Budapeşte Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Macaristan’ın başkenti Budapeşte, benim sürekli gidilecekler listemde bulunan ama sürekli öncelik veremediğim bir şehirdi. Budapeşte gezisi yapmak için sonunda fırsat yaratabildik. Aslında çok merak ediyordum çünkü giden herkes çok seviyordu, tüm Avrupa’yı gezmiş babam da en sevdiği şehrin Budapeşte olduğunu söyler hep. Haksız değillermiş; Budapeşte, düzgün yapılaşması, tarihi, parkları, restoranları ve barları ile benim de en sevdiğim Avrupa şehirleri arasına yukarılardan giriş yaptı. 1 Mayıs tatilini fırsat bilip gittiğimiz, 3 gün boyunca doyasıya gezdiğimiz Orta Avrupa’nın yıldızı Budapeşte’yi bir de ben anlatayım, umarım Budapeşte gezi planı yapacaklara faydası olur. İşte size Budapeşte gezi rehberi ve Budapeşte Gezilecek Yerler.

Budapeşte Gezi Rehberi

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’ye nasıl gidilir?

Budapaşte’ye Pegasus, THY gibi hava yolu firmalarının direkt uçuşları var ve uçuş 2 saat sürüyor. Komşuları Slovakya, Avusturya, Romanya ve Hırvatistan gibi ülkelere yolunuz düştüğünde trenle veya arabayla da Budapeşte’ye geçebilirsiniz. Budapeşte Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım için otobüs, shuttle, tren veya taksi kullanabiliyorsunuz. Diğer ulaşım araçları biraz aktarma gerektirdiği için biz taksi tercih ettik ve 7. bölgeye 23 € tuttu. Hava alanı çıkışındaki taksi kulübesine adresi veriyorsunuz ve size gelecek taksi plakası, tutar gibi detayların olduğu bir fiş veriyorlar, taksi hemen geliyor.

Budapeşte Gezi Rehberi

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’ye ne zaman gidilir?

Dünyadaki her şehrin her mevsim ayrı bir güzelliği vardır tabi ki ama Orta Avrupa kışın gerçekten çok soğuk oluyor. O yüzden benim tavsiyem Budapeşte’ye Nisan ve Ekim ayları arasında gitmenizi tavsiye ederim. Biz Nisan sonu Mayıs başı gittik, hava durumunu güneşli ve 17-18 derece görünce çok tedbirli gitmemiştik, biraz üşüdük. Yani bir 5 derece daha düşük olarak hesap edin siz gördüğünüzü en iyisi.

DSC_0389.JPG

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’de nerede kalınır?

Budapeşte’nin merkezi fazla büyük değil. O yüzden doğru yerde kalıyorsanız, seyahatiniz sırasında görmek ve yapmak istediğiniz her şeye yürüme mesafesinde olma şansınız var. Bu gözle baktığınızda 1.(Varnegyed), 5.(Belvaros), 6.(Terezvaros), 7.(Erzsebetvaros), 8.(Jozsefvaros) ve 9.(Ferencvaros) bölgeler en iyi konuma sahip yerler. Biz Yahudi bölgesi olarak geçen 7. bölgeyi tercih ettik çünkü hem birçok turistik yere çok yakın hem de en güzel barlar ve kafeler kaldığımız evin sokağındaydı. Budapeşte’de Airbnb evleri çok güzel ve uygun fiyatlı, o yüzden ev kiralamayı tercih ettik, size de tavsiye ederim. Evimizin linkini de şuraya bırakıyorum.

Budapeşte’deki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

DSC_0894.JPG

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’de şehir içi ulaşım nasıl? 

Budapeşte’da hava alanı ulaşımımız dışında sürekli tramvayla metro kullandık. Peşte tarafında nehir kıyısında 2 numaralı tramvay, iç kısımlarda ise 4 numaralı tramvay ile her yeri gezdik. Buda tarafında da 19 numaralı tramvayı yine nehir kıyısı boyunca kullanabiliyorsunuz. Şehirde hemen hemen 3 gün kalacağımız için 72 saatlik Budapeşte Kart aldık ve çok rahat ettik. Arkasına kullanmaya başladığınız saati yazıp imza atıyorsunuz ve kontrollerde kartı gösteriyorsunuz. Hem metro girişlerinde hem de çoğu tramvayda kontrole girdik. Budapeşte Kart sadece ulaşımda değil birçok etkinlik, müze ve kilisede ücretsiz giriş ya da indirim sağlıyor. Sonuç olarak kesinlikle karlı çıkıyorsunuz. Şehrin birçok noktasındaki turizm ofisinden temin edebileceğiniz gibi küçücük bir indirimle online olarak şu adresten de alabilirsiniz.

dsc_0137.jpg

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’de ne yenir, ne içilir?

Yemek olarak Langos, Paprikás Csirke, Gulyas ve Nokedli, tatlı olarak Kurtos Kalacs, Dobos Torta ve Retes, içecek olarak Tokaji şarapları ve Palinka tatmanız gerekenler arasında. Yemekler hakkında detaylı bilgi ve mekan önerileri için Budapeşte Gece Hayatı ve Yeme İçme Rehberi yazıma mutlaka göz atın.

Budapeşte Gezi Rehberi

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte’den ne alınır?

Budapeşte hakkında ilginç bir bilgi vereyim; rübik küp ya da diğer adıyla zeka küpünün memleketi Budapeşte, yani ilk üretim burada yapılmış. O yüzden tüm hediyelikçilerde bunlardan görebilirsiniz, hatıra olarak alınabilir. Bunun dışında, ucuz ve hafif olduğu için Macarların meşhur acı biberi Paprika alınabilir. Dantel ürünler, boyalı yumurtalar, geleneksel kıyafetler ve Takoji şarapları da alabileceğiniz diğer ürünler arasında.

DSC_0143.JPG

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte pahalı mı?

Budapeşte’nin para birimi Forint ve 1€, biz oradayken ortalama 307 Forint’e bozuluyordu. Hemen hemen her yerde Euro kabul ediyorlar ama para üstünü Forint olarak veriyorlar. Ana paraları Euro olmadığı için genel olarak pahalı bir ülke değil, diğer Avrupa ülkelerine göre fiyatları uygun, Türkiye ile aynı civarda diyebiliriz. Hatta içki fiyatları bize göre daha uygun. Bana sadece oteller biraz pahalı geldi ama onun da sebebi, üç günlük tatil zamanına denk gelmesi olabilir. Müze ve ören yerleri girişleri hatta bazı restoranlar için ise Budapeşte Kart imdadınıza yetişiyor ve size çok fazla tasarruf ettiriyor. Gezilecek yerleri anlatırken ne gibi indirimler olduğundan da arada bahsedeceğim.

DSC_0197.JPG

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Burada saydıklarım dışında daha yapılacak birçok şey var ama 3 güne sığdırabildiklerimiz ve benim öncelik verdiklerim bunlardı. Koştur koştur gezmeyip şehrin keyfini de çıkararak gördüğümüz yerleri listeliyorum. Çoğunlukla yürüyerek ve ara sıra toplu taşıma kullanarak gezdik hepsini. Birbirlerine yakınlıklarına göre, gezdiğimiz sırayla yazdım. Siz de bu şekilde gezerseniz zaman kaybetmezsiniz.

Budapeşte Gezilecek yerler

Budapeşte Gezilecek Yerler – Uygulamalı Sanatlar Müzesi: Budapeşte Uygulamalı Sanatlar Müzesi, 1872 yılında kurulmuş ve dünyanın üçüncü uygulama sanatı müzesi olarak açılmış. Müzenin zengin koleksiyonunun içeriğinde Macar halk seramikleri, Fransız mobilyaları, Osmanlı halıları ve daha birçok eşya var. Ben açıkçası sergilenen ürünlerden çok binanın kendisine bayıldım, çatısı Zsolnay fayanslarıyla yapılmış, muhteşem görünüyor. Fiyatlar girdiğiniz sergiye göre 600 ile 2500 Forint, Budapeşte Kartı ile %20 indirim var.

DSC_0338.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Dohany Sokağı Sinagogu: Avrupa’nın en büyük ve dünyanın beşinci en büyük sinagogu burası. İkinci dünya savaşında Naziler tarafından ahır ve radyo istasyonu olarak kullanılmış, içindeki altın ve değerli metaller eritilmiş. Great Synagogue olarak da geçiyor. Giriş  yetişkinler için 4000 Forint, Budapeşte Kart ile %10 indirim var.

DSC_0890.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – St. Stephen’s Bazilikası: Budapeşte’nin en büyük kilisesi olan binanın hem içi hem dışı gerçekten çok etkileyici. Buranın bir özelliği de, kubbesinin Peşte tarafında şehri tepeden izleyebileceğiniz en güzel yer olması. Yukarı çıkmak için 500 Forint ödemek gerekiyor, Budapeşte Kart ile %15 indirim var.

DSC_0910.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Parlemanto Binası: Macar Parlamento Binası, Budapeşte’nin en ünlü simgelerinden biri ve dünyanın üçüncü büyük meclis binası. Neogotik mimarinin efsane bir örneğidir, bazı Barok ve Rönesans etkileri de görülmektedir. Parlamento binasının iç kısmı da dışarısı gibi çarpıcı. Dış kısmı gece ışıklandırıldığında iyice etkileyici hale geliyor.

DSC_0215.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar Anıtı: Bu ayakkabılar benim gördüğüm en hüzünlü anıt sanırım. Yaklaşık yirmi bin Yahudi Tuna Nehri kıyılarında vahşice vurulmuş. İnsanlar Tuna Nehri kıyısında ayakkabılarını çıkarmaya zorlanarak nehrin dondurucu soğuğuna atılıyormuş. Ayakkabıların çıkartılma sebebi de II. Dünya Savaşı sırasında ayakkabıların çok değerli hale gelmesiymiş.

DSC_0940

Budapeşte Yapılacaklar – Tuna Nehri Tekne Gezisi: Budapeşte’nin mimari açıdan en iddialı yapıları genelde Tuna Nehri kenarında toplanmış durumda ve onlara bir de karşıdan bakmak gerek, bunun için nehir gezilerinden birine katılmanızı öneririm. Bizim gittiğimiz tur hakkında detaylı bilgi için tekne gezimizi anlattığım yazımı okumanızı tavsiye ederim.

DSC_0212

Budapeşte Gezilecek Yerler – Szchenyi Zincir Köprüsü: Macarlar arasında Lanchid olarak geçen köprü, mimari olarak, gördüğüm en güzel köprülerden biri. Buda tarafındaki Clark Adam istasyonu ile Peşte tarafındaki Szechenyi Istvan istasyonu arasında yer alır. 1849 yılında yapılmıştur ve Buda ile Peşte’yi birbirine bağlayan ilk köprü olması bakımından önemlidir. Burayla ilgili bir şehir efsanesi varmış, nereden okuduğumu hatırlayamıyorum. Köprünün baş mühendisi Adam Clark, bu köprünün bir başyapıt olduğunu düşünüyormuş ve çalışmalarında bir hata bulması için halka meydan okumuş. Biri köprünün iki tarafındaki aslanlarının dillerinin olmadığını söylemiş, Adam Clark utancından intihar etmiş. Aslında aslanların dili varmış ama aşağıdan görülmüyormuş.

Budapeşte Gezilecek yerler

Budapeşte Gezilecek Yerler – Kale Tepesi: Zincir Köprüden geçtikten sonra 16 numaralı otobüse binerek buraya ulaşıyorsunuz. Burası Budapeşte’nin tarihi kısmı oluyor. Renkli evleri, müzeleri, şirin kafeleri ve nefes kesen panoramik şehir manzarasıyla tam bir turistik bölge.

DSC_0140.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Buda Kalesi Kraliyet Sarayı: 1255 yılında kale olarak inşa edilmiş daha sonra Macaristan’ın yönetimi buradan gerçekleşmiş. Günümüzde ne kale ne saray olarak kullanılıyor, Macar Ulusal Galerisi, Budapeşte Tarihi Müzesi , Széchényi Ulusal Kütüphanesi ve Çağdaş Sanatlar Koleksiyonu’na ev sahipliği yapıyor. Zincir Köprüsünden karşıya geçtiğinizde saray yukarıda kalıyor. Karşınızda tarihi bir füniküler göreceksiniz, onu kullanarak direkt sarayın önüne çıkıyorsunuz. Kişi başı 1200 Forint ücreti var ve çok kuyruklar oluyor. Değer mi emin değilim, çok kısa sürüyor zaten, pek bir şey anlamıyorsunuz. Biz inerken kullandık, bomboştu. Üç bölümden oluşuyor, mutlaka en alttakine binin, üsttekilerden bir şey görünmüyor.

DSC_0121.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Balıkçı Burcu: Adını Budapeşte’yi işgale karşı koruyarak tarihe damgasını vuran balıkçılardan almıştır. Masal şatolarına benzediği için orta çağdan kalma gibi görünse de 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiştir. Alt balkonlara çıkmak ücretsiz ve Peşte tarafının Tuna Nehri ile birlikte en güzel fotoğraflarını buradan çekebilirsiniz.

DSC_0129

Budapeşte Gezilecek Yerler – Matthias Kilisesi: Budapeşte’nin büyüleyici yapılarından biri daha.. Çatısı Uygulamalı Sanatlar Müzesinde olduğu gibi Zsolnay fayansları kullanılarak yapılmış. Kilise yüzyıllar boyunca Macar kralları tarafından taç giyme kilisesi olarak kullanılmış, ayrıca Osmanlı Türkleri tarafından 150 yıldan fazla bir süre cami olarak kullanılmış.

DSC_0123

Budapeşte Gezilecek Yerler – Citadella: Askeri kontrol noktası ve hapishane olarak kullanılmış, uçaksavar füze rampası bulunuyor. Gellert Tepesi’nin üstünde bulunuyor ve Budapeşte’nin en iyi panoramik manzarasına sahip. Oraya kadar tırmanmak biraz zorlasa da sonucuna değer, yürümek istemezseniz 27 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.

Budapeşte Gezilecek Yerler – Central Market Hall: 19. yüzyılda inşa edilmiş Budapeşte’deki en büyük kapalı pazar. Pazarda tipik Macar ürünleri satılıyor. Birinci katta yemek salonu ve çok sayıda yiyecek tezgahı var. Genel olarak et, sosis, peynir, meyve, sebze ve tipik Macar Mutfağı ürünleri bulabilirsiniz. İkinci katta ise geleneksel Macar el sanatları, kıyafetler ve diğer hediyelik eşyalar satan satıcıları gezebilirsiniz. Budapeşte’den hediyelik eşya almak için en ideal yer burası.

Budapeşte Gezilecek Yerler – Szimpla Kert Pazarı: Her pazar günü Budapeşte’nin en meşhur ruin pub’ında ev yapımı ürünlerin satıldığı bir pazar kuruluyor. Reçel, peynir, et ürünleri, sebze meyve gibi şeyler satılıyor. Ayrıca pazar günleri burada kahvaltı da edebiliyorsunuz. Bir saatinizi ayırıp buraya uğramanızı tavsiye ederim.

DSC_0466

Budapeşte Gezilecek Yerler – Andrassy Bulvarı: İstanbul’un Bağdat Caddesi ya da Paris’in Champs Elysees’si ile benzer özellikler gösteren bir cadde burası. Sağlı sollu şık dükkanların dizildiği geniş bir cadde, UNESCO koruması altındaymış. Biz gittiğimizde 1 Mayıs’a özel Formula 1 araçları ve sürücüleri çağrılmıştı ve yarışlar vardı, o yüzden cadde trafiğe kapatılmıştı.

DSC_0960

Budapeşte Gezilecek Yerler – Opera Binası: Avrupa’nın en güzel opera binalarından biri olan yapı 1200 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. Duvarlarında ünlü Macar ressamlarının eserleri bulunuyor. Burada mümkünse bir gösteri izlemelisiniz, en azından gündüz düzenlenen turlara katılabilirsiniz. Budapeşte Kart ile %15 indirim var.

Budapeşte Gezilecek Yerler – Kahramanlar Meydanı: Andrassy Bulvarı’nın sonuna kadar yürüdüğünüzde karşınıza bu meydan ve Milenyum Anıtı çıkıyor. 36 metrelik bir sütun üzerinde Macar tacını tutan Baş melek Cebrail şeklinde olan anıt, Macaristan’ın bir zamanlar güçlü olduğunu tasvir ediyormuş. Meydanın iki yanında Macaristan tarihinin önemli kahramanlarının heykelleri bulunuyor.

DSC_0374.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Vajdahunyad Şatosu ve Parkı: Kahramanlar meydanını geçince şehrin en güzel parkına ulaşıyorsunuz. İçinde de yine masallardan fırlamış gibi görünen bir şato var. Biz parka 1 Mayıs günü gittik ve çok hareketliydi. Dizi dizi sokak yemekleri vardı ve hepsi harika görünüyordu. Ayrıca herkes sere serpe yayılmış güneşin tadını çıkarıyordu. Biz de şatonun hemen yanındaki göletin kıyısında biraz uzandık. Bu gölette sandal kiralayıp gezebiliyorsunuz.

DSC_0381.JPG

Budapeşte Gezilecek Yerler – Termal Banyolar: Termal banyolar çok eskilerden beri Macar kültüründe yer etmiş aktivitelerden biri. Yaz kış açık havada bile termal banyolara giriyorlar, hatta geceleri havuzlarda partiler düzenliyorlar. Termal banyoların en ünlüsü Szechenyi ve Vajdahunyad Parkının çok yakınında yer alıyor. Budapeşte Kart ile Lukacs Banyolarına giriş ücretsiz, diğerlerine ise %20 indirimli. Buralarda terliğinden mayosuna her şeyi kiralayabiliyorsunuz ama siz yine de kendinizinkileri yanınıza alın bence. 😉

DSC_0183.JPG

Budapeşte Gezi Rehberi: Budapeşte çevresinde nerelere gidilir?

Bratislava: Slovakya’nın küçük ve güzel şehri Bratislava, Budapeşte’ye yalnızca  iki saat uzaklıkta, trenle giderseniz bu süre birazcık daha uzuyor. Vaktiniz varsa günübirlik giderek bir ülke daha görme fırsatını kaçırmayın derim.

Etyek Şarap Bağları: Budapeşte’den yarım saat uzaklıkta bulunan şarap bağlarıyla ünlü Etyek kasabası da yarım gününüzü ayırarak gezebileceğiniz yerlerden. Buraya bir sürü tur var, onlardan birini değerlendirebilir ya da otobüsle kendiniz de gidebilirsiniz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

9 Responses

  1. Gerçekten Budapeşte harika ve sakin bir şehir.Tekrar gitmiş gibi olduk:) Ben gItmeden önce rehber ayarladım. Arkadaşlar süperlerdi. Havalimani transferini ve şehir turu kusursuzdu ve fiyatları uygundu. ( http://www.budapestetur.com ) Vaktinizi iyi kullanmak için kesinlikle aynısını yapın derİm. Hele bizim gibi kalabalık grup ve çocuklar var ıse çok fazdalı.Şehri hikayeleri ve tarihiyle gezmek çok zevkliydi. Estergona gelmişken gidin derim. Çigan gecesinde yer bulamadık bir dahaki sefere dedik…

  2. Fotoğraflara bayıldım, tabikide yazıyada 🙂 Budapeşte, ilk gidilecekler listemde. Mutlaka kaydedeceğim bu yazıyı ileriki seyahatlerim için 🙂

  1. Haziran 2, 2017

    […] gezmek için gidebilirsiniz. İki tarafta da ziyaret edilecek pek çok güzel yer var, onları Budapeşte rehberimde tek tek anlattım ama Budapeşte’yi iki tarafa da aynı anda hakim olabildiğiniz Tuna […]

  2. Haziran 16, 2017

    […] Budapeşte Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi […]

  3. Ağustos 14, 2017

    […] Budapeşte Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi […]

  4. Ekim 16, 2017

    […] Budapeşte Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi […]

  5. Haziran 28, 2023

    […] Budapeşte Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

  6. Nisan 5, 2024

    […] Budapeşte Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et