Gaziantep Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Üniversite yıllarımdan beri GAP turuna çıkma hayalim vardı ve ama uzun bir izin gerektiğinden bir türlü öncelik veremiyordum. Bu sene toplu gezmek yerine farklı zamanlarda farklı şehirleri gezerek bu konuya el atmaya karar verdim. Mayıs ayında yaptığımız Gaziantep gezisi sonrası detaylı bir Gaziantep gezi rehberi hazırlamaya çalışacağım. Özellikle hafta sonu Gaziantep‘e gitmeyi düşünenler ve iki günde Gaziantep nasıl gezilir diye araştıranlar için Gaziantep gezi rotası oluşturmada faydalı olacağına inandığım bir Gaziantep rehberi olacak. İşte size Gaziantep’te gezilecek yerler ve yapılacaklar..

GAP bölgesinde daha önce gittiğimiz Mardin gezi notları da şurada.

Gaziantep Alışveriş

Gaziantep Gezi Rehberi

Uygarlıkların doğduğu Mezopotamya ile Akdeniz arasında bulunduğu için eski tarihlerden beri önemli bir konuma sahip olan Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehri. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması da Gaziantep’in önemini arttırmış ve canlılığının sürekli olmasını sağlamış. Rivayete göre şehrin eski adı olan Ayıntap şehrin sularının bolluğundan geliyormuş; ayın su kaynağı, tap da güç demekmiş. Halk dilinde Antep olarak söylenmiş ve daha sonra Kurtuluş savaşındaki mücadelesinden dolayı Gazi unvanını alarak Gaziantep olmuş.

Gaziantep’e Nasıl Gidilir? Gaziantep Ulaşım

İstanbul, Ankara ve Antalya’dan Gaziantep’e direkt uçuş bulunuyor. Hava alanından şehir merkezine ulaşım için Havaş, belediye otobüsü veya taksi alternatiflerinden birini değerlendirebilirsiniz. Merkeze gitmek hava alanından yaklaşık yarım saat sürüyor. Havaş ücreti 8 TL. Biz şehir içi ulaşım ve çevreyi gezmek için araç kiralamayı tercih ettik çünkü çocukla bu şekilde çok daha rahat olacaktı. Özellikle sıcak dönemde, çocuksuz bile olsanız size de araba kiralamayı tavsiye ediyorum. Hele de çevreyi gezeceksiniz bol aktarma yapacağınızı aklınızda bulundurun. Bu arada daha erken saatlerde uçuşlar bulunuyor, fazladan yer görmek için mantıklı ama oğluma çok zor olacağı için biz tercih etmedik.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep’te Nerede Kalınır? Gaziantep Konaklama

Gaziantep’te konaklama için bizim tercihimiz Melek Lara Butik Otel oldu. Sahipleri eski bir konağı restore etmişler ve otel haline getirmişler. Ben üç kişilik suit oda ayırtmıştım ve bir de bebeğim için özellikle ek yatak istemiştim. Tedbirli bir tip olduğumdan gitmeden iki gün önce arayıp bebek yatağını hatırlattım. Gaziantep’e varınca önce eşyalarımızı bırakıp öyle mi gezsek acaba diye otele uğradık, oda müsaitse girebiliriz dedik. Bize küçük bir üç kişilik oda gösterdiler ve tek bebek yatağının başka müşteride olduğunu söylediler. Tabi biz oldukça bozulduk, bunun üzerine suit odanın henüz hazırlanmadığını, hazır odalardan birini gösterdiklerini söylediler ve yeni bir bebek yatağı alacaklarını söylediler. Akşam otele döndüğümüzde suit odamıza yerleştik ve bebeğim de yepyeni yatakta uyudu. İlk tavırları beni çok şaşırtsa da sonrada müşteri memnuniyetini düşünmeleri hoşuma gitti. Otelin kahvaltısı çok başarılı, tam bir yöresel Antep kahvaltısı yiyorsunuz. Aşağıdaki fotoğraftan daha fazlası da geldi sonradan. Kahvaltınızı otelin avlusunda veya otantik kapalı mekanında edebiliyorsunuz. Otelin yeri oldukça dar bir sokakta, araba park etmeniz mümkün değil. Karşı caddede bir otoparkla anlaşmışlar, size ücretsiz fiş veriyorlar. Bu da hoşuma giden bir detay oldu. Tekrar Gaziantep’e gittiğimizde Met Gold Otel’de konakladık ve gayet memnun kaldık, her yere yakın, bütçe dostu, temiz bir otel, burayı da düşünebilirsiniz.

Gaziantep Kahvaltı

Gaziantep Gezi Rotası: Gaziantep Gezilecek Yerler

Size de plan yaparken faydası olur diye kendi rotamızı adım adım anlatıyorum. Her güne yazdıklarım sırasıyla gezdiğimiz yerler. Birbirlerine yakınlıklarına göre gezi planımızı çıkarmıştım. Bir günde neler yapılabiliyor az çok kafanızda şekillenir diye düşünüyorum.

Gaziantep Gezi Rotası 1.Gün

Biz Gaziantep’e cumartesi sabah 8:50 uçağıyla gittik ve 10:30 gibi şehre indik. Uçak inişe geçti anonsundan sonra mutlaka camdan aşağıya bakın, fıstık ağaçlarının görüntüsü çok güzel. 11:00 gibi hava alanındaki işlerimiz bitti ve önce bir üst baş değiştirmek için otele doğru hareket ettik. 12:00 civarı gezmeye başlamak için hazırdık ve otelden ayrıldık. Rotamızın ilk durağı eski şehir bölgesiydi, gezilecek yerlerin birçoğu burada yer alıyor ve birbirine yakınlar. Arabamızı civardaki bir otoparka bıraktık, fiyatı tüm gün için 5 TL idi ve buradaki her yeri yürüyerek gezdik.

Gaziantep Gezi Rotası

Gaziantep Gezilecek Yerler – Bakırcılar Çarşısı: Gaziantep’e gidip de ziyaret etmeden dönemeyeceğiniz yerlerin başında burası geliyor. Aklınıza gelebilecek her çeşit bakır ürünü burada bulabilirsiniz. Aslında pek çoğu İstanbul’da bulabileceğiniz eşyalar ama burada bakırcıların elle bakırı işlemesini izledikten sonra hemen bir şeyler alasınız geliyor. Bir de bu çarşının hemen yanında Tütün Hanı bulunuyor. Avlusunda da otantik bir kafe var, burada bir mola verip nargile ya da menengiç kahvesi içebilirsiniz.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler – Zincirli Bedesten: Burası İstanbul’daki Mısır Çarşısının benzeri diyebileceğimiz yöresel yiyecek ve el sanatlarının satıldığı bir kapalı çarşı. Bedestenin Cami tarafındaki kapısından çıkıp biraz yürüyünce İmam Çağdaş’a varıyorsunuz.

Gaziantep Yeme İçme

Gaziantep Yeme İçme – İmam Çağdaş: Buranın adını duymayan yoktur herhalde, ben de çok önceden beri duyuyor ve ünlü olduğu için gitmeyi düşünmüyordum. Ancak Antepli arkadaşlarım bile lezzetini onaylayınca neden eksik kalayım ki yahu diye düşündüm. 🙂 En iddialı olduklarını duyduğum Ali Nazik, lahmacun ve simit kebabını söyledik. Evet gerçekten lezzetli ama açıkçası İstanbul’da da kaliteli yerlerde aynı tadı yakalayabiliyorsunuz. Kaliteliden kastım çok pahalı yerler değil, işini düzgün yapan, eti kaliteli olan yerler. Beklentimi fazla yüksek tutmuş olabilirim bilemiyorum. :/

Gaziantep'te nerede ne yenir?

Gaziantep Yeme İçme – Metanet Katmer: Katmer için önerilen yerlerden biri de burasıydı ve gerçekten çok beğendik. Bir porsiyon katmer 2 kişilik geliyor, 4 kişiye bile yeter bence. 🙂 Katmerin yanına çaylar da ikram olarak geliyor.

Gaziantep Yeme İçme

Gaziantep Yeme İçme – Tahmis Kahvesi: 1635 yılından beri hizmet veren eski kahvehane Gaziantep’in sembollerinden biri. Menengiç kahvesini asıl burada içmek gerekiyor. Yanında da yabani bir fıstık türü olan Menengiç yemişini getiriyorlar, ben çok sevdim.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Gezilecek Yerler – Almacı Pazarı: Erzak alışverişi yapmak için buraya mutlaka uğramalısınız. Antep fıstığı, salça, baharat, kurutulmuş dolmalık patlıcan ve daha aklınıza gelebilecek birçok yöresel yiyecek burada satılıyor. Eski şehirden ayrılmadan önce buraya uğramanızı tavsiye ederim, böylece elleriniz kollarınız dolu bir şekilde gezmek zorunda kalmazsınız. Ben yüklü bir alışveriş yapmıştım şahsen.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Gezilecek Yerler – Emine Göğüş Mutfak Müzesi: Gaziantep, ülkemizin yemek konusunda en iddialı ili ve Gastronomi dalında UNESCO tarafından ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilerek bu iddiasında ne kadar haklı olduğunu ispatlamış oldu. 1904 yılında yapılmış olan Göğüş Konağı, 2008 yılında restore edilerek Gaziantep’in dillere destan mutfağı hakkında detaylı bilgilere ulaşabileceğimiz bir müze haline getirilmiş.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Gezilecek Yerler – Hamam Müzesi: Lala Mustafa Paşa tarafından 1577 yılında yaptırılan ve Osmanlı hamam mimarisinin güzel örneklerinden biri olan külliye 2015 yılında restore edilerek hamam müzesi haline getirilmiş. Hamam kültürüne dair bilgiler, hamam araç gereçleri ve bal mumu heykellerle yapılan canlandırmaları görebilirsiniz.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler – Oyuncak Müzesi: Bey mahallesinde yer alan oyuncak müzesi özellikle çocuğu olanların ilgisini çekebilir. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze tarihi bir Antep evinden dönüştürülmüş. Sunay Akın danışmanlığında, Gaziantep Belediyesi tarafından Avrupalı koleksiyonerlerden satın alınan 600’e yakın oyuncak burada teşhir ediliyor. Pazartesi hariç her gün saat 08:30-17:30 saatlerinde açık.

Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezilecek Yerler – Bey Mahallesi: Gaziantep’in tarihi mahallesi adını 1587 yılında yapılmış Bey Camii’nden almış. Eski evler restore edilerek Gaziantep’in geleneksel mimarisini yansıtan evleri burada görebilirsiniz. Sokak genişlikleri ancak yüklü bir devenin geçebileceği şekilde olan bir mahalleymiş. Evliya Çelebi seyahatnamesinde bu mahalle için “Şehrin her sokak başında kale gibi kapılar vardır. Her gece sokaklarında kandiller yanar” diye bahsediyor. Sokakları dolaştıktan sonra eski bir konağın bahçesindeki kafede bir şeyler içtik. Adına bakmayı unutmuşum ama bahçesi çok keyifliydi. Mahalle güzel, yalnız çok üzüldüğüm bir problemi var, bu tarihi sokakların duvarları saçma sapan yazılarla dolu, çok yazık gerçekten.

Gaziantep Gezi Rotası

Gaziantep Gezilecek Yerler – Papirüs Cafe: İkinci kez Bey mahallesine gittiğimizde bu sefer meşhur eski bir Ermeni konağı olan Papirüs’e de gidebildik, hem konak hem de bahçesi gerçekten çok keyifli. Burada mutlaka bir tahmis kahvesi için.

Gaziantep Yeme İçme

Gaziantep Yeme İçme – Aşina Gaziantep Mutfağı: Gündüz kebap denediğimiz için akşam yöresel ev yemeklerini denemek istedik. Ev yemekleri için en çok önerilen yer Aşina olduğu için buraya geldik.  Ben Antep’in meşhur yuva(r)lama çorbasını ilk defa burada denedim ama pek beğenmedim açıkçası. Alaca çorba çok daha lezzetliydi. Patlıcan dolma ve içli köfte de başarılıydı. Gaziantep’e bir sonraki gidişimizde yine burada yemek kısmet oldu ve bu sefer yuvalama çorbasını sevdim, ya benim ağız tadım değişti ya da ilk gittiğimizde bir şekilde kötü bir ana denk geldik, şu anda öneririm. Ayrıca bu sefer kuş başı Ali Nazik yedik ve bence kesinlikle kıymadan çok daha lezzetli, tavsiye ederim.

Gaziantep Gezi Rotası 2. Gün

Sabah erkenden kalktık ve otelde kahvaltımızı ettik. Bir Gaziantep kahvaltısından bekleyeceğimiz her şey vardı. 10:30 gibi hazırdık ve vakit kaybetmeden otelden ayrıldık. Rotamızda ilk durak Zeugma Müzesi idi. Aslında burası kafamızda birinci günün planıydı ama müze kapanış saatlerini yanlış öğrendiğimden ikinci güne kaldı, o yüzden ilk iş burayı görmeye gittik.

Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep Gezilecek Yerler – Zeugma Müzesi: Dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanına sahip müze gerçekten oldukça etkileyici. Sergilenen devasa mozaiklere insan hayran hayran dalıp gidiyor. Dünyaca ünlü Çingene Kız mozaiğini görebilmek için bir labirentten geçip içeride güvenlik bulunan karanlık bir odaya giriyorsunuz. Cahilliğime verin ama ben bu kızı büyük bir şey sanıyordum, dışarıda da dev mozaikleri görünce kocaman bir duvar bekliyordum. Çıka çıka dergi posteri boyutunda bir mozaik çıktı. 😀 Tabi ki dünya gözüyle bu eseri görmek çok güzel ama ufak bir şok yaşadığımı itiraf edeyim. Giriş 15 TL, Müze Kart ile ücretsiz.

Halfeti Tekne Turu

Halfeti Tekne Turu: Halfeti Türkiye’nin cittaslow yani yavaş şehir ünvanını almış yerlerden biri. Aslen Şanlıurfa’ya bağlı ama Gaziantep’e daha yakın olduğu için Gaziantep planımıza dahil ettik. Yol, hızınıza göre 1-1,5 saat arası sürüyor. Halfeti’nin bir kısmı Fırat’ın baraj suları altında kalmış, böylece yeni bir iş alanı ortaya çıkmış. Batık köye tekne turları düzenleniyor. Bir sürü tekne var, kalabalık gruplarla binebilir ya da özel kiralama yapabilirsiniz. Biz vaktimiz yok diye kalkmak üzere olan kalabalık bir tek eye atıverdik kendimizi, tur fiyatı kişi başı 10 TL idi. Siz tavaiyem mümkünse özel kiralama yapmanız, garip bir toplulukla çığlık kıyamet bir tur oldu bizimki. Ne doğru düzgün fotoğraf çekebiliyorsunuz, ne de bu turda ihtiyacınız olan dinginliği yakalayabiliyorsunuz. Önce, tarihi M.Ö. 800’lere dayanan Rumkale’ye götürüyorlar, ardından da batık köy Savaşan’a. Burada insan gerçekten kendisini çok garip hissediyor, özellikle sadece minaresi su üstünde kalan camii görününce olayın ciddiyetini daha bir kavrıyor insan. Savaşan’dan sonra geri dönülüyor, tur toplamda 1 saat sürüyor.

DSC_0965.JPG

Halfeti Şehir Turu: Halfeti’nin bir kısmı 10-15 km yukarıya taşınmış, Yeni Halfeti diye geçiyor ve çok çirkin. 🙁 Gerçekten berbat bir yapılaşma ve sadece beton yığınından oluşan bir yer olmuş. Biz tabi ki burayı gezmiyoruz, Eski Halfeti’de su üstünde devam eden hayatı keşfetmek için sokakları dolaşıyoruz. Burada görmeniz gereken yerlerden biri Halfeti’nin gerdanı olarak anılan Asma Köprü, üstünden manzara harika. Gerçi biz gittiğimizde çökme tehlikesinden girişi kapatmışlardı ama herkes köprüdeydi hatta köprü üstünde gelin damat çekimleri bile yapılıyordu. Bir de burada karagül yetişiyormuş, ben göremedim açıkçası. Anlatılana göre dünyada siyah gül sadece burada yetişiyormuş, tohumunu alıp başka yerde ekince farklı renk oluyormuş. Halfeti’de yemek yerseniz Fırat nehrine özgü şabut balığını deneyebilirsiniz. Bir diğer yemek alternatifi de dönüşte Birecik’e uğrayıp Gülbaba’da patlıcan kebabı yemek. Biz Halfeti’ye arabayla gittik ama toplu taşıma kullanacaklar minibüsle önce Birecik’e oradan da Eski Halfeti’ye gidebilirler.

Gaziantep'ten Ne Alınır?

Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep’ten Ne Alınır? Gaziantep Alışveriş

Gaziantep’ten alınacakların başında Antep fıstığı, baklava, salça ve yemeni geliyor. Yemeni denince insanın aklına önce tülbent geliyor ama Antep’teki meşhur yemeniler fotoğrafta gördüğünüz ayakkabılar. Ayrıca bakırcılar çarşısından bakır da alabilirsiniz. Baklava için bizim tercihimiz yerlilerin tavsiyesi Koçak oldu, Elmacı Pazarı Güllüoğlu da önerilen yerlerden bir diğeriydi. Antep fıstığı, baharat ve salça için şiddetle Almacı Pazarı’ndaki Efendioğlu’nu tavsiye ediyorum, aldığımız her şey harikaydı. Yemeni için her yerde Yemenici Hayri Usta önerilmiş ama ünlendiği için fiyatları da diğer yerlerden birazcık yüksek, buranın online satış mağazası da var hatta. Gerçekten burada daha orijinal modeller var ve kalitesi bana bir tık yüksek geldi, o yüzden kendime hemen bir yemeni kaptım. 🙂

Daha fazla zamanı olanlar için not aldığım bazı mekanları ve gezilecek yerleri de yazmak istiyorum. Beyran yemek için Metanet Lokantası, Dukat Beyran, yöresel kahvaltı için Orkide Pastanesi, şöbiyet için Zeki İnal, kahve için Kahveci Seddar Bey, katmer için Katmerci Zekeriya, nohutlu firik pilavı için Muhsinzade Türk Şis Kebap, küşleme için Kebapçı Halil Usta, lahmacun için Üçler, diğer kebaplar için Çulcuoğlu, Ünal Et, Sakıp Usta, Kebapçı Ömer, yöresel yemekler için Yesemek, Mutfak Sanatları Merkezi, alkollü akşam yemeği için Akınal Gar Restaurant ve instagram’da fenomen olan çılgın tostları için Tostçu Erol bana en fazla tavsiye edilen yerlerdi, uzun vaktiniz varsa hepsini deneyebilirsiniz. 🙂

Gazianteplilerin Kurtuluş Savaşı destanı için Gaziantep Kalesi de gezilecek diğer yerlerden fakat biz gittiğimizde kapalıydı.

Umrım hazırladığım Gaziantep Gezi Rehberi sizin için faydalı olmuştur.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

11 Responses

  1. Anonim dedi ki:

    Merhaba günü birlik gitmek istiyorum bu zaman diliminde gezmem mümkünü

  2. Anonim dedi ki:

    sade ve güzel bir anlatım teşekkürler.

  3. ciddi ciddi Gaziantepe gitmeyi düşünüyorduk…Bu yazı bizim için çok aydınlatıcı oldu… Teşekkür ederim…

  4. Anonim dedi ki:

    Merhabalar öğrenci olarak bende çok merak ediyorum otobüs ile gideceğim ortalama bütçe ne kadar ayırmam gerekli

  5. Hilal dedi ki:

    Harika bi yazı olmuş, inanın ihtiyacım olan her şey var! Çok teşekkürler

  1. Ağustos 10, 2017

    […] Hafta Sonu Gaziantep Gezi Rehberi […]

  2. Ağustos 14, 2017

    […] Hafta Sonu Gaziantep Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et