Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı

Bu yılın en heyecanla beklediğim seyahati geride kaldı ve ben yine ayağımın tozuyla tecrübelerimizi paylaşmaya başlıyorum. Daha geziden dönmeden, seyahat planımızı nasıl hazırladığım, aşılar, vize ve benzeri konularda sorular almaya başladım ve Afrika’da safari tecrübelerimize dayanarak tek tek yanıtlamaya çalıştım. Bu yüzden önce hazırlık süreci ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim. Umarım merak ettiklerinizin cevaplarını bulursunuz. 😉

_mg_8725Safariye çıkmak eşimle uzun zamandır ertelediğimiz bir hayaldi. Kurban bayramının eylül ayına denk geldiğini görünce, Doğu Afrika’nın kurak mevsimde olmasını fırsat bilip o bölgeye safariye gitmeye karar verdik. Hemen burada bu konuyla ilgili ufak bir bilgilendirme yapayım. Haziran ile Ekim arası kuru sezon dedikleri yağışsız dönem oluyor ve bu yüzden daha çok tercih ediliyor. Yağış yok derken, hiç yağmıyor değil tabi ki ama yoğun yağışların olduğu bir dönem değil. Kasım ile Mayıs arası ise yağışlı dönem oluyor ve düşük sezon olarak geçtiği için fiyatlar oldukça düşüyor.

img_4722

Eylül ayında hayvanların yoğunlukla Masai Mara bölgesinde olduğunu öğrendiğim için tercihimizi bu şekilde yaptık. Bu konuya da bildiğim kadarıyla açıklık getirmeye çalışayım. Hayvanlar sürekli göç halindeler ve Serengeti ile Masai Mara arası geçiş yapıyorlar.Ağustos sonu ile Ekim başı arasında yoğunlukla Masai Mara bölgesinde bulunan hayvanlar Ekim itibarıyla Serengeti’ye geri dönüyorlar. Ama Türkiye’ye dönerken tanıştığımız, Serengeti’de safariden gelen birkaç kişi çok fazla hayvan gördüklerini söylediler. Demek ki aslında Serengeti’ye de gitsek olurmuş.

img_4621

Eşimle hiçbir zaman tur ile seyahat etmedik. Benim için tatil planı yapmak en az tatilin kendisi kadar heyecanlı bir süreç, o yüzden safari planını da kendim yaptım. Gönül isterdi ki orada da araba kiralayalım ve tamamen kendimiz gezelim ama bölgeyi çok iyi bilmeyen biri için bu imkansız. Gitmek istediğim yerleri belirleyip Kenya’daki tur şirketleriyle iletişime geçtim. Tur şirketlerini araştırırken  katokenya.org ve safaribookings.com sitelerini kullandım. katokenya.org’da “Get a Safari Quotation” kısmından seçimlerinizi yapıp kaydediyorsunuz, ve birkaç saat içerisinde verdiğiniz mail adresine, seçimleriniz doğrultusunda farklı tur şirketlerinden teklifler gelmeye başlıyor. safaribookings.com’da ise seçimlerinizi belirleyip direkt sitede kayıtlı uygun turları listeleyebiliyorsunuz. Tur şirketlerini daha önce tecrübe edenlerin yazdığı yorumları da okumanız mümkün.

img_4483

Benim içime en çok Tekko Tours sindi ve bu şirketle anlaştım. Hem fiyat performans dengesi hem de yapılan güzel yorumlar bu seçimimde etkili oldu. Eşimle ikimize özel bir jeep ile seçtiğimiz otellerde 4 günlük bir safari planı yaptık. Safarimizin detaylarını da ilerleyen günlerde paylaşacağım. Bütçe konusu çok fazla parametreye bağlı olduğu için çok uyguna safari yapmak mümkün, ama tabiri caizse dudak uçuklatan rakamlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Aracınızı başkalarıyla paylaşmak isterseniz veya jeep yerine 4×4 minivan tercih ederseniz fiyat düşüyor. Otel tercihleriniz de tabi ki direkt tur fiyatına yansıyor. Çadırlı kamplar da var, son derece lüks oteller de. Bu arada size gönderilen tur planına eklemeler ya da çıkarmalar yapabiliyorsunuz, özellikle paylaşımlı olmayan turlarda kişiselleştirmek serbest.

img_9547Gelelim rotamızı nasıl belirlediğime. Araştırmalarımı yaparken flamingo fotolarına hayran olduğum Lake Nakuru’yu da plana dahil etmek istedim ama çok da vaktimiz olmadığı için bir günden fazla zaman ayıramayacaktık. İstanbul’dan bölgeye giden uçak saatlerinin kötülüğü yüzünden toplam tatil süremiz 8 gece 7 gündü. Bunun 4 gününü safari için yeterli görüp, biraz da bembeyaz kumlara ve turkuaz sulara sere serpe yayılmak için Zanzibar’ı rotamıza ekledim. Ulaşım planımızı sırasıyla anlatayım. Biz direkt uçuş alternatifimiz varsa aktarmalı uçuş tercih etmiyoruz. İstanbul’dan akşam 19:40’ta Nairobi’ye uçtuk. İndiğimizde saat gece yarısı 3 civarlarıydı.

img_4808

Safari sonrası Kenya Airways’den 19:05 için aldığım biletlerle Zanzibar’a uçmamız gerekiyordu. Ama iç uçuşlarda yan kuruluşu Precision Air uçuyormuş, pır pır uçakla gidiyorsunuz ve 1,5 saat rötar yedik. Sinir bozucu olan rötardan asla bahsetmiyorlar, resmen mal mal bekliyorsunuz. Zanzibar’daki harika 3 gün sonrası da saat 21:05’te Zanzibar’dan Dar Es Salaam’a uçmamız gerekiyordu. Yine Precision Air, yine rötar ve yine bilgi yok. Bu arada Zanzibar hava limanı minicik ve yapacak hiçbir şey yok, biraz sinir bozucu geçiyor bekleme süresi. 🙁 Dar Es Salaam’a ulaşmanın bir diğer yolu feribot ama o da erken saatlerde ve uzun sürüyor. Aralık ayında Zanzibar’a direkt uçuş başlıyormuş, bunu da buradan duyurmuş olayım. Bundan sonra rahatız yani. 😀

9Vize konusuna gelirsek, hem Kenya hem Tanzanya vize istiyor ve kapıdan alabiliyorsunuz. Anlaştığım tur şirketi bana Kenya vizesinin kapıdan alınabildiğini söylediği için kafam rahattı. Gitmemize birkaç gün kala bir şeyler araştırırken tesadüfen bizim dış işleri bakanlığının sitesinde artık vizenin sadece online olarak alınabildiğini görünce beni bir korku sardı. Hemen başvurumu yaptım ama işlemlerin en az iki gün süreceği yazıyordu. Önce Kenya göçmenlik bürosuna bizim vizelere öncelik vermesi için mail attım, sonra da yakınlarda Kenya’ya gitmiş bir arkadaşımı aradım. O da son dakika bu bilgiyi aldığını, başvurduğunu ama vizenin yetişmediğini söyledi. Ama başvuru ve ödeme belgesini print alıp kapıda gösterince kabul etmişler. :) Velhasıl benim mail etkili oldu mu bilmiyorum ama bizim vizeler hemen o gün onaylandı. Gittiğimizde de gördüm ki kapıda vize alabiliyorsunuz. Zanzibar’da ise girişte bir küçük kart ile bir form doldurduk, orada fotoğrafımızı çektiler, direkt pasaportunuza basmalı filan bir vize çıktı.

img_4802

Son olarak aşılar konusuna değinmek istiyorum. Gitmeden önce seyahat sağlığı merkezinden öğrendiğimize göre Sarı humma aşısı zorunlu, hepatit A ve B aşıları da tavsiye edilen aşılardı. Brezilya seyahatimizde yaptırdığımız Sarı humma aşısının geçerliliği devam ettiği için yaptırmadık. Sarı humma aşısını seyahatinizden 10 gün önce yaptırmanız gerekiyor, bilginiz olsun. Hepatit aşılarımızı da daha önce yaptırmıştık ama bunlar zaten aşı karnesine işlenen aşılar değil. Sıtma için ise Tetradox denilen bir sıtma ilacı içiyorsunuz, gitmeden iki gün önce içmeye başlayıp döndükten sonra da içmeye devam etmeniz tavsiye ediliyor ama verilen bilgiye göre bu ilaçlar da tam koruma sağlamıyormuş. Bir de bu ilaçların yan etkileri olduğu söylenmişti ama eşim ve ben bir sorun yaşamadık. Kenya’ya girerken aşı karnesi sorulmadı. Tanzanya’ya girerken ise sordular ama ben safari sırasında valizime atmış ve orada unutmuştum. Valizimde kalmış dedim, geçtim, hiç problem çıkarmadılar. 🙂 Son bir bilgi olarak da Türkiye’ye dönüş yolunda tanıştığımız bir doktor hiçbir aşıyı yaptırmadığını, sıtma ilaçlarını da içmediğini söyledi. 🙂 Kontrolde de sorun çıkarmadıkları için karar size kalmış diyebilirim.

7Hazırlık aşamasıyla ilgili şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bir sonraki yazımda safariye giderken neler götürmek gerektiğine dair naçizane tavsiyelerimi yazdım, buradan ulaşabilirsiniz. ZanzibarLake Nakuru, Masai Mara ve Masai Köyü yazılarıma da bakmayı unutmayın. 🙂 Size şimdiden iyi tatiller! 😉

Beni facebook ve instagramdan takip edebilirsiniz.

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

13 Responses

  1. Jülide Cön dedi ki:

    Merhaba, Yazınızı okudum ve çok beğendim, gayet aydınlatıcı bir yazı olmuş, teşekkür ederim. Biz 3 kişi olarak önümüzde ki sene hiç bir tur şirketine bağımlı olmadan sizin ki gibi bir safari ve Zanzibar seyahati düşünüyoruz. Sorum şu olacak ; Mesai Mara’da kalacağınız hoteli nasıl ayarladınız ? Safari turu içinde kalacağınız yer size seçenek olarak mı sunuldu ? Yoksa booking.com’dan veya farklı bir siteden mi faydalandınız ? Ben booking’den veya başka bir siteden baktığımda 2020 senesi Eylül ayı için baktığımda maalesef sold out olarak görünmektedir. Ayrıca, uçağınızı Türkiye’den Nairobi gidiş ve Zanzibar dönüş olarak mı almak daha mantıklı ?
    Geri dönüşünüzü sabırsızlıkla bekleyeceğim. Şimdiden ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

  2. funda dedi ki:

    Merhaba, Biz de bu kurban bayramında gideceğiz, ancak Nairobi de seçim nedeniyle iç savaş beklentisi varmış. Bu durumda hiç Nairobi de konaklamadan direkt safariye çıksak acaba bir sorun yaşar mıyız? siz herhangi bir güvenlilik problemi yaşadınız mı? Birde gece 3’de vardığımızda direkt safariye çıkma şansımız olur uçuş saatleri çok kötü maalesef.

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, Nairobi’nin içi durumundan dolayı sorun yaşayıp yaşamayacağınızı öngöremem tabi ki. Ama biz gittiğimizde hiçbir problem yaşamadık. Gece yarısı varmıştık, 3 saat jipte uyuduk ve sonra yola çıktık.

  3. melonmelun dedi ki:

    Merhaba,
    Sonunda adam gibi bir bilgi bulabildim! Anlatımınız gerçekten süper, elinize sağlık. Bizim gibi büyük gruplarla tur tadında tatil geçirmek istemeyen gezginler için çok kıymetli bilgiler. Tabiki tercihlere göre çok değişir ancak sizin 8 günlük tatilin maliyeti ne oldu?

    • hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, öncelikle beğenmeniz çok sevindim, teşekkürler. toplu bir bütçe hesabı çıkarmadım açıkçası, ben rezervasyon maillerinden kabaca bir toparlayıp size mail atarım. 🙂

      • melonmelun dedi ki:

        Çok sevinirim 🙂 Kontrol ettim ama mailime düşmedi henüz. Paylaşımcılığınız için tekrardan teşekkürler.

  1. Eylül 24, 2016

    […] olabilir, orasını bilemem.🙂 Safari planımız ve hazırlık süreci ile ilgili detayları şuradan […]

  2. Eylül 28, 2016

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

  3. Ekim 26, 2016

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

  4. Kasım 10, 2016

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

  5. Aralık 28, 2016

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

  6. Haziran 29, 2018

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

  7. Ocak 20, 2019

    […] Kenya Safari ve Zanzibar Seyahat Planı […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et