Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Bunları Yapmadan Dönmeyin!

Brezilya denilince ilk akla gelenler genelde futbol ve samba oluyor oysa ki ülke bundan çok daha fazlasını vaat ediyor. Ülkenin iki önemli şehri ile bazı kasabalarını gezdim ve doğası, plajları, insanları, yemekleri ile beni kendine aşık etti. Gezdiğim, gördüğüm kadarıyla hayatımın bir döneminde yaşamayı hayal ettiğim iki şehirden biri olan Rio için, faydalı olacağına inandığım nokta atışı seyahat önerilerimi ve tecrübelerimi paylaşmak istiyorum. Brezilya’ya gitmeden önce bilmeniz gereken birkaç bilgi verdikten sonra Rio de Janeiro’da yapmadan dönmemeniz gerekenleri listeleyeceğim.

rio de janeiro

Brezilya, Güney Amerika’da yer alan, kıtanın en büyük ve en kalabalık ülkesi. Oldukça uzun bir Atlas Okyanusu kıyısı var. Ekvador ve Şili hariç tüm Güney Amerika ülkeleriyle komşu. Sao Paulo’dan sonra Brezilya’nın en büyük şehri olan Rio, 6 milyon nüfusa sahip. Nüfusun oldukça büyük bir bölümü favela denilen gece kondu mahallelerinde yaşıyor. Şehirde zengin ve fakir arasında ciddi boyutlarda bir eşitsizlik yaşanıyor ve bu da şehrin güvenliğiyle ilgili sıkıntılara yol açıyor. Dünyanın en büyük karnavalı olan Rio Karnavalı burada düzenleniyor. Şu anda samba dansıyla kutlanıyor ama ilk olarak 1840 yılında polka ve vals dansı yapılarak gerçekleşmiş.

rio de janeiro favela

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro’ya nasıl gidilir?

İstanbul’dan Rio’ya direkt uçuşu bulunmuyor, farklı hava yollarının Sao Paulo, Paris veya Frankfurt aktarmalı uçuşları ile gidebilirsiniz. Biz Sao Paulo’ya uçmuş, orada bir gün geçirdikten sonra ayrıca iç uçuş ayarlayarak Rio de Janeiro’ya geçmiştik. Sao Paulo’ya direkt uçuş 13 saat civarı sürüyor. Bu arada Brezilya’ya gitmek için onlarca sebepten biri de bizden vize istemiyor olmaları. 🙂 Şehir içinde ulaşım için biz çoğunlukla taksi kullanmıştık, Türkiye’ye göre taksi ücretleri daha uygundu. Şehirdeki toplu taşıma ağı da gayet başarılı.

rio de janeiro uçak

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro’ya ne zaman gidilir?

Aralık – Şubat ayları Rio için yaz mevsimi oluyor ve Rio Karnavalı Şubat ayında düzenleniyor. Festival için gitmeyecekseniz bence bu aşırı kalabalık ve pahalı dönemi tercih etmeyin. Ben Nisan – Mayıs aylarında gittim, yani sonbahar döneminde. Sadece bir kere çok şiddetli yağmura denk geldim, o da yarım saat kadar sürdü. O güne orman safarisi planlamıştık zaten, o yüzden planlarımız bozulmadı. Onun dışındaki tüm günlerde denize girip plajda vakit geçirmişliğim var, çok fazla nem de yoktu, hava harikaydı. Bence gezmek için çok ideal bir dönemdi, tavsiye ederim.

rio de haneiro sahil

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro’da nerede kalınır?

Ben Rio’da, Copacabana, Ipanema, Lapa gibi değişik yerlerde kalma fırsatı buldum. Ayrıca iki hafta boyunca şehrin hemen hemen her yerini gezdim. Gözlemlerime ve duyduklarıma dayanarak söyleyebilirim ki Rio’nun en güzel kısmı kesinlikle Ipanema. Hem nezih bir bölge, hem diğer semtlere göre daha güvenli, hem de birçok popüler restoran, bar, ve plajlar bu bölgede. Leblon’da kalmadım fakat bölgeyi biliyorum, orası da konaklamak için ideal ama İpanema daha popüler. Lapa ve Copacabana da çok hareketli yerler ama güvenlik açısından pek tavsiye edilmiyor. Gerçi ben oradayken herhangi bir kötü olaya şahit olmadım.

Rio de Janeiro’daki uygun konaklama alternatifleri için tıklayın.

DSC_0349.JPG

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro’da ne yenir, ne içilir?

Rio de Janeiro’da öncelikle tabi ki bol bol deniz ürünü yemelisiniz. Onun dışında sokak yiyeceklerinden benim çok sevdiğim Tapiocayı denemenizi tavsiye ederim. Brezilya’da yetişen Manyok bitkisinin kökünden yapılan bir nişastayı, krep gibi pişirerek yaptıkları bir yiyecek. İçine farklı malzemeler konulabiliyor, kaşar benim favorim. Brezilya ev yemeklerini merak edenlere Feijoadayı önereceğim, meksika fasülyesi ve et ile yapılıyor, restoranlarda bulabiliyorsunuz. Oralara gitmişken Brezilya’nın amazon ormanlarında yetişen Açai meyvesini, suyunu, onunla yapılan tatlı ve dondurmaları da denemenizde fayda var, ben pek sevemedim itiraf edeyim ama çok faydalıymış. Son olarak Brezilya’nın milli içeceği diyebileceğimiz Caipirinha da mutlaka denemeniz gereken bir kokteyl, Brezilya romu olan Cachaça ile yapılıyor.

DSC_0766.JPG

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro pahalı mı?

Ülkenin para birimi Real ve değeri şu anda 1.20 TL civarında. Anormal pahalı bir şehir değil, yani çok daha pahalı şehirler gezmişliğim var. Ama ucuz olduğunu da söyleyemeyeceğim. Özellikle oteller bana biraz pahalı gelmişti. Tabi ki çok ucuza da konaklamak mümkün ama şehir genel olarak güvenlik konusunda sıkıntılı olduğundan genelde iyi muhitlerde kalmaya çalışmıştık. Özetlemek gerekirse, Türkiye’den biraz daha pahalı ama Avrupa’nın bazı şehirlerinden uygun diyebilirim. 🙂

DSC_0407.JPG

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro’dan ne alınır?

Meşhur Havaianas terlikler Brezilyalı, o yüzden fiyatları bizdekine göre oldukça ucuzdu. Ben 5-6 çift almıştım. Brezilya’da pareo ya da plaj havlusu yerine kullanılan Canga da en azından bir tane edinmeniz gereken şeylerden biri. Biz yine bunlardan da renk renk, desen desen 5-6 tane almıştık. 😀 Brezilya kahve üretiminde dünya birincisi, o yüzden gelmişken biraz kahve almak gerek. Son alışveriş tavsiyem de Brezilya romu Cachaça olacak, döndüğünüzde kendinize Caipirinha yaparsınız belki. 😉

IMG_8880.JPG

Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Rio de Janeiro tehlikeli mi?

Gitmeden önce ne haberler okudum,  ne hikayeler dinledim anlatamam, ama durun bazılarını anlatayım. 😀 Tijuca ormanında başına silah dayanan turistler, favelalara baskın düzenleyen polise roketatarla karşılık verenler, giden arkadaşların başına gelen kapkaç olayları filan derken biraz tırsmıştım açıkçası. Gittiğimde yerel halkın uyarıları da pek iç açıcı değildi. Rio’daki birkaç günümde yalnız başımaydım ve farklı bir yer olsun, geceleri yürüyerek dışarı çıkıp rahat ederim diye Lapa’da kalmıştım. Tek başına bir kadın olarak Rio’da takıldığımı fark eden otel sahipleri buralardayken turist olduğum anlaşılmasın diye mümkünse İngilizce konuşmamamı dolayısıyla çok zorda kalmadıkça konuşmamamı tavsiye ettiler. 😀 Bir gün de dışarıda, elimde SLR makineyle fotoğraf çekerken yerli halktan biri gelip, fotoğraf makinemi saklamamı söylemişti. Başka bir gün çantamın fermuarı açık bir şekilde dolaşırken koştur koştur yanıma bir kadın gelip fermuarı kapamamı söylemişti. Bu arada özellikle geceleri bindiğimiz hiçbir taksi kırmızı ışıkta durmuyordu, en sonunda sormuştuk. Taksileri çoğunlukla turistler kullandığı için kırmızı ışıkta durduklarında araçlarına saldırıp turistleri soyduklarını söyledi bize taksici. Bunlar gerçekten benim için oldukça korkutucu bilgilerdi ama 2 hafta boyunca Rio’da başıma tek bir şey gelmedi, üstelik uyarıların çoğuna da kulak asmadım. Bu arada İstanbul’da 3 kere kapkaça uğramış, iki kere de arabası soyulmuş biriyim, buradan yola çıkarsak benim için Rio, İstanbul’dan daha güvenli bir yer. 🙂

IMG_8858.JPG

Rio de Janeiro’da Mutlaka Yapmanız Gereken 10 Şey

  • Christ the Redeemer

Şehre Corcovado dağının tepesinden bakan 30 metre yüksekliğindeki İsa heykeli Rio’nun simgesi, aynı zamanda dünyanın yeni yedi harikasından biri. Buraya gitmezseniz gerçekten Rio’ya gitmemiş sayılabilirsiniz. Hem heykel inanılmaz heybetli, hem de şehrin en güzel manzaralarını buradan göreceksiniz. Yalnız aşırı kalabalık oluyor, insanlar fotoğraf çekmek için yerlerde sürünüyor. 🙂 Buraya gittiğiniz gün havanın tamamen açık olmasına dikkat edin çünkü bulutlu olduğu zaman şehri göremiyorsunuz.

Christ the Redeemer

  • Sugarloaf Mountain

Ben pek anlayamadım ama şeker çuvalına benzetildiği için bu ismi aldığı söyleniyor. 396 metre yükseklikten yine harika şehir manzaraları için buraya mutlaka gitmelisiniz. Ziyaret etmek için gün batımını tercih etmenizi tavsiye ederim. Biz teleferikle çıktık ama tırmanış yapanları da gördük, merakınız varsa bir araştırın derim, efsane bir deneyim olacağı kesin.

rio de janeiro sugarloaf

  • Santa Teresa

Fotoğraflık sokakları, grafittilerle kaplı duvarları ve şirin kafeleriyle Rio’nun en sevdiğim yerlerinden biri burası. Şehrin bohem bölgesi olarak geçiyor, hatta Rio’nun Montmartre’ı olarak da anılıyormuş. Ayrıca şehrin güneyinin ve orta kesimlerinin muhteşem manzaralarına şahit olabilirsiniz. Burada yer alan Rio’nun meşhur restoranı Aprazivel‘e gitmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Açıkçası baya pahalı bir restoran ama ortam harika ve yemekler şahane. Ağaç evlerde yemeğinizi yemek kulağa hoş geliyorsa burayı kaçırmayın.

Santa Teresa

  • Ipanema Plajı

Rio’nun uçsuz bucaksız sahilinin bir kısmı Ipanema plajı olarak geçiyor. Copacabana bizim en çok duyduğumuz plajdır ama orada pek bir numara yok açıkçası, hiç vaktinizi oralarda harcamayın doğrudan Ipanema’ya gidin. En güzel kızların, yakışıklı erkeklerin plaj voleybolu veya futbol oynadığı, sörf yaptığı ve arkadaşlarıyla takıldığı kısım Posto 9 civarı. Zaten sahilde bir yürüyüş yapsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız. 🙂

ipanema plajı

  • Sörf

Rio de Janeiro deyince benim ilk aklımda canlanan şeylerden biri sörf yapmaktı. O yüzden gitmeden önce baya bir araştırma yapıp bir sörf okulu buldum. Rio de Janeiro’ya 1 saat uzaklıktaki Recreio dos Bandeirantes’i tercih etmiştim, tam bir sörf cenneti. Denize sıfır bir yerde kalmıştık, sabahları uyandığımda penceremden gördüğüm manzaraya bayılıyordum; onlarca sörfçü pusuya yatmış bir şekilde dalga bekliyorlar, dalgayı yakalayınca da benim için tam bir görsel şölen başlıyordu. Şu an ağlamak istiyorum galiba, ne kadar güzel günlerdi.

DSC_0107.JPG

Dalga üstünde dengede durmaya çalışırken ben 🙂

  • Samba

Samba Brezilya kökenli, 19. yüzyıldan beri var olan ve latin dansları denilince ilk akla gelen dans türlerinden biri. Nasıl bir dans olduğunu bilmeyen yoktur diye düşünüyorum. Breilzya’ya gittiğinizde burada mini bir dans dersi almalı ya da en azından bir samba gecesine katılmalısınız. Bunun için de benim önereceğim yer, Lapa’nın merkezinde yer alan şehrin, en büyük ve en ünlü gece kulüplerinden biri olan Rio Scenarium. Her gece canlı samba şovları veya canlı müzik oluyor. Üç katlı, her yeri fotoğraflık, adeta müze gibi bir bina, ben bayıldım ve birkaç kere gittim. Hafta sonu rezervasyonsuz gitmeyi denemeyin, en az 100 metre kuyruk beklersiniz.

Rio Scenerium

  • Lapa 

Şehrin en hareketli yerlerinden biri olan Lapa, kültürel etkinlikleri ve gece hayatı ile öne çıkıyor. Burayı Cihangir-Taksim civarına benzetebiliriz. Mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri, fayans, seramik ve aynalardan oluşan Selaron merdivenleri. Fayansların bir kısmı dünyanın farklı ülkelerinden gelmiş, Türkiye’den giden Karagöz işlemeli fayansı bulmayı unutmayın. 🙂 Bu merdivenler Santa Teresa’ya doğru çıkıyor ve özellikle geceleri çok hareketli oluyor. Tarihi su arkı Arcos da Lapa da burada yer alıyor ve geceleri sokak müzisyenleri sayesinde baya bir insan buralarda toplanıyor.

Escadaria Selaron

  • Tijuca Ormanı

Dünyadaki en büyük kentsel ormanlardan biri, 32 kilometrekarelik bir alana yayılmış durumda. Şeker kamışı ve kahve yetiştiriciliğinin neden olduğu ormansızlaşmadan etkilenen bölgeyi yeniden ağaçlandırmak için İmparator Pedro II tarafından 1861 yılında kurulmuş. Oldukça yoğun ve çeşitli bir bitki örtüsü var, bol bol maymun da görebilirsiniz. Ayrıca onlarca şelale ve inanılmaz Rio manzaraları da sizi bekliyor. Buraya, bize özel ayarladığımız bir jeep safari turu ile gittik, tüm önemli noktaları göstermesi açısından iyi oldu.

Tijuca.JPG

  • Feira Hippie

Ipanema’da pazar günleri kurulan pazar, bir turistin gittiği şehirden almak isteyebileceği her şeyi sunuyor. Sanat eserleri, hediyelikler, kıyafetler, çantalar, eski eşyalar, yiyecekler ve daha neler neler. Ben iki hafta üst üste pazar günlerimin neredeyse tümünü buraya harcadım. 😀 Özellikle sanatçıların kendileri tarafından satılan resimlere bayıldık, sanata mümkün mertebe yatırım yapmaya çalışıyoruz gittiğimiz ülkelerde, size de tavsiye ederim, birkaç tane tablo almıştık buradan da. Pazarlık yapmayı unutmayın, çılgın fiyatlara düşürebiliyorsunuz. Mesela biz 900 Real istenilen dev bir tabloyu 400 Real verip almıştık, sanatçı bu tablonun farklı boyutlarını da yapmıştı. Bizim aldığımız tablonun aynısının dörtte biri boyutlarındaki hali Karaköy’de 2000€ fiyat etiketiyle satılıyor.

feira hippie rio de janeiro

  • Ilha Grande

Son olarak önereceğim yer, Rio’nun dışında, Brezilya’nın güneydoğu sahilinde bir tropik ada. Adanın %99’u yağmur ormanlarıyla kaplı ve küçücük bir kasabası var. Burada yapabileceğiniz yegane şey muhteşem doğanın ve sahilin tadını çıkarmak. O yüzden buraya bir gün ayırmanız yeterli olacaktır, görünce uzatma ihtimaliniz de yüksek tabi. 🙂 Ilha Grande, Rio’ya birkaç saat uzaklıkta ve adaya ulaşmak için önce otobüs ile Angra dos Reis’e gidiyorsunuz oradan da deniz yoluyla adaya ulaşıyorsunuz. Benim tavsiyem bizim yaptığımız gibi günübirlik bir tur ayarlamanız, biz çok memnun kalmıştık. Turla giderken yolda başka adalara da uğramıştık ve hepsi harikaydı.

Ilha Grande

Aslında Favela gezisine çıkmak da yapılacaklar arasında ama beni o kadar çok korkuttular ki çekindim açıkçası, uzaktan birkaç fotoğraf çekmekle yetindim. Gitmeden önce City of God adlı 2002 yapımı filmi izlemenizi öneririm, favela gerçeği hakkında bilgi sahibi olup kendiniz karar verirsiniz. Bu yazıyı Rio de Janeiro’ya gitmeye hazırlanırken okuduysanız bilin ki çok şanslısınız, hiç aklınızda yokken okuduysanız umarım aklınıza girmişimdir. Bol seyahatli günler! 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve daha fazla fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

8 Responses

  1. merve dedi ki:

    Merhaba ! Acaba ilha grande turunuzu nereden ayarladiniz , guvenilir bir tur sirketi biliyor musunuz ve fiyat bilgisi verebilirmisiniz . simdiden tesekkurler

    • hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, ne yazık ki tur şirketinin adını hatırlamıyorum. Biz Arena Copacabana Hotel’de kalmıştık ve turumuzu otelden ayarlamıştık. Sorunsuz, memnun kaldığımız bir tur olmuştu. günübirlik tur fiyatı 90-100$ civarı bir fiyattı, real cinsinden ödemiştik.

  2. S. dedi ki:

    Selamlar, ben Aralık ayında bebeğimle gideceğim 1 ay kalacağız Ocak sonu dönüşümüz, aşı zorunlu mu ve sizce bebekle seyahat riskli olabilir mi?

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, biz aşı olmuştuk ama kontrol etmemişlerdi o zaman..aslında amazonlara girmeyecekseniz aşı önemli değil..siz prosedü açısından çocuk için en net bilgiyi yine Seyahat Sağlığı Merkezi’ni arayıp öğrenin bence. Bebekle ekstra bir risk olduğunu düşünmüyorum. Bebekle seyahat eden birçok insan var sonuçta Brezila’ya. 🙂 En sevdiğim yere gidiyorsunuz, sorunsuz keyifli tatiller diliyorum. Sevgiler.

  1. Haziran 8, 2017

    […] Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Bunları Yapmadan Dönmeyin! […]

  2. Aralık 10, 2017

    […] Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Bunları Yapmadan Dönmeyin! […]

  3. Ocak 20, 2019

    […] Rio de Janeiro Gezi Rehberi: Bunları Yapmadan Dönmeyin! […]

  4. Temmuz 23, 2019

    […] 1, 2, 3, 4, […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et