Budapeşte Gece Hayatı ve Yeme İçme Rehberi

Budapeşte yeme içme konusunda oldukça sevdiğimiz bir şehir oldu. Budapeşte’deki mekanlar da oldukça başarılıydı gerçekten. Budapeşte gece hayatı ise başka hiçbir Avrupa şehrine benzemiyor diyebilirim. Budapeşte’de ruin bar kavramı hayatımıza girdi, ruin bar nedir, en güzel ruin barlar hangileri, hepsini paylaşmak istiyorum. O nedenle Budapeşte yeme içme ve Budapeşte gece hayatı için ayrı bir yazı yamak istedim.

Daha önce yazdığım Budapeşte gezi rehberi ve Budapeşte gezilecek yerler yazımı da okumayı unutmayın.

Budapeşte Yeme İçme Rehberi: Budapeşte’de Ne Yenir? Budapeşte’ye Gittiğinizde Yemeden Dönmemeniz Gereken Lezzetler

Macar Yemekleri – Paprika: Ülkemizde de aynı isimle sosları satıldığından çoğunuzun bildiği üzere paprika acı bibere deniyor. Macaristan acı biberiyle ünlü, tüm yemekleri acı biber ile tatlandırmayı seviyorlar. O yüzden acı severlerin buranın acı biberini denemesini özellikle tavsiye ederim.

Macar Yemekleri – Langos: Budapeşte’nin en meşhur sokak yiyeceği, bizim bildiğimiz pişi ya da diğer adıyla lokma oluyor kendisi ama böyle tatlı tabağı boyutlarında bir pişi düşünün. İster sade yiyorsunuz, ister üstüne ne bulursanız dolduruyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla en çok ekşi kremalı, kaşar rendeli çeşidi tüketiliyor. Bence çok pratik ve leziz bir yiyecek, neden hala Türkiye’de langosçu yok bilmiyorum.

Budapeşte Yeme İçme Rehberi

Macar Yemekleri – Paprikás Csirke: Tavuk paprika Macaristan’ın ünlü yemeklerinden biri. Yumuşacık pişmiş tavuk butu ve bol acı ile yapılan bir yemek, adı da zaten bu acıdan geliyor. Geleneksel yemek veren restoranlarda bulabilirsiniz.

Macar Yemekleri – Gulyas: Macaristan’ın ulusal yemeği diyebileceğimi Gulaş, dana eti, sebzeler ve bol baharatla yapılan bir yemek. Hem çorba olarak hem yemek olarak yapılabiliyor. Eski zamanlarda Macar kovboyları ve çobanları çok yermiş. Şimdi ise neredeyse tüm restoranların menüsünde yer alan bir yemek çeşidi.

DSC_0430

Macar Yemekleri – Nokedli: Dokusu ve lezzeti pilav ile makarna arasında olan küçük hamur parçalarından oluşan bir yemek. Tavuk paprika ve gulaşın yanında servis ediliyor genelde.

Macar Tatlıları – Kurtos Kalacs: Kısaca, Kuzey Güney dizisiyle ünlenen ve Makara olarak bildiğimiz sokak tatlısı diyebiliriz. 🙂 Tatlı maya, şeker, tarçın gibi malzemelerle kömür üzerinde yapılıyor. Genelde sokak büfelerinde satılıyor.

DSC_0330.JPG

Macar Tatlıları – Dobos Torta: Macarların çikolata sosu ve karamel kaplı yumuşak bir kek çeşidi. Uluslararası popülerliğe sahip olduğu için dünyanın başka yerlerinde de görebileceğiniz bir tatlı. Ama Macarların temel tatlılarından olduğu için burada bir tadına bakmakta fayda var.

Macar Tatlıları – Retes: Özellikle Orta Avrupa’da çok meşhur olan bir çeşit meyveli yufka tatlısı. Avusturya ve Almanya’da strudel ismiyle bildiğimiz tatlı Macaristan’da Retes olarak anılıyor.

DSC_0397.JPG

Macar İçkileri – Tokaji: Meyve ve bal aromalı çeşitleri oldukça tatlı ve lezzetli olan ünlü Macar şarabı markası. Tabi ki buruk şarapları da mevcut. Budapeşte’ye giderseniz Tokaji şaraplarının tadına bakmanızı öneririm.

Macar İçkileri – Palinka: Macaristan’a özgü son derece yüksek alkollü votkaya benzer bir içki türü. Eski insanlar sabah kalktıklarında ilaç niyetine içermiş. Boğazı inanılmaz yakıyor, ben pek sevmedim. Ama gitmişken bir denemek gerek.

IMG_1543

Budapeşte Yeme İçme Rehberi: Budapeşte Mekan Önerileri

Budapeşte’nin özellikle Peşte tarafı kaliteli ve ilginç mekanlar açısından çok zengin. Şu anda Michelin yıldızı olan dört restoran var şehirde, ayrıca yıldızı olmasa da Michelin rehberinde yer alan birçok yer var.

Stika: Bölge 7’de keşfettiğimiz harika bir kahvaltıcı. Budapeşte’de yaşayanlar da öyle düşünüyor olmalı çünkü oturduğumuz süre boyunca mekanın sırada bekleyenleri hiç eksik olmadı. Özellikle yumurta konusunda çok başarılılar, kahvaltı menüleri yoğun olarak farklı yumurta çeşitlerinden oluşuyor.

DSC_0038

Szimpla Haztaji: Kaldığımız evin orada olduğu için gidip de çok şirin bulduğumuz minik bir kafecik burası. Öyle çok çeşit yok, yiyecek olarak birkaç çeşit sandviç ve muffin var. Taze portakal suyu ve kahveleri de var tabi. Yeri Szimpla Kert’in sokağında.

DSC_0355.JPG

New York Cafe: Burası 123 yıllık tarihi ile Budapeşte’nin en eski ve en görülesi kafelerinden biri. Eski zamanlarda yazarların, editörlerin uğrak yeri olan ve Budapeşte’nin en güzel binalarından birinde faaliyet gösteren kafe şimdilerde turistler tarafından çok ilgi görüyor. İç dekorasyonu ve lezzetleriyle gerçekten efsane olmayı hak eden bir yer. Özellikle kahvaltı için rezervasyonsuz gitmemenizi öneririm, yoksa uzun sıralar beklemek durumunda kalabilirsiniz.

DSC_0344

Retro Langos: Budapeşte’de birçok yerde langos satışı görebilirsiniz, özellikle sokaklarda. Ama bu işin piri Retro imiş. Gerçekten bayıldık, siz de bence burada mutlaka deneyin.

DSC_0957

Paneer: Burası sadece cheeseburger yapan bir fast food zinciri ama bildiğimiz erimiş incecik peynirli etli cheeseburgerlerden değil. Kalın kesilip panelenerek kızartılan peynirler burgerin ana maddesini oluşturuyor, yanına seçiminize göre malzemeler konuluyor.  Biz Szimpla Kert’in hemen yanındaki Karavan‘da kurulan şubelerine gittik, çok sevdik.

DSC_0335.JPG

Petrus Etterem: Burası Michelin rehberinde önerilen restoranlardan biri ve gerçekten harika bir menüsü var. Bir et yedim, çiğnememe gerek kalmadı resmen ağızda dağılıyordu. İsterseniz bizim yaptığımız gibi restoranın ortasında duran eski Citroen 2CV içinde de yemek yiyebiliyorsunuz. Kalabalığın içinde sevgilinizle baş başa olmak ve değişik bir deneyim yaşamak için çok güzel bir seçenek. Yalnız biraz sıcak basıyor içeride. 🙂 Rezervasyonsuz yer bulmanız biraz zor görünüyor, öğlen 12:00 – 15:30 ve akşam 18:30 – 23:00 saatleri arasında açık.

DSC_0975

Marvelose: Buda tarafında yer alan bu şirin kafeyi özellikle çocuklu ailelere tavsiye ederim, içeride onlar için bir sürü oyuncak var. 🙂 Aslında kahve, tatlı molası için daha uygun bir yer, menüde pek yemek seçeneği yok ama benim karnım biraz acıktığından gulaş çorbasını denedim ve çok başarılı buldum.

DSC_0170.JPG

Budavar Ruszwurm Cukraszda: Balıkçı burcunun hemen oralarda yer alan bu kafe 1827 yılından kalma. Avusturya Macaristan imparatoriçesi Sissi buraya gelirmiş, ben de Romy Schneider’in oynadığı filmden dolayı Sissi’ye bayılırım. Şansımıza hemen yer bulduk, bizden sonra kuyruklar oluştu resmen. Fotoğrafta gördüğünüz incecik yufka arasında yoğun kremadan oluşan krémes isimli tatlısı ile meşhur, kesin ağır bir şey diye düşündüm ama parmaklarımla birlikte bayılarak yedim.

DSC_0136.JPG

Borkonyha Wine Kitchen: Budapeşte’nin Michelin yıldızlı restoranlarından Borkonyha’nın fiyatları diğer Michelin yıldızlı restoranlara göre daha uygun. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim. Pazar günleri ve resmi tatillerde kapalı oluyorlar bilginiz olsun, mutfak öğlen 12:00-16:00 ve akşam 18:00-23:30 arası açık oluyor.

Hungarikum: Macar mutfağının geleneksel yemeklerini tatmak için hem lezzet hem ortam açısından en iyi adres burası. Yalnız çok önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririm, çok tutulan bir yer. Açık olduğu saatler öğlen 11:30 – 14:30 ve akşam 18:00 – 22:15 arası.

Budapeşte Gece Hayatı

Budapeşte’nin gece hayatı oldukça renkli, herkese hitap eden farklı türde gece kulüpleri ve barları var. Avrupa’da gittiğim yerlerde gördüğüm kadarıyla, en fazla bekarlığa veda edilen yerlerden biri burası. Bekarlığa veda kutlamalarının çokluğu, bana göre o şehrin gece hayatın iyi olduğuna işaret eden kanıtlardan biri. Budapeşte gece hayatının kalbi ise Ruin barlarda atıyor, gitmişken mutlaka bu barlara uğrayın. Farklı bir deneyim için bir diğer alternatif de termal banyolarda geceleri düzenlenen havuz partileri.

Budapeşte Gece Hayatı Rehberi: Ruin bar nedir? En güzel ruin barlar hangileri?

Ruin barlar, yani Türkçe’ye çevirebileceğimiz ismiyle harabe barlar, özetlersek, ikinci dünya savaşından sonra terk edilmiş yıkık dökük binaların değerlendirilmesiyle oluşan mekanlara deniyor. Ruin bar kavramı, 10 yıl kadar önce, ruin barların merkezi ve en popüleri Szimpla Kert’in açılmasıyla ile başlamış ve yeni mekanlarla devam etmiş. Binaları restore etmeden, içini sağdan soldan buldukları eşyalarla, antikalarla ya da bazı sanatçıların eserleriyle doldurmuşlar, her yerinde fotoğraf çekmek isteyeceğiniz alanlar yaratmışlar. İçki fiyatları da gayet uygun. Barların çoğunluğu Yahudi bölgesi olarak anılan Bölge 7’de konuşlanmış.

Szimpla Kert: İki katlı, büyük bir alana yayılmış, birçok odadan oluşan ve geniş bahçesi olan bir ruin bar. Yukarıda söylediğim gibi ilk ve en popüler ruin bar burası. İncik cincik bir sürü eski eşya ile dolu her yer, karşınıza bir kırık küvet veya bir eski araba çıkabiliyor ve onlara oturarak içkinizi yudumlayabiliyorsunuz. Hafta sonu geceleri önünde çok uzun kuyruklar oluyor, girmek biraz zor. Biz evimize çok yakın olduğu için birkaç kez gittik ama açıkçası burası benim en sevdiğim ruin bar olmadı. Biraz fazla ne bulunursa konmuş bir hali var, yoruyor sanki insanı. Fotoğrafta gördüğünüz yerde küçük bir satış dükkanı var, ayrıca pazar günleri pazar kuruluyor ve kahvaltı yapabiliyorsunuz. Yine çok kalabalık oluyor ama kalabalığın büyük kısmı alışverişe değil de fotoğraf çekmeye gelmiş gibi görünüyor.

Budapeşte Gece Hayatı

Szimpla Kert

Instant + Fogas Haz: Budapeşte’nin ikonik ruin barlarından Instant’ın yerine yakın gelecekte bir butik otel projesi yapılacağı ortaya çıkınca kapanmak zorunda kalmış. Sahipleri de yine meşhur ruin barlardan olan Fogas Haz ile birleşerek bu sene yeni bir mekan açmışlar. Onlarca odadan ve bir ferah bahçeden oluşan bu yeni mekanın her odasında farklı bir dekor ve farklı bir müzik var. Ben en çok burayı sevdim, kalabalık olmasına rağmen sıkış tıkış olmaması da benim için bir artı oldu.

Budapeşte Gece Hayatı

Mozel Tov: Burası diğer ruin barlara göre çok daha sofistike bir mekan olmuş. Sıkış tıkış ayakta durduğunuz barlardan farklı olarak oturarak arkadaşlarınızla rahatça sohbet etme şansınız var. Binanın dışı eskiden olduğu gibi bırakılmış ama içini çok şık hale getirmişler. Hem uygun fiyatlı güzel bir yemek hem de taze meyvelerle hazırlanan kokteyllerinden içmek için uğrayabilirsiniz. Vejetaryen ve veganların da düşünüldüğü mekan, Fogashaz’ın hemen yanında yer alıyor.

Budapeşte Gece Hayatı

Eleszto: El yapımı biralarıyla ünlü bu ruin bar, Bölge 9’da yer aldığı için diğerlerine göre biraz daha az popüler. Pazar günleri saat 09.00 – 22.00 arasında barın açık ve kapalı mekanlarından bazılarında gastronomi pazarı kuruluyor. Burada ev yapımı vegan kekler, peynir, tütsülenmiş etler ve tavuk gibi ürünler satılıyor.

Ellato Kert: Şehirdeki parti bölgesinin kalbinde yer alan bir ruin bar. Bilardo ya da langırt oynama imkanınız var. Yarı açık renkli avlusunda bir şeyler içmek çok keyifli. Burada Meksika mutfağından seçenekler de bulabiliyorsunuz.

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Bilge dedi ki:

    Merhaba en iyi gulaşı nerede yiyebiliriz?

  2. zeynep dedi ki:

    Merhaba,8 gün sonra Budapeşte’de olacağım.
    Bir şehir daha güzel anlatılamazdı,teşekkür ederim.

  1. Haziran 1, 2017

    […] Palinka tatmanız gerekenler arasında. Yemekler hakkında detaylı bilgi ve mekan önerileri için Budapeşte Gece Hayatı ve Yeme İçme Rehberi yazıma mutlaka göz […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et