Nasıl Bu Kadar Çok Geziyorum? Seyahat Etmeye Engel Bahanelerinizden Kurtulun

Gezmeyi seven insanların çok alışık olduğu bir şey vardır. Paylaştığınız fotoğrafın altına ya da özel mesajla “hayat sana güzel” yazarlar. Hayat bana gezdiğim için mi güzel? Hayatın gezerek güzel olduğunu düşünüyorsanız siz de gezebilirsiniz. Bunu söylediğim herkesin de her zaman bir bahanesi oluyor. Hayatın bana özel hiçbir güzelliği yok, hatta pek çok zorluğu bile var. Dünya zaten olduğu gibi çok güzel, sadece keşfetmek için gerçekten niyetli olmak gerek. Bu yazıyı, çok gezenler için “hayat ona güzel” diye düşünenlere yazıyorum, and içtim sizi de yollara düşüreceğim. Burada yazdığım bahaneler dışında gerçekten çok büyük problemleri olanları tenzih ediyorum. O zaman nasıl bu kadar çok geziyorum, seyahati hayatımda nasıl önceliklendiriyorum gelin beraber bakalım. 🙂

kuba

Havana – Küba

  • Seyahat edemiyorum çünkü param yok.

Bunu söyleyenlerin çoğu her sabah kahve zincirlerinden mutlaka kahvesini alan, üç adım mesafeyi yürümek yerine taksiyle giden insanlar. Bunlar ilk aklıma gelenler, benzer harcamaların listesi daha uzar gider. Alınmaca darılmaca yok, tabi ki kimisi için öncelik bunlar olabilir. Yani seyahate ayrılan para meselesi tamamen önceliklerle ilgili bir şey. Tüm önceliğinizi seyahat etmeye ayırırsanız emin olun seyahat için bütçe oluşturabileceksiniz, ekonomik bir seyahat planı da yaptınız mı oldu bu iş. Nasıl daha ekonomik gezebilirsiniz diye fikir edinmek için şuradaki yazımı okumanızı öneririm. Bir de seyahat parası biriktirmek için bardak üstüne resimler çizen Berk Armağan isminde bir arkadaş var mesela, bu tip insanlardan ilham almanızı öneririm.

atina

Atina – Yunanistan

  • Seyahat edemiyorum çünkü çalışıyorum ve iznim yok

Tüm bahaneler arasında en kabul edemediğim bu sanırım. Ben haftanın beş günü mesaili çalışıyorum. Yalnızca 15 iş günü iznim var, onda da Cuma günleri aldığım her izin 2 gün sayılıyor. Yani freelance çalışan ya da mesaili çalışıp 4-5 hafta izni olan şanslılardan değilim.Topu topu iki hafta izin alabiliyor, kalanla da bir uzun hafta sonu tatili yapabiliyorum. Fotoğraflarımı takip edenler çok geziyorum diye bazen işi bıraktığımı düşünüyor ya da hiç çalışmadığımı sanıyor. Peki bu nasıl mı oluyor? Tam sekiz haftadır tek bir hafta sonu kendi evimde kalmadım, önümüzdeki iki hafta sonu da yokum. Tüm hafta sonlarını, resmi tatilleri ve izinlerimi dibine kadar değerlendiriyorum, evet bedenen biraz yorucu oluyor ama ruhen çok dinlendirici ve doyurucu olduğu kesin. Herkes benim kadar yoğun program yapmak zorunda değil tabi ki, arada birkaç hafta sonu ayırmak bile yeter.

zanzibar

Zanzibar – Tanzanya

  • Seyahat edemiyorum çünkü gezecek arkadaş bulamıyorum

Bu, kısa bir dönem benim için de bahane oldu itiraf edeyim. Sonra bir gün yurt dışında yaşayan kuzenimle yaptığımız bir plan suya düştü. Roma’da buluşacaktık ama onun uçağı hava şartları yüzünden kalkmadı ve ben dört gün Roma’da tek başıma gezdim. Aslında hiç de fena bir şey olmadığını, hatta pek çok açıdan çok eğlenceli olduğunu keşfettim, sonraki planlarımı eşimle tanışana kadar kimseye sormaya gerek duymadan yapıyordum. Demem o ki; seyahat etmek için yanınızda biri olması şart değil, siz yola çıkmak istiyorsanız tek başınıza da çok iyi vakit geçirirsiniz. Yalnız başına seyahate dair merak edebileceğiniz her şey için şu yazıya tık tık!

pargas

Pargas – Finlandiya

  • Seyahat edemiyorum çünkü sevgilim gezmeyi sevmiyor

Demek sevgiliniz gezmeyi sevmiyor? O zaman siz de bendensiniz ama gördüğünüz gibi benim için bu da bir bahane değil. Bir kere sevgiliniz olmadan da pekala seyahate çıkabilirsiniz bana göre. Arkadaşlarınızla, ailenizle ya da yalnız… Seyahat etmek şu hayatta sizi en mutlu eden şeyse neden başka biri için kendi hayallerinizi bir kenara atasınız? Ben çoğunlukla eşimle birlikte seyahat etmek istiyorum ve onu ikna etmek için özel çaba harcıyorum çoğunlukla başarılı oluyorum ama ikna edemediğim zaman da onsuz gidiyorum istediğim yere. Siz de benim gibi seyahat ederken partneriniz yanınızda olsun istiyorsanız o zaman sevgiliyi seyahat etmeye ikna taktiklerim ve sorunsuz bir gezi için yapabileceklerinize dair detaylı yazım burada sizi bekler! 😉

DCIM102GOPRO

Sault – Fransa

  • Seyahat edemiyorum çünkü hamileyim

Hamileyken doktorunuz tarafından evde istirahat etmeniz gerektiği özellikle söylenmediyse seyahat etmeniz için hiçbir engel yok demektir. Hatta çocuk yokken gidebildiğiniz kadar seyahate çıkmanızı tavsiye ederim. Bu dönem, hayatınız baştan sona değişmeden önceki son zamanlarınız, artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. 🙂 Eşinizle belki de son baş başa tatillerinizin keyfini çıkarmalısınız. Hamilelik bir hastalık değildir, başta dediğim gibi problemli bir hamileliğiniz yoksa ufak tefek önlemler alarak rahatlıkla seyahate çıkabilirsiniz. Hamileler için seyahat ipuçlarımı okumayı unutmayın. 🙂

DCIM101GOPRO

Berlin – Almanya (8 aylık göbeğe dikkat)

  • Seyahat edemiyorum çünkü çocuğum var

Bu bahaneyi çocuğum olmadan önce saçma buluyordum ama şimdi biraz anlıyorum. Açık söyleyeyim biz tüm gezilerimize oğlumuzu götürmüyoruz. Çocuk için seyahat etmenin kesinlikle faydalı olduğunu düşünüyorum ama her plana onu da dahil edip hem ona hem kendimize eziyet yapmak istemiyorum. Onun çok yorulacağı ya da hastalık vs gibi riskler taşıyan yerlere şimdilik onu götürmüyoruz. Herkesin çocuğunu bırakma şansı olmayabilir, o zaman çocukla gitmenin daha uygun olduğu yerleri tercih edebilirsiniz. Çok fazla uçak veya araba içinde kalmayacağımız, oğlumuzun doğayla, denizle bol bol bir araya gelebileceği seyahatler bizim için daha rahat geçiyor. Sonuç olarak çocuk da gezmek için bir engel değil. Çocukla seyahat hakkında yazdığım yazıya da şuradan ulaşabilirsiniz.

rize

Ayder – Türkiye

  • Seyahat edemiyorum çünkü başıma bir şey gelmesinden korkuyorum

Haklısınız seyahat ederken başınıza kötü bir şey gelebilir. Peki yaşadığınız yerde gelme ihtimali yok mu? Her gün geçtiğimiz sokaklardan kötü haberler almıyor muyuz? “Resmen şansa yaşıyoruz” cümlesini defalarca kurmuyor muyuz? Seyahat ederken başınıza kötü bir şey gelme olasılığı işinizden evinize giderken başınıza gelebileceklerden düşük değil emin olun. Pasaport kaybolması, valiz kaybolması gibi seyahate özel problemlerden çekiniyor olabilirsiniz, o da biraz kısmet açıkçası ama ufak tefek önlemlerle problem yaşama riskinizi azaltabilir ya da başınıza geldiğinde üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Seyahate çıkarken edinmeniz gereken alışkanlıkları yazmıştım daha önce, şuraya göz atarsanız işinize yarayacak bir şeyler bulabilirsiniz.

zellamsee

Zell Am See – Avusturya

  • Seyahat edemiyorum çünkü yabancı dil bilmiyorum

Benim babam 70’li yıllarda, dil bilmeden, otostopla, tek başına Avrupa’yı gezmiş. Hani şu ortada cep telefonu filan olmayan, internetten henüz haberimizin olmadığı yıllardan bahsediyorum. Yani dil bilmemek seyahat etmeye asla engel değil. Hele şu an teknoloji o kadar ileride ki hiç dil bilmeden rahatlıkla gezebilirsiniz. Arkadaş edinmek konusu biraz zorlayabilir ama onun dışında ne zamanlar yabancı dile ihtiyacınız olabileceğini düşünelim. Yol tarifi, yiyecek-içecek siparişi, otel kayıt, alışveriş için.. Benim aklıma önemli olarak bunlar geldi. Yol tarifi için zaten telefonunuza offline harita indirmeniz yeterli. Diğer durumlar için de anında çeviri yapan uygulamalardan edinmenizi öneririm. Acil durumlar için 15-20 kelime civarı bir şeyler de öğrenmenizde fayda var tabi. Benim seyahatlerde faydalandığım uygulamalara şuradan bakabilirsiniz. Bir diğer yol da kolaya kaçarak turlarla seyahat etmeye başlamanız, ya da yanınıza dil bilen bir arkadaş bulmanız olacak tabi ki. 🙂

sandiego

San Diego – Amerika

  • Seyahat edemiyorum çünkü pasaportum yok

Öncelikle pasaport almanın çok zor bir iş olmadığını belirtmek istiyorum. Ama pasaport ücreti fazla gelebilir tabi ki, nereden baksanız bir yurt dışı gidiş dönüş uçak bileti alırsınız. Ama bu seyahat etmeye bahane değil çünkü illa yurt dışına çıkmak zorunda değilsiniz. Ülkemizde gezilecek harika yerler var, benim Türkiye’de gezdiğim bazı yerlerle ilgili yazdığım yazılara şuradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gürcistan, Ukrayna ve Kıbrıs gibi pasaport almadan yalnızca nüfus kağıdıyla girebildiğiniz cillop gibi ülkeler var. Önce buralardan başlayabilirsiniz. Gürcistan’ın başkenti Tiflis hakkında detaylı bilgiler için de sizi şuraya alayım.

tiflis

Tiflis – Gürcistan

  • Seyahat edemiyorum çünkü vize peşinde koşmak istemiyorum

Vize gerçekten tam bir baş belası, kabul ediyorum. Maddi manevi insanı yoran bir süreç. Neyse ki ülkemiz vatandaşlarına vize istemeyen onlarca ülke var. Siz de vize isteyen ülkelere gitmeyin bir zahmet. 🙂 Vizesiz gidilebilen ülkeler arasında Güney Amerika, Afrika ve Asya’dan muhteşem ülkeler var. Avrupa’dan da azımsanmayacak sayıda ülkeye vizesiz girebiliyoruz. Ayrıca, pasaport başlığında söylediğim üzere, Türkiye’de de gezilecek çok güzel yerler var. Hızlı ve uzun süreli Schengen vizesi almak için ipuçlarıma şuradan ulaşabilirsiniz.

Sizin seyahat için engeliniz ne? Yorum bırakın, belki bir çaresi vardır. 🙂

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

13 Responses

  1. Anonim dedi ki:

    HARİKA BİR YAZI OLMUŞ, TEBRİKLER

  2. where dedi ki:

    Bahaneler bitmiyor. İlham verici bir yazı olmuş teşekkürler.

  3. Esra dedi ki:

    Merhaba Bisiklet ile şehir yollaını yakınlarında tarla yollarından takip ederek gididiyordum sonra eve dönme zamanım az kalıyordu bende geri dönüyordum o kadın beni gördü napıyon burda kaçırırlar seni diye falan bağıdı geziyom dedim sonra giderken nerden geldim diye düşündüm başka bir yola girdim bakıcaktım biraz gidip burdanmı geldim diye sonra kadın bağırdı napıyon orda gel falan dedi polisi arıcam falan demişti sonra bende diğer yoldan gitmek için döndüm korku yaşamıştım köpekler falan da çıkmıştı biraz kovaladılar bisiklet ile sonra gittiler falan evede geç kalma korkusu vardı bazen hep düşünürdüm gitmek istiyorum doğaya falan diye keşke gitsem diye ama artık pek fazla heveslenemiyorum eski zevkimi nasıl kazanabilirim (16 yaşındayım)

  4. Bora dedi ki:

    Seyahat edemiyorum çünkü ailem çok bunaltıyor beni ve çok kısıtlamaya çalışıyorlar beni oysaki kızları gizli gizli neler yapıyor ama benim yurt dışına çıkmamam karışıyolar sorsan benim psikolojim bozuk derler ama benim psikolojimi bozan aslında onların ta kendisi bi insan bu kadar kısıtlanmaz bunaltılmaz intihar etme noktasına geldim

  5. Ecem Çebi dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş. Ne kadar çok bahane üretiyormuşuz dedim okurken 🙂

  6. suercys dedi ki:

    çok güzel bir yazı olmuş elinize sağlık 🙂 Bizde adettir zaten bahane bulmak, gerçekten isteyen öyle ya da böyle bulur gezmenin yollarını.

  7. eerek dedi ki:

    bahanelerin hepsini çok güzel çürütmüşsünüz 🙂 blogunuzu yeni keşfettim, röportojlar ve arabayla yunanistan seyahati harikaydı. her zaman keyifli tatiller dilerim.

  1. Haziran 16, 2017

    […] etmiyorum tabi, neler deniyorum anlatıyorum. Sizin partnerinizin seyahat etmemek için bahanesi bu listedekilerden biri olabilir mi? […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et