Kendi Gezi Planını Yapacaklar için: Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Gezilerimiz sonrası bana gelen sorular genelde seyahat planlama ve seyahat hazırlığı ile ilgili oluyor. Son safari seyahatimiz sonrası çok fazla bu tarz soru alınca sadece bu aşamaya yönelik özel bir yazı yazmıştım hatta. Diğer seyahatlerim için de ara sıra “otelinizi nasıl buldunuz?“, “arabayı nasıl kiraladınız?“, hatta “şuraya gidiyorum, bana rota çizer misiniz?” gibi sorular aldığım için seyahat planlama ve seyahat hazırlığı aşaması ile ilgili genel bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazıda ilk defa kendi gezi planını yapacaklar için seyahat planı nasıl yapılır sorusunun cevabını bulacaksınız. İşte size detaylı bir seyahat planlama rehberi.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Nereye gideceğimize karar vermek

Ben de eşim de çok fazla izni olan insanlar değiliz. O yüzden resmi tatillerin tümünü bir önceki seneden mutlaka çıkarıyorum. Bayram tatilleri güzel denk gelmişse mutlaka uzun zaman ayırmak gereken bir yer seçiyoruz, buna da “bucket list” olarak adlandırılan ölmeden önce gitmek istediğimiz yerler arasından, mevsime en uygun olanları göz önünde tutarak karar veriyoruz. Yıllık iznimizi de yine hayal ettiğimiz bir ülkeden seçiyoruz. “Ölmeden Önce Gitmeniz Gereken Yerler” adı altında bir sürü listeler var, bazen bunlardan ilham alıyoruz, bazen bir belgeselden ya da bir filmden etkileniyoruz. Festivaller, doğa olayları gibi nedenler de gitmek istediğimiz yerler için etkili oluyor. Hangi zamanda nereye gidilebileceği ile ilgili naçizane tavsiyeler verdiğim bir yazı da yazmıştım, buradan okuyabilirsiniz. Bunun dışındaki kısa tatilleri ve hafta sonlarını da, genellikle yakın mesafe yerlerle değerlendiriyoruz. Bazen defalarca gittiğimiz yerlere, bazen de hiç aklımızda yokken hava yolu kampanyasıyla denk geldiğimiz şehirlere gidiyoruz.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Konaklanacak yeri seçmek

Konaklama için aslında lokasyonun merkezi olması ve kaldığımız yerin temiz olması benim için yeterli. Ama gittiğimiz yerde orijinal bir otel varsa, ya da bulunduğumuz yerin kültürünü daha iyi hissedeceğimiz bir yerler varsa önceliği onlara veriyorum. İnternetten ön bir araştırma yaparak önce sıradışı bir otel bulabilecek miyim diye bakıyorum. “unusual/unique hotels in ..” şeklinde aramalar yaparak bu tip otellere ulaşabilirsiniz. Böyle oteller bazen uçuk fiyatlarda olabiliyor, o zaman liste dışı kalıyorlar tabi ki. Kendime not ettiğim eşsiz oteller arasından fiyatı daha uygunca olanları için bir liste yapmıştım, buradan inceleyebilirsiniz. Bir de bizim kaldığımız ve çok soru alan Fransa’daki baloncuk otelimizi yazmıştım, onu da şuradan okuyabilirsiniz. Sonra tasarım otel var mı diye bakıyorum, her bir köşesi fotoğraflık dünyaca ünlü tasarımcılar tarafından dizayn edilen oteller de çok hoşumuza gidiyor. Araştırmamı “best design hotels in ..” şeklinde yapıyorum. Bunlara örnek olarak Atina’da kaldığımız New Hotel‘i verebilirim. Bunlar da yine fiyat engeline takılabiliyor. Bu arada bu aramaları yaparken Tripadvisor’ın listelerini dikkate almıyorum, çünkü oradaki sıralamalar her zaman güvenilir olmuyor açıkçası. Otellere karar verdikten sonra yorumları okumak için kullanmayı tercih ediyorum. Son olarak bölgenin mimarisine uygun olarak yapılmış, dekorasyonu ile oranın izlerini yansıtan bir yer varsa, orada şansımı deniyorum. Özel bir otel bulamadığım yerlerde ya da uzun süreli konaklamalarda ise genelde merkezi bir yerden ev kiralamayı tercih ediyorum. Konaklama ile ilgili diğer alternatiflerimi ekonomik seyahat rehberi için anlatmıştım, oraya bakabilirsiniz.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Vize almak

Uçak biletini almadan önce baktığım ilk şey gideceğimiz yere vize olup olmaması. Bazı durumlarda vize olmayan ülkeleri tercih edebiliyoruz. Mesela seyahate az zaman varsa, ya da bilet kampanyası olan iki ülke arasında kararsız isek öncelik vize almamıza gerek olmayan yerin oluyor. Bunu da bloglardan değil, en doğru ve güncel adres olan Dışişleri Bakanlığının sitesinden kontrol ediyorum. Bir de aktarmalı uçarken, aktarma yapılacak ülkenin transit vize isteyip istemediği mutlaka kontrol edilmeli, varış ülkesi vizesiz olsa bile transit vize almak zorunda kalınabiliyor. Vize varsa, aracı kurum veya konsolosluğun sitesinden minimum ne kadar süre önce başvurmak gerektiğini öğrenip kendime başvuru tarihi için alarm kuruyorum. 🙂

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Seyahatte ulaşımı planlamak

Türkiye’den giderken uçak biletlerini nasıl uygun fiyatlı aldığımı yine ekonomik seyahat rehberimde detaylı bir şekilde anlatmıştım, o yüzden burada çok değinmeyeceğim. Bu yazımda araba kiralama, iç uçuşlar ve Türkiye’den arabayla ulaşım konusundan bahsetmek istiyorum. Yurt dışına, zamandan tasarruf etmek için çoğunlukla uçakla çıkıyoruz ama özellikle yakın ülkelere arabayla gitmek bazen hem vakit hem nakit açısından daha uyguna mal olabiliyor. Mesela bu sene Yunanistan’a arabayla seyahatimiz oldu, birçok yer gezeceğimiz ve Yunanistan’a çıkış çok yakın olduğu için uçak tercih etmedik. İyi ki de öyle yapmışız, kendi arabamızın konforunda keyifli bir gezi oldu bizim için, detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Uçakla gittiğimiz yerde ise önce toplu taşıma ağının durumunu inceliyorum, arabayla seyahat etmek mantıklıysa mutlaka araba kiralıyorum. Kiralamayı genelde rentalcars üzerinden yapıyorum, booking’in araba kiralama versiyonu gibi bir site. Bazen de gideceğimiz yerin hava alanı sitesinden yerel kiralama şirketlerini buluyorum. Arabayı kiralarken de gittiğimiz yere uygun araçlar kiralamaya dikkat ediyorum. Örnek vermek gerekirse, Amerika’da simge otomobillerden olan cabrio bir Ford Mustang, Güney Fransa’da ise daracık köy yolları için bir Fiat 500 kiralamıştım. Ben bunların da gittiğimiz yerden keyif almak için önemli detaylar olduğunu düşünüyorum. Bir de iç uçuşları mutlaka gitmeden hallediyorum, böylece orada yer durumunu riske atmıyorum. İç uçuşlar için skyscanner ve momondo ilk baktığım yerler oluyor. Burada listelenen hava yolu şirketlerinin kendi web sitelerine gidip tekrar inceliyorum. Feribotla ulaşım varsa, uzun süre boş yere beklemeye engel olmak için saatlerini inceliyorum, bazen çok seyrek kalkabiliyor. ferrylines.com adresinden birçok ülkeden feribot ile ulaşım detaylarını kontrol edebilirsiniz. Yola çıkmadan önce, mutlaka gideceğimiz yerin ücretsiz haritasını telefonuma indiriyorum ki orada offline olarak kullanabileyim.

DCIM100GOPRO

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Gezilecek yerlere karar vermek

Bir kere ilk yaptığım şey, gittiğimiz bölgede UNESCO dünya mirası alanı olup olmadığına bakmak. Eğer kaldığımız yerin yakınlarında varsa ve zamanımız müsaitse öncelik bu alanlardan biri oluyor. whc.unesco.org/en/list adresinden güncel listeyi takip edebilirsiniz. Bunların dışında bir şehrin bütün turistik yerlerini gezmeliyim diye asla çabalamıyorum. Genel olarak yerel halktan biriymişim gibi biraz şehri yaşamak istiyorum. Bunun için de gitmeden önce, o şehre özel blogu olan kişilerin instagram hesaplarını takip etmeye çalışıyorum. Onların fotoğraflarında beğendiğim yerleri not edip araştırıyorum, hoşuma giderse listeye ekliyorum. Mutlaka Pinterest’ten de şehrin ismiyle arama yapıyorum, orada da çok güzel kaynaklar bulunuyor. Ayrıca o şehir için yazılmış “görmeniz gereken yerler” listelerini inceliyorum, yine hoşuma gidenleri not ediyorum. Son olarak, bizim orada olduğumuz günlerde pazar kuruluyorsa, onun notunu alıyorum. Pazar yoksa da görülmesi gereken orijinal butikler, oraya özgü markalar var mı diye araştırıyorum.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Zamanlamayı ayarlamak

Ayarlamayı beceremediğim, üzerine ahkam kesemeyeceğim bir kısım bu sanırım. Aslında tabi ki önerilerimin hiçbiri ahkam kesmek değil ama en azından başarılı olduğumu gördüğüm konular. Yani teoride harika bir zamanlama çıkarıyorum ama çoğunlukla tam uyduramıyorum. Şöyle ki, biz sanki oralıymış gibi, iki gün sonra oradan dönmeyecekmişiz gibi zaman geçirmeyi sevdiğimiz için bazen görmeden dönülmemesi gereken yerleri bile ziyaret edemeyebiliyoruz. 🙁 Ama yerine tercih ettiğimiz aktiviteden memnunsak çok da önemsemiyoruz açıkçası. Uçak saatleri, ayarladıysak gideceğimiz gösteri saatleri gibi detaylara tabi ki çok dikkat ediyoruz. Peki, teoride zamanlamayı nasıl çıkarıyorum? Gitmeyi düşündüğümüz yerlerin birbirine uzaklıklarını haritadan kontrol edip aşağı yukarı bir plan oluşturuyorum. Birbirine yakın yerleri aynı günlerde ziyaret etmeye gayret ediyorum. Bir şehirden bir başkasına geçerken yolda görülmesi gerekenler varsa, duraklama zamanlarını ekliyorum. Keşke kısıtlı zamanımız olmasa da her yeri oralıymışçasına yaşayabilsek.

img_9563

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Valiz Hazırlamak

Valiz hazırlarken mutlaka bir kontrol listesi oluşturuyorum. Eskiden mevsimlere göre bir excel listem vardı, ama sonra onu kaybettim. Şimdi bunun için bir telefon uygulamasından destek alıyorum. Seyahat edenler için faydalı telefon uygulamaları yazımda bu uygulamayı ve diğerlerini inceleyebilirsiniz. Kullandığım uygulama hava durumunu da gösteriyor ama ben de son gün ayrıca kontrol ediyorum, özellikle geçiş mevsimlerinde havanın nasıl olacağı hiç belli olmuyor. Normalde aynı mevsimleri yaşadığımız bir şehre giderken bile, burada ayaz varken orada günlük güneşlik olabiliyor, ya da tam tersi durumla karşılaşabiliyoruz. Biletimizin maksimum valiz ağırlığı koşullarını inceliyoruz, Türkiye’den yurt dışı uçuşlar çoğunlukla 23-30 kg arası değişiyor, ama gidilen ülkedeki iç uçuşlarda daha düşük olabiliyor, bunları da araştırmak lazım. Kalacağınız güne göre kendinize kombinler yapmanızı öneririm, onu da giyerim bunu da giyerim diye rastgele aldığım eşyalar valizde ağırlık yapmaktan başka işe yaramıyor ve hiç giyilmeden geri geliyorlar.Teknolojik aletleri ve bakım ürünlerini ayrı birer çantada topluyoruz, gerçekten büyük kolaylık oluyor. Bir ağrı kesici mutlaka atıyorum valize, bazen hayat kurtarıcı oluyor gerçekten. Gideceğimiz ülkede eksikliğini hissedebileceğimiz, ya da oradaki insanların ihtiyacı olabilecek bazı şeyler için de önceden alışveriş yaptığımız oluyor. Örnek olarak uzun bir seyahat olan Brezilya için zeytin ve peynir, Küba için sabun ve tükenmez kalem alışverişimizi verebilirim.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır? Yeme içme mekan seçimi 

Benim en çok önem verdiğim kalemlerden biridir bu. Türk blogları okuduğum zaman genelde gittiğimiz yeri Türklerin bastığını görüyoruz. Yurt dışında Türklerden kaçan tiplerden değilim ve bizim ağız tadımıza uygun olan yerleri de deniyorum tabi ki. Ama herkesin bildiği ve gittiği yerlerden farklı keşifler de yapmak istiyorum sonuçta. Bunun için öncelikle turizm ofislerinin web sitelerini ve instagram hesaplarını bulup mesaj atıyorum. Şimdiye kadar bulduğum bazı turizm ofislerinin instagram sayfalarına şuradan ulaşabilirsiniz. Bizdeki tatdedektifi benzeri yerel yemek blogger hesaplarını bulup onların önerdikleri yerleri inceliyorum. likealocalguide.com adresindeki önerileri not alıyorum. Bir de facebook’ta bazı yabancı seyahat blogu gruplarına üyeyim. Gruba mesaj atınca bir sürü alternatif tavsiyeler geliyor ve bazıları gerçekten hiç bilinmeyen harika yerler oluyor.

Seyahat Planı Nasıl Yapılır?

Bir de bütçe için bana çok mesaj geliyor, bu seyahat size ne kadara patladı diye, ama inanın hiç bütçe hesaplamıyoruz. Blog yazan biri olarak en başarısız olduğum konu bu sanırım. 🙁 Bazen sorular üzerine, büyük harcamaları düşünerek kabaca bir hesap yapıyorum ama tam tutar vermem mümkün değil, çünkü hiç kayıt tutmuyoruz. Bu sonsuz bir limitimiz olduğu anlamına gelmiyor tabi ki. Gideceğimiz aylarda yaptığımız genel giderlerimize göre aşağı yukarı maksimum limitlerimizi biliyorum, ve onları aşmamaya gayret ediyorum sadece. Umarım faydalanacağınız bir yazı olmuştur. Seyahat planlayanlara kolay gelsin diyorum, şimdiden iyi tatiller!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

6 Responses

  1. Anonim dedi ki:

    Super olur şimdiden 😊

  2. Salih Çakmak dedi ki:

    Çok yararlı teşekkür ediyorum gün gelecek bende çok mükemmel bir geziye başlayacağım inşallah ☺️☺️

  3. Funda dedi ki:

    Wowww diyorum. Harika ve super detayli bir yazi. Cok isime yarayacak:) tesekkurler

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et