Her Mevsim Ayrı Güzel: Finlandiya’ya Gitmek için 10 Neden

1. Kutup Aurorası

Güneşten gelen elektrik yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan kuzey ışıklarını ön sıralardan izlemek isterseniz Finlandiya doğru bir seçim olacaktır. Ülkenin kuzeyindeki Laponya bölgesinde, Eylül ve Mart ayları arasında yılın yaklaşık 200 günü kuzey ışıklarını görme şansınız olduğu söyleniyor. Kuzey ışıkları avına çıkmak için gökyüzünün açık ve yıldızlı olduğu bir geceyi tercih ederseniz, bu eşsiz doğa olayını görme şansınızı yükseltirsiniz. Mutlaka şehir ışıklarından uzak, karanlık bölgelere gitmeniz gerekiyor. Yalnız bütün gece beklemeniz gerekebilir ve ona rağmen eliniz boş dönebilirsiniz.

kutup aurorası kuzey ışıkları

2. Temiz Hava

Dünyanın en temiz havasına sahip ülkelerden biri olan Finlandiya, bunu ülkenin %70’ini kaplayan ormanlarına borçlu. Aldığımız nefesin kalitesinin her geçen gün düştüğü, ülkemizdeki ormanların gitgide azaldığı bu dönemde sadece bir temiz hava almak için bile gidesi gelir insanın. Oksijene doyacağınız, huzur dolu bir tatil için Finlandiya’yı gidilecek yerler listenizin başına almanızı tavsiye ederim.

nuuksio doğal parkı

3. Sauna Kültürü

Finlandiya’da saunaya girmek turistik bir aktivite değil, bir yaşam biçimi. Neredeyse herkesin evinde sauna var, ev yapmak üzere bir arazi aldıklarında genelde önce saunayı yapıyor daha sonra evlerini bitiriyorlarmış. İş yerlerinde, hava alanlarında ve hatta restoranlarda sauna bulunuyor. İnsanlar arkadaşlarıyla vakit geçirmek için saunalara gidiyor, ve hatta bazı iş toplantılarını saunalarda yapıyorlarmış. Çok eskiden doğum yapmak için saunaya giriyorlarmış, şimdi artık bu yöntem tercih edilmese de bebekler çok küçükken saunaya girmeye başlıyor. Bu kadar sahip çıkılan ve ritüelleri olan bir geleneği Fin halkıyla birlikte yaşamak için bile Finlandiya’ya gidilir.

finlandiya sauna

4. Bitmeyen Yaz Günleri

Seyahatlerde günler genelde o kadar güzel geçer ki, keşke hiç gece olmasa diye düşünür insan. Finlandiya size tam olarak bunu vaat ediyor, yani yaz aylarında neredeyse hiç gece olmuyor. Gecenin en karanlık halini alaca karanlık şeklinde yaşıyorsunuz ve o da sadece birkaç saat sürüyor. Tabi ki bir noktada uyuyacaksınız ama seyahatinizden maksimum verim alabileceğiniz bir tatil için Finlandiya yaz aylarında harika bir seçim olacaktır.

finlandiya gün batımı

5. Yemekleri

Ben Finlandiya’da yediklerime ciddi anlamda bayıldım. Ekmeğinden peynirine, balığından ren geyiği etine, tereyağından tatlılarına kadar her şeyleri çok doğal ve lezizdi. Küçücük kasabalarda inanılmaz gastronomi deneyimleri yaşadım. Seyahat ederken yemek kültürüne önem veren ve yemek yemeyi sevenlerin öncelik vermesi gereken ülkelerden biri kesinlikle Finlandiya.

Lohikeitto çorbası

6. Nefes Kesen Manzaralar

Ülkenin çoğunluğunu ormanlar, göller ve takımadalar oluşturunca inanılmaz manzaralarıyla size görsel şölen sunuyor. Ben kışın gitmiş olmama, ve çoğu yer karlar altında olmasına rağmen hayran kaldım, yazın çok daha efsane görünüyor. Dünyanın en fotojenik ülkelerinden biri Finlandiya, özellikle doğa fotoğrafı çekmeyi sevenler hiç durmasın, hemen Finlandiya için bir gezi planı yapsın. 😉

finlandiya takımadaları manzara

7. Kütük Evler

Finlandiya’da insanlar, metropollerin içine sıkışmak yerine ormanlar içindeki muhteşem kütük evlerinde yaşamayı daha çok tercih ediyorlar. Bazı şehirler tamamen ormanlara yayılmış evlerden oluşuyor, bizim bildiğimiz türden şehirlerde yaşayanların da mutlaka böyle kütükten yapılma yazlık evleri var. Yollarda sürekli bu aşırı şirin evlere rastlayabilir, isterseniz bu tip evlerde konaklayabilirsiniz.

Finlandiya evleri

8. Festivaller

Ben bu özelliğini daha önce duymamıştım açıkçası ama Finlandiya aynı zamanda bir festival cennetiymiş. Müzik, tiyatro, tango ve hatta opera festivali bile düzenliyorlar. Özellikle yaz aylarındaki festivalleri takip edip gitmenizi tavsiye ederim. Benim gözüme kestirdiklerim Temmuz ayında düzenlenen Tango festivali ve Ağustos ayı sonunda başlayacak olan Helsinki Sanat Festivali.

finlandiya festival

9. Doğa Sporları

Doğanın ülkenin çoğunluğunu oluşturması nedeniyle outdoor sporların her türlüsünü hatta başka hiçbir yerde göremeyeceğiniz ilginç sporları burada deneyebilirsiniz. Yazın özellikle su sporlarına yoğun bir ilgi var, yelken, kano, kayaking gibi aktiviteler ilginizi çekebilir. Bunların dışında dağ bisikleti, trekking, golf gibi aktivitelere katılabilir hatta çamur güreşi yapanların arasına karışabilirsiniz. 😀 Kışın yapabileceğiniz efsane aktiviteler için de buraya tık tık!

finlandiya doğa sporları

10. Noel Baba

Çocukluğumuzda kandırıldığımızı düşündüğümüz Noel Baba hikayesi, Finlandiya’da gerçeğe dönüşüyor. Ben 7 yaşına kadar Noel Baba’nın gerçek olduğunu sanıyordum, yeni yılda evin içinde o yıl gelen hediyeyi arardım, ve harika notlar iliştirilmiş bir şekilde hediye paketimi bulurdum, o yüzden Noel Baba benim için özeldir. Gerçek olmadığını kabullenmek benim için biraz zor olmuştu. 🙂  Çocuklarınızla birlikte Rovaniemi’deki Noel Baba köyüne gidip kendisiyle tanışabilirsiniz. 😉

finlandiya noel baba ve geyiği

Finlandiya hakkındaki diğer yazılarım:

Finlandiya’ya Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Hafta Sonu Helsinki Rehberi

Bir Tatlı Huzur Almaya Geldik: Fin Takımadaları

Bu Şehrin Bir Aurası Var: Turku Gezi Rehberi

Turku&Archipelago Video

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Mehmet BİLMEM dedi ki:

    MERHABA BEN TEMMUZ DA FİNLANDİYA DAYDIM BİR HAFTA KALDIM 60 YAŞINDAYIM TÜRKİYE DE BİR AVM DE TERZİLİK YAPIYORUM ÇOOK BEĞENDİM BİR ANBULANS SESİ DUYMADIM ORAYA İŞ YERİ AÇMAYI BİLE DÜŞÜNDÜM ARAŞTIRIYORUM BİR TEK TERZİ YOK BENİM MESLEĞİM HEM KUMAŞ HEM DERİ KÜRK TORUNLARIMIN ÖYLE BİR ÜLKEDE YAŞAMASINI İSTERİM.

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, ne kadar güzel. Sizin yaşınızdaki insanların geziyor olması ve böyle bir vizyona sahip olması harika. Umarım dilediğiniz gibi bir iş kurarsınız ve her şey istediğiniz gibi gider. Sevgiler. 🙂

  1. Şubat 22, 2017

    […] Her Mevsim Ayrı Güzel: Finlandiya’ya Gitmek için 10 Neden […]

  2. Şubat 22, 2017

    […] Her Mevsim Ayrı Güzel: Finlandiya’ya Gitmek için 10 Neden […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et