Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Bilinmesi Gerekenler

Phi Phi adaları iki ana adadan oluşuyor; Phi Phi Don ve Phi Phi Leh. Phi Phi Don daha büyük olan ve yerleşim olan ada, Phi Phi Leh ise aynı zamanda ulusal park olan ve konaklama imkanı olmayan, Leonardo DiCaprio’nun meşhur The Beach filminin çekildiği ada. İnanılmaz kaya oluşumları ve turkuaz suları ile Tayland’ın en popüler adlarından biri burası. Akın akın turist ağırlamasına rağmen kendinize ıssız köşeler bulabileceğiniz adeta cennet gibi olan bu adaya mutlaka gitmelisiniz. İşte size Phi Phi adaları ile ilgili tazecik gezi notlarım efenim, buyurunuz okuyunuz.

DSC_0169.JPG

Tonsai Pier

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adalarına nasıl gidilir? Phi Phi ulaşım

Phi phi adalarına uçakla gitmek gibi bir şansınız yok. Mutlaka diğer adalardan birinden deniz yoluyla gitmeniz gerekiyor. Birinci seçenek feribot ile Phi Phi’ye geçmek. Phuket, Krabi ve Koh Lanta’dan Phi Phi Don’a feribot seferleri mevcut. Yalnız Koh Lanta’dan sadece yüksek sezonda yani 1 Kasım ile 30 Nisan arası feribotlar çalışıyor. Phuket’ten Phi Phi’ye gidecekseniz Numchai Pier veya Rassada Pier’den kalkan feribotları kullanabilirsiniz. Ben https://www.phuketferry.com/ adresinden biletlerimizi online olarak almıştım. Sitede online alınca indirim varmış gibi görünüyordu ama limana gidince doğruluğunu kontrol etmedim açıkçası. 🙂 Online almamın bana şöyle bir faydası oldu; ertesi gün Rassada Pier’den 11:30’da kalkan feribotun dolmuş olduğunu ve Numchai Pier’dekinde yer olduğunu gördüm. Direkt gitseydik önce Rassada Pier’i deneyeceğimiz için zaman kaybedecek ve belki de 11:30 feribotunu kaçırıp günümüzü öldürecektik. İkinci seçenek ise özel speedboat ile transfer ayarlamak. Bu biraz pahalı bir seçenek ama istediğiniz saati ayarlayabiliyor olmanız bir avantaj. Tabi bir de feribotla 2 saat süren yolu 45 dakika gibi kısa bir süreye indirmiş oluyorsunuz. Kalabalık grup olduğunuzda tercih edilebilir belki. Konaklamayı düşünmüyorsanız Krabi veya Phuket’ten günübirlik düzenlenen turlarla da gidebilirsiniz. Bu arada feribot kullanacaklara küçük bir not düşeyim; feribotun içi aşırı soğuk, mutlaka şal ya da mont bulundurun el altında. 😉

DSC_0140.JPG

Feribotun içi, İngilizce alt yazılı olarak film gösterimi var.

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adalarına ne zaman gidilir? Phi Phi’de ne kadar süre kalınır?

Phi Phi adalarının yüksek sezonu yani gitmek için en ideal aylar Kasım ve Nisan ayları arasında kalan zamanlar. Yalnız tropik adaların çoğunda olduğu gibi burada da işiniz biraz kısmete kalmış durumda. Biz Kasım ayının son günlerinde gitmemize rağmen güneşi hiç göremedik hatta giderken feribotta ve adadan ayrılmadan önceki son saatlerimizde yoğun yağmur yağışına denk geldik. Yine de sıcaklık olarak çok güzeldi yani nem oranı fazla yüksek değildi, yağmur yağmadığı zamanlarda keyfimiz oldukça yerindeydi diyebilirim. Neler yapmak istediğinize göre değişmekle birlikte bence iki ya da üç gün Phi Phi adaları için oldukça yeterli bir süre. Phi Phi adalarına genelde insanlar günübirlik gitmeyi tercih ediyorlar ama bence hata ediyorlar. 🙂 Bir kere diğer adalardan günübirlik tur ile Phi Phi’ye ancak speedboat ile gidebiliyorsunuz yani yoğun kalabalıklarla bir arada. Ayrıca birkaç tur dışında bu speedboat ile gidilen turların kalkış saatleri çok erken değil, bu da demek oluyor ki gittiğiniz koylar inanılmaz kalabalık olacak yani ne denizden zevk alacaksınız ne de doğru düzgün fotoğraf çekebileceksiniz. Krabi’den veya Phuket’ten longtail boat ile gitmeyi düşünüyorsanız unutun, mesafe çok uzak. Böyle bir yolu kaptanlar zaten kabul etmezler, kabul etseler de adalara ulaşana kadar muhtemelen akşam olur. Phi Phi’ye illa gidecekseniz benden size tavsiye, kesinlikle bir gece de olsa konaklayın, hem gece hayatını da görmüş olursunuz. 😉

DSC_0168.JPG

Feribotta donduğumuz için eşim montla 🙂

Phi Phi adalarına gitmeden önce bilmeniz gerekenler

  • Adada motorlu araç yok, farklı koylara yalnızca longtail boat denilen geleneksel teknelerle ulaşım sağlanıyor, onun dışında her yere yürüyorsunuz. Adanın merkezinin dışında çok seyrek birkaç tane motor ve bisiklet gördük ama kiralama gibi bir seçenek yok, sadece yerel halk kullanıyordu.
  • Ada 2004’teki büyük tsunami felaketiyle yerle bir olmuş ama geçen 13 senede baştan sona yeniden inşa edilmiş.
  • Adalara giriş ücretli. Phi Phi Don’da feribottan iner inmez sizden kişi başı 20 baht ayakbastı parası alıyorlar. Phi Phi Leh’e gittiğinizde ise park olduğu için girişler daha yüksek, kişi başı 400 baht.
  • Bizim tecrübe ettiğimiz kadarıyla oteller dışında kredi kartı geçmiyor. Güzel haber; adada bankamatikler var.
  • Umumi yerlerde tuvalet kağıdı bulmak biraz zor, yanınızda selpak veya ıslak mendil bulundurmanızı tavsiye ederim.
  • Drone konusu sorulan sorulardan biriydi. Hava alanı girişinde drone ile ilgili herhangi bir sorun olmadı. Longtail botla gezerken de kaptanımıza sorarak pek çok kere uçurduk. Yalnızca Maya Bay’de biz uçurduktan sonra gelip uyardılar ve indirdik. Ceza vs. kesmediler, o ana kadar çekeceğimizi de çekmiştik zaten.
DJI_0415_.jpg

Monkey Beach. El sallayan bizi gördünüz mü? 🙂

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adalarında nerede kalınır? Phi Phi konaklama önerileri

Bana kalırsa balayına gitmiyorsanız Phi Phi’de merkezde kalmak en güzeli. Loh Dalam Bay bütün hareketin olduğu yer diyebilirim. Sadece bir gece kalacağımız için ucuz, lokasyonu iyi olan temiz görünen bir otel seçtim. Özellikle tavsiye edebileceğim bir otel değil açıkçası ama lokasyon olarak gerçekten iyiydi, kahvaltı da fena değildi, o kadar. Biz gecesi 100$’a kaldık, ucuz dediğim de bu yani, daha lüks otelleri siz düşünün. 🙂 En popüler adalardan bir olması ve çok fazla turist gelmesi sebebiyle Tayland’daki en pahalı ada belki de Phi Phi. Bizim kaldığımız oteli düşünürseniz, şuradan odaları ve fiyatları inceleyebilirsiniz.

Phi Phi’deki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

DSC_0806.JPG

Phi Phi Anita Resort

Phi Phi adasına gelmeden önce otel rezervasyonunuzu yaptırmanızı tavsiye ederim, özellikle yüksek sezonda geliyorsanız yer bulmakta zorlanabilir ya da tercih etmeyeceğiniz bir otelde konaklamak zorunda kalabilirsiniz. Yukarıda adada motorlu ulaşım olmadığını söylemiştim ama otelinize çantalarınızı nasıl taşıyacağınızı düşünmenize gerek yok. Çünkü her otelden bir görevli feribot saatlerinde limanda bekliyor ve tekerlekli bir el arabasıyla valizlerinizi taşıyor. Aynı şekilde otelden ayrılırken de valizlerinizi limana kadar taşıyor, hatta yağmur yağıyorsa çantaların üstüne bir branda da örtüyorlar.

DSC_0170.JPG

Tonsai Pier’de bekleyen otel görevlileri

Phi Phi adalarındaki otelleri incelerken oldukça güzel görünen ama pahalı olduğu için tercih etmediğim Phi Phi Island Village Beach Resort’u ada çevresindeki koyları keşfederken görme fırsatımız oldu. Buradan merkeze ulaşım sadece deniz yoluyla sağlanıyor ama otel gerçekten güzele benziyordu. Kafa dinlemek isteyenler ya da Phi Phi adalarında balayı düşünenler şuraya bir bakabilir.

DJI_0408.JPG

Phi Phi Island Village Beach Resort’un plajı

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adalarında ne yapılır? Phi Phi gezilecek yerler ve yapılacaklar

Phi Phi’de yapılacak en güzel şey kesinlikle bir long tail boat kiralayıp Phi Phi Don adasının çevresindeki koyları ve Phi Phi Leh adasını gezmek. Instagram’dan paylaşımlar yaptığımda bu konuyla ilgili çok fazla soru geldiği için detaylı olarak anlatacağım. Biz otelimize valizlerimizi bıraktığımız gibi otelin olduğu taraftaki sahile inip karşımıza çıkan ilk longtail boat kaptanına fiyat sorduk. Bize nereleri gezdirebileceğini ve saatlik fiyat listesini gösterdi. Ben araştırdığım kadarıyla çoğunlukla 4 saatine 2000 baht verildiğini öğrenmiştim. Kaptanın verdiği fiyat 3 saat için 2000 baht idi. Biz, o gün öğleden sonra 3 saat Phi Phi Don çevresindeki koylar için 1500, ertesi gün 4 saat Phi Phi Leh adası için 2000 baht teklif ettik ve kabul etti. Belki sizin pazarlık gücünüze göre fiyat daha da indirilebilir bilemiyorum. Saat için sözleştik, yemeğimizi yedik ve verdiğimiz saatte plajda buluştuk.

DSC_0193.JPG

İlk gün Phi Phi Don koyları turu

İlk gün sırasıyla Nui Beach, Loh Lana Bay ve Monkey Beach’i ziyaret ettik. Nui Beach’te kumsala kadar girmedik, açıkta şnorkel yaptık. Balıklar su yüzünden bile görünüyor, deniz altı severler burayı kaçırmasın. Ben uzun bir süre sudan çıkmadım burada. 🙂 Daha sonra Loh Lana Bay’e indik. Burada karaya çıkıp koyun karşı tarafına yürüdük, işte orası yukarıda bahsettiğim Phi Phi Island Village Beach Resort’un olduğu yerdi. Merkezden uzak olsa da orada da bir merkez oluşmuş diyebilirim, barlar, restoranlar ve alışveriş yapabileceğiniz yerler bulabiliyorsunuz. Son olarak Monkey Beach’e gittik, gerçekten de plajda maymunlar vardı. Burada aradığımız bembeyaz kum ve turkuaz sulara kavuştuk. Maymunlara dikkat bu arada, eşim bir elinde bir paket fıstık varken diğer elinden maymunlara biraz fıstık veriyordu, maymun hem elindekini hem paketi kapıp kaçtı. 😀

DSC_0227.JPG

Nui Beach

İkinci gün sabah erkenden çıktık, erken dediysem gerçekten erken yani 6 gibi. Çünkü meşhuuur Maya Beach nam-ı diğer The Beach güneş doğduktan sonra birkaç saat içinde adım atacak yer kalmayana kadar doluyormuş. Bu nedenle oradaki ilk teknelerden biri olmak bizim için önemliydi. Filmi izlediğimizden beri aklımızın bir köşesinde hayal baloncuğu olarak duran plajın şöyle doya doya tadını çıkaralım istedik. Doya doya çıkaramadık tabi ki 15. dakikada akın akın insanlar gelmeye başladı ama o bile bizim için çok güzeldi. Yalnız oranın bir saat sonraki halini düşünemiyorum, geç gidecekseniz gitmeseniz daha iyi bence. Biz de kalabalıklaşmaya başlayınca rotamızı Phi Phi Leh’in bir diğer koyu olan Loh Samah Bay’a çevirdik. Burası gerçekten mükemmeldi, gittiğimizde yalnızca biz vardık ve sonsuza kadar orada öylece kalsak şikayet etmezdik. Altınızda muhteşem bir deniz, karşınızda bembeyaz kumlara sahip ıssız bir kumsal ve yeşilliklerle bezeli muhteşem kaya oluşumları..bundan daha güzel bir manzara olabilir mi? Buranın ardından son durağımız Pileh Lagoon’a geçtik. Büyülendiğim anlardan biriydi yine, gözlerim doldu mutluluktan. Burada baya bir denizde vakit geçirdik, yavaş yavaş tekneler doluşmaya başlayınca biz de geri dönüş yoluna geçmeye karar verdik.

DSC_0664.JPG

Loh Samah Bay

Sonuç olarak özel kiralayacağınız bir longtail boat’un yerini hiçbir şey tutamaz. Rotaya tamamen siz karar veriyorsunuz, nerede ne kadar kalacağınıza da. Bizim teknemizin adı Pristela, kaptanımızın adı ise Money idi. Kendisi Loh Dalam kumsalında duruyor, denk gelirseniz aklınızda olsun, çok memnun kaldık. Loh Dalam kumsalı, mesafe olarak Phi Phi Don koylarını gezmek için avantajlı olsa da Phi Phi Leh’e gitmek için Tonsai Pier’den tekne kiralamak daha doğru. Biz sabah çok erken yola çıkacağımız için otelimize yakın olmasını istedik. Bu arada benim aklımda olan bir tur daha vardı ama tek bir firma çalışıyor ve bir ay kala baktığımda yer olmadığı için planımıza almadık. Maya Beach’e akşam gidip, kimsecikler yokken güneşi batırıp, planktonlarla yüzüp teknede uyuyorsunuz, daha sonra sabah yine kimseler yokken gün doğumunu Maya Beach’te yaşıyorsunuz. Bu tur teoride çok ilgimi çekti ama pratikte nasıldır bilmiyorum. Çok kötü yorumlar da gördüm hakkında, yer olsaydı yine de deneyimlemek istiyordum. Siz de düşünürseniz biraz erken davranmanızı öneririm.

DSC_0543

Maya Beach

Phi Phi’deyken yapılacak diğer aktiviteleri de saymaya çalışayım.

  • Kano kiralayıp Phi Phi Don çevresindeki koyları gücünüz yettiğince kendiniz de gezebilirsiniz.
  • Adalardaki muhteşem kayalıklara tırmanış yapabilirsiniz.
  • Akşam güneşi batırmak için Phi Phi View Point’e çıkabilirsiniz.
  • Akşam saatlerinde denize açılıp planktonlarla yüzme şansı yakalayabilirsiniz.
  • Phi Phi Don sokaklarında dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz.
DSC_0177.JPG

Phi Phi Don sokakları

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adaları yeme içme. Phi Phi restoran önerileri

Phi Phi’de merkezdeki ara sokaklarda her zevke ve bütçeye hitap edebilecek pek çok mekan var. Ben gitmeden önce tripadvisor’dan birkaç yer işaretlemiştim ve hepsi otelimize aşırı yakındı. Biz de her çiçekten bir bal misali hepsini denemeye çalıştık. Bir akşam, iki öğle yemeği vaktimiz vardı. Thai mutfağı için Papaya, hem Thai hem dünya mutfağı için Grand PP Arcade ve Charlies House tavsiyemdir. Grand PP Arcade inanılmaz popüler zaten, akşam yemeğinde kapısında sıralar oluşuyor. Hiçbirinde kredi kartı geçmiyor, bilginiz olsun.

DSC_0496.JPG

Charlies House

Phi Phi Gezi Rehberi: Phi Phi adaları gece hayatı. Phi Phi bar önerileri

Phi Phi’de gece hayatı gerçekten çok çılgın ve bizim otel de gece hayatının tam ortasındaydı yani bütün olay Loh Dalam bölgesinde dönüyor. Odadan bütün gürültü zaten duyuluyor, en iyisi dışarı çıkmak. 🙂 Plaj partileriyle meşhur Slinky Bar, havuz partileriyle ünlü İbiza House ve ara sokaklarda yer alan Banana Bar en popüler olan barlar diyebilirim. Bizim kafamız çok kaldırmasa da Phi Phi’de neler oluyor diye ufak bir tura çıktık, siz de gece hayatını sevmiyorsanız bile en azından bizim gibi bir keşif yapıp dönebilirsiniz. Ona da yokum derseniz Grand PP Arcade restoranda bir şeyler içebilirsiniz.

DSC_0487.JPG

Grand PP Arcade

Phi Phi adaları bizim Tayland tatilimizin yıldızı oldu dersem abartmış olmam sanıyorum. Kendi tecrübelerime ve araştırmalarıma dayanarak ayrıntılı bir Phi Phi gezi rehberi hazırlamaya çalıştım. Benim burada aklıma gelmeyen merak ettiğiniz bir şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın.

Phuket gezi rehberimi okumak isterseniz buradan buyurun.  😉

Instagram’daki Tayland paylaşımlarıma #hohhoyytthailand hashtag’inden ulaşabilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

 

 

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

10 Responses

  1. İrem dedi ki:

    Çok şeker bir rehber hazrlamışsınız elinize sağlık ben Taylanda ilk defa geleceklere tavsiye olarak bangkok ya da phukette vakt kaybetmeyin tatilinizin çoğunluğunu phi phide geçirin demek istiyorum. Biz boşuna bangkoka 3gün ayırmışızz

  1. Ocak 3, 2018

    […] merak ettiğiniz bir şeyler varsa lütfen yorum olarak bırakın, herkes faydalansın. Phi Phi gezi rehberimi de okumayı […]

  2. Ocak 14, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  3. Şubat 3, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  4. Haziran 28, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  5. Temmuz 11, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  6. Ağustos 27, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  7. Aralık 13, 2018

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler, Yapılacaklar ve Bilinmesi Gerekenler […]

  8. Ocak 16, 2023

    […] Phi Phi Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Bilinmesi Gerekenler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et