Masai Köyü

Masai Mara’daki safarimiz sırasında, Masai kabilesine ait, doğal parkın hemen dışında yerleşmiş köylerden birini bir saatliğine ziyaret etme fırsatımız oldu. Kenya’nın en meşhur kabilesi olan Masailer aileler halinde küçük köycüklerde yaşıyorlar. Köyün lideri, bize yaşantılarıyla ilgili gerçekten çok enteresan bilgiler verdi. Bu ziyaret bizim için oldukça değişik bir tecrübe oldu, o yüzden de aldığım notları paylaşmak istedim.

dsc_0388

dsc_0331Bizim gittiğimiz köy iki erkek kardeşin ailelerinden oluşuyordu. İki kardeşin ailesi dediğim, tabi ki ikişer çocuklu çekirdek aileler filan gelmesin aklınıza. 🙂 Her erkeğin yedi tane eşi var, her birinden boy boy çocukları var bir de. Her eşin evi ayrı, haftanın her günü farklı bir eşle birlikte kalıyorlarmış. Evler, iki göz oda ve küçük birer holden oluşan barakalar aslında. Bir oda ebeveyn yatak odasıymış, çocuklar olduktan sonra üç dört yaşlarına gelene kadar birlikte kalıyorlarmış. Daha sonra ikinci odaya transfer oluyorlarmış. Odaların büyüklüğü sadece bir yatak sığacak kadar. Yataklar da hayvan derilerinden yapılma yer yatakları şeklinde. Evin içine küçük bir delikten ışık sızıyor sadece, oldukça karanlık bir ortam. Tahmin edeceğiniz üzere elektrikleri de yok.

dsc_0409

dsc_0412Gelelim yeme içme ve temizlik konusuna. Suyu kaynaklardan doldurarak köye getiriyorlarmış. Sadece üç çeşit yemek yiyorlarmış. Bir gün sadece sütle, bir gün sadece etle, bir gün de sadece inek kanıyla besleniyorlarmış. Sonra tekrar bu döngü baştan başlıyormuş. Kanı nereden bulduklarını sorduğumuzda, kendi ineklerinin her birinden birer litre kan çektiklerini öğrendik. İnekler üç günden bir kan bağışı yapıyormuş gibi bir durum var yani. Tuvaletlerini dışarı yapıyorlarmış. Kendilerini ve çamaşırları yıkama işini nehirde hallediyorlarmış.

_mg_0457

_mg_0486Erkekler belli bir yaşa geldiklerinde kendilerini kanıtlamak için aslan avına çıkıyorlarmış ve aslanın başını köye getiriyorlarmış. Ancak bu gelenek aslanların nesli tükenmesin diye sonlandırılmış, artık sadece sembolik bir gösteri olarak hatıralarda yaşatılıyor. Bir de evlenme çağında, beğendikleri kızı elde etmek için erkekler toplanıp zıplıyorlarmış. En yükseğe zıplayan kızı alıyormuş. Evlendiklerinde de artık kendi köylerini kurmak için bulundukları köyden ayrılıyorlarmış.

_mg_0558

dsc_0297Köyü ziyaret etmek için kişi başı belli bir ücret veriyorsunuz. Köyün lideri sizi karşılıyor, sonrasında bir yandan köyün genç erkeklerinin dansını izlerken bir yandan liderden bu dansların hikayesini dinliyorsunuz. Kız almak için zıplama ve aslan başı törenlerini izledik, hatta onlarla birlikte dans ettik. 🙂 Daha sonra lider size evlerin içini gösteriyor ve yaşantıları hakkındaki detayları veriyor. Bundan sonra da erkeklerin nasıl ateş yaktığını izledik. Son olarak kadınların dansını da izleyip sattıkları hediyeliklerden birkaç tane aldık.

dsc_0325

dsc_0411Bu gerçekten bizim için muazzam bir tecrübeydi. Biraz turistik bir olaymış gibi görünse de, o insanların yaşamlarını yakından görmek gerçekten çok farklı hissettiriyor. Televizyondan izledikleriniz ya da arkadaşlarınızda dinledikleriniz aynı etkiyi asla yaratmıyormuş. Afrika’da safari düşünüyorsanız, bu ziyareti hem kendiniz için hem de onlara yardım olması açısından mutlaka tavsiye ediyorum.Bu arada yaşlılar pek bilmiyor ama genç nesil gayet güzel İngilizce konuşuyor çünkü okula gidiyorlarmış. Bir yerlerde cep telefonlarının olduğunu okumuştum hatta bu ilkellikte aşırı saçma bulmuştum ama bizim gittiğimiz köyde kesinlikle böyle bir şey yoktu. Bir sonraki yazımda, tecrübelerimize dayanarak Masai Mara’ya dair geri kalan detayları paylaşacağım. Şimdilik hoşça kalın! 😉

Beni facebook ve instagramdan takip edebilirsiniz.

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

4 Responses

  1. Seyfullah dedi ki:

    Güzel bir tecrübe olmuş sizin için kan içmeyin falan deseydiniz

    • hohhoyyt dedi ki:

      evet gerçekten güzeldi. Kan içmeleri en büyük şoklarımdan biriydi zaten, kelimeyi yanlış duyduğumu sandım önce. 🙂

  1. Ekim 26, 2016

    […] Masai Köyü […]

  2. Şubat 25, 2017

    […] Masai Köyü […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et