. Kars gravyerini aldığım yerle mi ilgili bilmiyorum ama hiç sevemedim, çok ağır geldi. İstanbul’da aldıklarım bana daha lezzetli geliyor ne yalan söyleyeyim. Boğatepe köyündekilerin en güzeli olduğu söyleniyor, biz ne yazık ki oraya gidemedik, sizin vaktiniz olursa mutlaka gidin. Orada köy kahvaltısı da çok güzel oluyormuş, bir sabah deneyebilirsiniz.

kars_hangel.JPG

Hangel

Kars’ta iki akşam yemeğimizde iki farklı restoran denedik; Pushkin ve Hanımeli. İki mekanda da yerel yemekler bulunuyor ve akşam 8’den sonra aşık atışması şovu oluyormuş ama biz çocukla olduğumuz için biraz erken saatlerde yedik ve izleyemedik, o yüzden yorum yapamayacağım. Pushkin yöresel ev yemekleri restoranı olarak geçse de biz gittiğimizde Piti ve Hangel yoktu, üstelik günlerden Cumartesi ve saatlerden henüz akşamüstü 6 idi. Evelik çorbası, kaz mantısı ve kavurma yedik. Çorba çok güzel, mantı sıradan, kavurma ise kötüydü. İki restoranda da gittiğimiz saatlerde yalnızca birkaç masa vardı. Buna rağmen servis inanılmaz yavaştı, en büyük sıkıntı bizim için bu oldu. Kalabalık olduğu zamanlarda nasıl oluyor tahmin edemiyorum, bunları bilerek gitmenizi tavsiye ederim. Hanımeli restoranın sahibi çok tatlı ve misafirperver bir hanım ama garsonlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim, herhangi bir kabalıkları vs. olmadı ama bitse de gitsek bir halleri vardı. Bu arada alakasız bir detay; restoranın balığı Portakal’a akvaryuma yaklaşıp öpücük verirseniz o da size karşılık veriyor, çok şirin.

kars_hanimeli_restaurant.JPG

Hanımeli Ev Yemekleri

Velhasıl, Kars’a gidin. Bir yere instagram’da fenomen olduğu için gidiliyor olması kötü bir şey değil, aksine insanları harekete geçirmesi çok güzel. Özellikle Kars gibi Türkiye’nin en uzak noktalarından birine bu kadar çok ziyaretçi olması ülke turizmimiz için de harika bir gelişme. Bence bu ülkede yaşayan ve imkanı olan herkesin bu deneyimi yaşaması gerek. Yazdığım her şey kendi kişisel deneyimlerimiz ve düşüncelerimizdir, herkes farklı düşünceye sahip olabilir. Elimden geldiğince tüm tecrübemizi anlatmaya çalıştım, eksik olduğunuzu düşündüğünüz, anlaşılmayan ya da merak ettiğiniz bir şey varsa lütfen yorum olarak bırakın.

Bir de amatörce bir video hazırlamıştım. Bu bilgilerin üzerine belki izlemek istersiniz diye şuracığa koyuyorum onu da. 😉

Instagram’daki Kars ve Doğu Ekspresi paylaşımlarıma #hohhoyytkars hashtag’inden ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

 

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

23 Responses

  1. Fatma Durukan dedi ki:

    Bende Kars gezisinden yeni döndüm.Biz kızım ve eşim ile tura katilmiştik.Kuşetli trenlerde gittik tur o şekildeydi .
    Kış masali diye bindiğimiz trende ilk başlangiç çok keyifli olsada uzayan saatlerde biraz sorun başladi.
    Oncelikle tuvalet sorunu çok problem oldu çunkü başlangiç sonrasi hiç temizlik işlemi yapilmiyor oda cok sıkıntı yarattı.TCDD yollarini biraz daha bu konularda duyarli olmaya davet ediyorum.Yemek salonunda çay ve içecek konusunda sorun oldu
    Gezi boyunca yediklerimizde de oldukça fiyat abartisi çok fazlaydi hele ki Kaz eti yemenin bedeli neredeyse tur fiyatina eşitti.Turizm canlandirmak guzel ama giden turistin kek olmadiğinida o gidilen yerlerdeki satici ve işletmelere de ayrica ogretmek gerekir diye düşünüyorum.
    Ki Masal olmaktan ibaret olmasın gidilen ülkemin güzel şehirleri.Ben birdaha asla gitmek istemem.
    Çünkü bu kadar güzel sözler ile anlatılan her yerden hüsran ve keklenerek dönmek istemiyorum.
    Uzgünüm.

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, biz 2 sene oldu gideli. Fiyatlar konusunda çok sorun yaşamamıştık, belki de iyice abarttılar. Bir de bizim şansımıza mı bilmem ama trende tuvalet ve yemekhanede kriz olmadı. Herkesin tecrübesi farklı oluyor tabi.

  2. Anonim dedi ki:

    merhaba, bu yolculuğu yaparken oğlunuz kaç yaşındaydı?

  3. Argecimutfak dedi ki:

    Merhaba özellikle çocuklu bir seyyah olarak yazınız bizim de ilgimizi çekti. Şunu merak ediyorum, oğlunuzu trende yatırırken herhangi bir bariyer yaptınız mı? Bizim oğlan dönerek uyuyor da bu yataklardan düşer diye korkuyorum. Nasıl bir çözüm bulabiliriz acaba yatak bariyeri kullanmak haricinde?

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, yazıda belirtmiştim. Ben oğlumla yattım 😁🙈 ama merdiveni bariyer olarak kullandığını söyleyenler vardı bana, o şekilde deneyebilirsiniz 😉

  4. doğu ekspresi turu

  5. Derya çetin dedi ki:

    Merhaba eşim ben ve oğlum 8 yasında gıtmekistiyoruz ama yataklınaldıgımızda 3 kişi oluyoruz cocuk için de ödeme yapmayı kabul etsek kalabılır mıyız yataklıda

  6. Anonim dedi ki:

    Ne kadar güzel detaylı açıklayıcı olmuş, ellerinize sağlık. Kendimi cesaretlendiriyorum sayenizde 🙂

  7. Anonim dedi ki:

    Şahane bir bilgilendirme olmuş :)kaleminize sağlık

  8. Şule Denizli dedi ki:

    Nasıl güzel ve detaylı bir anlatım olmuş video yazının güzel ve eğelenmeli bir özeti çok beğendim , elinize sağlık demeden geçmek istemedim ve aklıma yazdım şubat ayı için annemin memleketi Kars’ı görmeyi ama çocuklarla mı çocuksuz mu düşünmekteyim 🤣

  9. Müg dedi ki:

    Merhaba,
    Yazınız için çok teşekkürlerr, çok bilgilendirici olmuş. Taksiyi kaç tlye kiraladınız?

  10. oralarnereler dedi ki:

    Süpersiniz.. Allah nazarlardan saklasın sizi. Bizde Türkiye’deki ve Dünyadaki trenleri deneyimlemek istiyoruz ve yapmaya çalışıyoruz. Çocuk oldu mu? Ne yaparız, sorumuza çok güzel cevap verdiniz. Gezin, gezin, dönün.

  11. dunyalideli dedi ki:

    Milletin dedesi nenesi köyüne gidemiyor sizin yüzünüzden 🙂 Bende baktım tren bileti yer yok… Salın şu treni artık :p

    • hohhoyyt dedi ki:

      ben saldım gitti. 🙂 bu arada, ninem dedem gidemiyor muhabbetleri tamamen twitter’da popüler olma, RT alma çabaları bence. Sabah giderken direkt bilet gişesinden yer buldu 4 kişilik bir kadın grubu teyze. ben de zaman yaklaştıkça çok yer boşaldığını görüyorum. mutlaka kontrol etmek lazım ara ara..

  1. Şubat 22, 2018

    […] ben de. Kim bilir belki orada karşılaşırız. Gittim, geldim ve yazıyı bile hazırladım, buraya alayım sizi. […]

  2. Ekim 8, 2018

    […] Doğu Ekspresi ile Çocuklu Kars Gezisi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et