Seyahatlerde Başımıza Gelebilecek Tat Kaçırıcı Olaylar ve Basit Önlemleri

Seyahatlerde başımıza gelebilecek aksilikler korkunç boyutlara ulaşabilir tabi ki ama bu yazının konusu onlar değil, umarım kimsenin başına gelmez. Pasaport kaybolması, valizin başka ülkede kalması gibi sorunlarla da karşılaşmadım çok şükür. Ben başıma gelmiş birkaç ufak sinir bozucu olay ve bunların olmaması için yapılabileceklerden bahsetmek istiyorum. Bu olaylar vakit ve nakit kaybından başka bir şeye sebep olmadı. İşte seyahatlerde başımıza gelebilecek terslikler ve basit önlemleri.

Yurt Dışında Para Çekme Sorunu

Rio’da eşim seyahatimin ikinci haftasına dahil olacaktı ve giderken beni uçağa kadar geçirmişti. Bir hafta ayrı kalacak olmanın hüznü ve bir haftalık ayrılık öncesi son saatlerimizi geçiriyor olmanın leylalığı üstüme çökmüş olacak ki ben döviz almayı unuttum. Genelde hesabımda dolar veya euro dönüşümünü yapıp hava alanından çekiyorum ben parayı. Gerçi yurt dışına çıkarken genelde üstüme çok fazla para almıyor, yetmediği yerde bankamatikten çekmeyi tercih ediyorum. Ama sonuç olarak Rio’ya vardığımızda üstümde, daha önceki seyahatlerimden artan aşırı az bir miktar döviz vardı ve Rio’ya varır varmaz doğrudan bankamatiklerin yolunu tuttum. Fakat maalesef bankamatik kartımı kabul etmiyordu, geçersiz kart hatası veriyordu. Önüme gelen tüm farklı bankalara ait ATM’leri denedim ama olmadı, herhalde benim bakanın kartında bir sıkıntı var dedim. Beraber gittiğim arkadaşlarımdan benim için para çekmelerini rica ettim. Onlarda farklı bankaların kartları vardı ama onlarınki de çalışmadı. O zaman ülke olarak kartlarımız çalışmıyor demek ki gibi safça bir kabullenme oldu bende, bankamı arayıp belki de çözümü olmayan bir şey için yurt dışından uzun telefon beklemesi sürelerine maruz kalmak istemiyordum. Mümkün mertebe az para harcamamaya çalışır, zorda kalınca arkadaşlardan ödünç alırım diye düşündüm. Ama benimle birlikte olan arkadaşlarım, eşimin gelmesinden üç gün önce Peru’ya hareket edeceklerdi ve ben Rio’da tek başıma beş parasız olacaktım. Çok zor durumda kalacaktım çünkü arkadaşlarımdan para alsam, onların da daha fazla çekemeyecek olmalarından dolayı kısıtlı nakitleri kalıyordu. Hal böyleyken Western Union ile eşim bana acil olarak para çıkardı. Çaresiz bir dert değildi ve sorun bu şekilde hallolmuştu neyse ki. Banka kuyruklarında geçen bir yarım gün ve bir miktar komisyon dışında bir kaybım olmadı. Döndükten sonra öğrendim ki Brezilya bankanın sahtekarlık yapılabilecek ülkeler listesinde olduğundan para çekememişim. Bunu engellemek için yapılması gereken şey çok basit; böyle bir listede olabilecek ülkelere gidiyorsanız bankanıza önceden bilgi vermek.

img_6833

Uçak Bileti Sorunu

Hindistan’a gittiğimizde Bombay’dan Delhi’ye geçerken Indigo isimli bir hava yolu firmasını kullanmıştık. Dört kişilik bir ekiptik ve iç uçuşların hepsini ben kredi kartı ile almıştım. Bombay gezimiz sona erip de Delhi’ye uçma vakti geldiğinde ufak bir sorunla karşılaştık. Ben alışverişi yaptığım kredi kartını limiti kalmadı diye boşu boşuna yanımda götürmek istememiştim. Görevliler de İlla o kartı görmek istiyoruz diye tutturdular resmen. Nuh diyorlar fakat peygamber demiyorlardı. Çaresizlikten en sonunda çalındı diye yalan attım, o zaman bu kartınıza mevcut biletleri iade yaparız, biletleri tekrar satın alırsınız dediler. Mecburen bu yolu kabul ettik. Meğer web sitesinde uyarı olarak, bileti aldığınız kredi kartınız yanında olsun diyorlarmış ama ben tabi ki görmemiştim. Başka hiçbir hava yolu şirketi kredi kartımı görmek istememişti ama olabiliyormuş. Sizin aklınızda bulunsun, uçak bileti aldığınız kartı seyahatinizde yanınızda götürün.

img_6834

Aktarmalı Uçuşta Vize Sorunu

Bu olay benim başıma gelmedi ama beraber plan yaptığımız bir arkadaşımızın başına geldi. Rio seyahatimin ikinci kısmında eşim ve bir çift arkadaşımız ile birlikteydik. Çift olan arkadaşlarımız Frankfurt aktarmalı bilet almışlardı. İkisi de iş için sık sık yurt dışına çıkan inanlar olduklarından genelde Schengen vizeleri oluyor. Velhasıl uçuş günü pasaport kontrolünde birinin Schengen’inin bitmiş olduğu ortaya çıkıyor ve görevliler Almanya’nın transit vize istediğini söylüyorlar. Ben şahsen sadece bir kere Paris aktarmalı Küba seyahati yapmıştım ve Fransa transit vize istemiyordu. Arkadaşımız uzun zamandır hayalini kurduğumuz bu tatilden vazgeçmiyor ve eşini önden gönderip, Paris aktarmalı ilk uçağa bilet alarak yanımıza geliyor. Sonuç olarak efsane bir hafta geçirdik ama tabi son dakika alınan bir Rio uçuşunun maliyetini az çok tahmin edersiniz, eşiyle farklı uçaklarda uzun yolculuk yapmaları da cabası. Size aktarmalı uçuşlarda transit vize konusunu iyi araştırmanızı tavsiye ediyorum.

img_6835

Yurt Dışında Araba Kiralama Sorunu

Bizim tüm seyahat planlarımızı ben yapıyorum. Araba kiralama konusu da bu planlara dahil. Senelerdir gittiğim birçok ülkede de araba kiralamışlığım var ama ilk defa başıma gelmiş bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Araba kiralarken numarasını verdiğim kredi kartı bana aitti ancak şoför olarak eşimi yazmıştım. Bunun nedeni de kiraladığımız arabanın otomatik vitesli versiyonunun olmaması ve benim otomatik vitesli araba kullanıyor olmam. Velhasıl, kredi kartı sahibi ile birincil şoför farklı olunca internet üzerinden ödediğiniz sigorta parası geçersiz sayılıyormuş. Ben şok! Beni yazın şoför olarak o zaman desem de ana sözleşmede kim yazıyorsa geçerli olan o imiş. Saçmalıklar silsilesi. Velhasıl bizden tekrar sigorta parası aldılar hem de yani internetten aracı kurum üzerinden ödediğimizden çok daha fazlasını. Araba kirası maliyeti iki katına geldi neredeyse. Siz siz olun bu tarz detaylara dikkat edin.

Bizim yurt dışında yaşadığımız beklenmedik sorunlar bunlardı. Aklıma başka gelince eklemeler yaparım. Hepimize kazasız, belasız, tersliksiz, muhteşem tatiller diliyorum! 🙂

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et