Cote d’Azur’un İncisi: Nice Gezi Rehberi

Cote d’Azur yani Güney Fransa’nın sahil şeridi, gerçekten muazzam güzellikler sunan, hem doğal kaynakları hem de insan eliyle yapılmış ve korunmuş yapıları bize birlikte gösteren, bana göre dünyanın en harika bölgelerinden biri. Yazımın bu klişe başlığını atarken yerine ne koyabilirim diye düşündüm ama bulamadım. Çünkü Nice gerçekten bu bölgede en yaşanılası yer ve inciden daha uygun bir tasvir yok, eşsiz ve parlak. Beş gece konaklama imkanı bulduğumuz, her ne kadar çevre yerleri gezip dursak da zamanımızın çoğunu geçirdiğimiz Nice’te gezilecek yerler ve yapılacaklarla ilgili notlarımı aklımda kaldığı kadarıyla anlatmaya başlıyorum.

21

Nice

Ulaşım için buradaki notlarıma bakabilirsiniz, bu yazımda konuyu tekrar etmeyeceğim.

Nice Konaklama

Nice’te gerçekten çok güzel oteller var ama merkezi ve eli yüzü düzgün bir yerlerde kalmak istiyorsanız oldukça pahalı oluyor. Bir de tabi benim tatil planlarım, genelde aylar öncesinden uçak biletlerini alıp, yoğunluk nedeniyle anca son zamanlarda otelleri ayarlama üzerine kurulu olduğundan elde kalanlar iyice fahiş fiyatlardaydı. Görece uzun bir süre kalacağımız için ev kiralamaya karar verdik. Nice’in en merkezi noktası diyebileceğim Massena Meydanı’nda bir ev kiraladık. Ev açık mutfaklı tek bir odadan oluşan bir daireydi, minik bir de banyosu vardı. Evin içinin herhangi bir özelliği yoktu açıkçası, lüks önemli değilse, temizlik ve lokasyon önceliğiniz varsa tercih edebilirsiniz. Ama bir kez daha anladık ki lokasyon her şeymiş,  inanılmaz rahat ettik. Plaja 5 dakika yürüme mesafesi, eski şehir olarak geçen bölgeye 10 dakika yürüme mesafesi, restoranlar ve kafeler için birkaç adım atmanız yeterli. Kendimizi birkaç günlüğüne de olsa Nice’li gibi hissetmemizi sağladı evimiz. Henüz Airbnb’ye hesabınız yoksa, buradan indirim kazanarak kayıt olabilirsiniz.

Bizim kaldığımız evin linkini de şuraya bırakıyorum. 😉

Nice’teki uygun otel alternatifleri için tıklayın.

IMG_3103

Mavi panjurlu pembe binada kaldık. 🙂

Nice Yeme İçme Rehberi

İyisiyle kötüsüyle deneyimlerimizin çoğunu paylaşacağım. Madem kötüydü niye anlattın demeyin, bazen kötü deneyimler de faydalı oluyor, uzak durmanızı sağlıyor. 😉

Boccaccio: Rue Massena üzerinde yer alan restoran benim favori mekanlarımdan oldu. Deniz ürünleri tabağı ve paellası hem görsel olarak hem de lezzet olarak tam bir şölen diyebilirim. Biz her gittiğimizde sıra oluyordu ve içerideki bekleme salonuna alıyorlardı. İçeride beklerken size şampanya ikram ediyorlar. Bu da hoşumuza giden bir detay oldu. iki kişilik diye geçen tabakları dört kişinin rahatlıkla doyabileceği büyüklükte. Tek kişilik tabaklar da iki kişilik boyutlarda zaten. Siprişlerinizi bunu göz önünde bulundurarak vermenizi öneririm. Öğleden sonra 14:30 ile 19:00 arası kapalı olduğunu da not düşeyim. Nice’e giderseniz burayı pas geçmeyin derim. 😉

20

Boccaccio

Try Burger: Promenade des Anglais’ten Massena Meydanına doğru giderken Rue de L’opera üzerinde yer alan mekanın hamburgerlerinin tadı hala damağımızda. Bu harika lezzetlerin yaratıcısının iki Michelin yıldızlı bir şef olduğunu öğrendiğimiz gurme burgercinin sahipleri de oldukça zarif bir karı koca idi. Yaz ayı olduğu için bahçesinde oturduğumuz restoranın iç dekorasyonu da çok hoşumuza gitti. Efsane bir hamburger deneyimi için mutlaka gidin derim, yalnız burada fast food fiyatları beklememeniz gerektiğini de belirtmek isterim.

17

Try Burger

Le Plongeoir: Yemeklerini yeme şansımız olmadı çünkü buraya gittiğimiz gün rezervasyon yaptırmamıştık ve yemekli kısma sadece rezervasyonla alıyorlardı. Ama bir şeyler içmek ve atıştırmak için her an yer vardı, biz de o kısma geçtik. Denizin hemen üstünde ahşap köprü üstündeki masalara oturduk, dalgalara ayaklarımızın dibinden kayalıklara çarparken biz de kokteyllerimizi yudumluyorduk. İçeceklerin yanına, bu bölgede birçok yerde ikram olarak verdikleri minik  zeytinlerden getirdiler. Biz bunlara bayıldık, her gittiğimiz yerde hepsini bitiriyorduk  görmemiş gibi. 🙂 Burayo kesinlikle tavsiye ediyorum.

19

Le Plongeoir

Ark: Bir akşam üstü deniz keyfi sonrası mutlaka buraya uğrayın. Promenade des Anglais üzerindeki barın ikinci katı kokteyllerinizi içip geleni geçeni izlemek ve akşam planları yapmak için harika bir yer.  🙂 Burada sadece kokteyl yok, yemek de yiyebiliyorsunuz ama biz tokken gittiğimiz için yemeklerinden denemedik.

15

Ark

Casa Nissa: İlk gittiğimiz gün araba kiralam işlerini halledip, evimize yerleşme faslı bittiğinde açlıktan ölüyorduk ve güzel restoranların çoğu o saatlerde kapalıydı. Biz de evimize çok yakın olan ve minik bahçesinde oturanların masalarında güzel yiyecekler gördüğümüz bu restorana oturuverdik. Ne yiyeceğimize karar veremeyince, biraz ondan biraz bundan deneyelim diye büyük meze tepsisinden söyledik. Yerken her şey yolundaydı, gerçekten lezzetliydi çoğu meze, ama tepsi o kadar her telden çalıyor ki ikimizin de midesi yandı bütün akşam. 🙁

1

Casa Nissa

Le Maori: Cote d’Azur taraflarındayken mutlaka yemeniz gereken yemeklerden biri midye. Bir tencere dolusu midyeyi leblebi gibi yiyip bitiriyorsunuz hiç anlamadan. Hemen hemen her restoranın menüsünde bulabileceğiniz bu yemek için bizim tercihimiz Le Maori oldu. Rue Massena üzerindeki turistik restoranlardan biri aslında ama kendi tecrübemizden memnun kaldığımız için not düşeyim dedim. Yanında anne patates kızartmaları ile gelen midyelerimiz şarap soslu olarak yapılmıştı ve harikaydı.

18

Le Maori

Master Home: Burayı yemek yemek için değil bir şeyler içmek için önereceğim. Vieux Nice tarafında, oldukça piyasa bir pub burası. Gece saat 2’ye kadar hizmet veriyorlar, uğramanızı tavsiye ederim. Hemen yanındaki Wayne’s Bar da yine popüler ve aynı şekilde önerebileceğim bir yer.

8

Master Home

Patisserie Chez Maitre Pierre: Burayı ev sahibimiz ekmek almamız için önerdi. Gerçekten de ekmekleri güzel ama biz daha çok yola çıkmak üzere gittiğimiz için oradaki hazır ürünlerden yemeyi tercih ettik. Sabah kahvaltısı için uğrayabilirsiniz.

4

Chez Maitre Pierre

La Tapenade: İşte size kötü bir deneyim. Çok fazla gezdiğimiz ve gezerken da saat mefhumundan tamamen uzaklaştığımız için buradaki restoranların saatleri bizi biraz zorladı. Muhtemelen siz bizim kadar şuursuz olmazsınız ama yine de uyarayım; güzelim restoranlar akşam 22:00 dedin mi kapı duvar oluyor. Biz gece 21:30 öncesi pek yemeğe çıkamadığımız için gitmeden önce çalışıp işaretlediğim güzelim restoranlar elendi gitti. Böyle zamanlarda, o saatten sonra açık kalan yerlere gidiyorduk mecburen. Burası da Vieux Nice olarak geçen Nice’in eski şehir bölmesinde açık bulup girdiğimizi bir yer. Ben gnocchi, eşim de pizza yedi, ikisi de vasat altıydı. 🙁 Burayla ilgili tek güzel şey, sokak sanatçılarının yanı başımızda performans sergilemesiydi.

9

La Tapenade

 Nice Gezilecek Yerler

Nice’te yapılacak çok şey var aslında ama biz çoğunlukla çevre köyleri gezdiğimiz için ve Nice’te bulunduğumuz zamanı da çok fazla turistik aktivite peşinde koşarak geçirmek istemediğimiz için listem pek uzun değil. 🙂

Castle Hill: Nice’e yukarıdan bakmak, o harika manzaraya şahit olmak için mutlaka çıkmanız gereken bir yer. Eğer aynı manzarayı farklı açılardan fotoğraf çekeceğim derseniz oldukça uzun bir merdiven yolculuğu sizi bekliyor. Ama bizim gibi tembelseniz ve tepeden gördüğümüz manzara neyimize yetmiyor derseniz neyse ki asansör var. 🙂 Biz baştan bilmiyorduk asansör olduğunu, her gün çıkmaya niyetlenip, nasıl çıkacağız onca merdiveni şimdi diye karalar bağlayıp vazgeçiyorduk. Son gün artık mecburen gittik ve asansörü gördük, nasıl sevindiğimizi size anlatamam. 😀

16

Castle Hill

Promenade des Anglais: Nice’in sahil şeridinde mutlaka yürüyüş yapmalısınız. Buralar cıvıl cıvıl. Ben her gün eşimden önce kalkıp biraz yürüyordum, çok iyi geliyordu.

3

Promenade des Anglais

Vieille Ville: Eski şehir bölgesindeki sokaklarda biraz kaybolmayı denemelisiniz. Karşınıza fotoğraflık bir sürü kare çıkabilir.

5

Vieille Ville

Place Massena: Canımız mahallemiz, Nice’in göbeği, sevgili Massena Meydanı’na gelip çevresindeki sokakları keşfe çıkmalısınız. Alışveriş caddesi, restoranların olduğu caddeler ve sahile çıkan caddenin tam ortasında kalıyor ve bir kez geldiniz mi size tüm gününüzü geçirtebilecek kadar aktivite vadediyor.

2

Place Massena

Promenade du Paillon: Nice’te en sevdiğim şeylerden biri her gün eve doğru giderken çocuklarla birlikte suların içine dalmaktı. Baya büyük bir alan var ve onlarca çocuk suların fışkırmasını bekliyor, sular çıkınca da çığlık çığlığa coşuyorlar. Massena Meydanı’nda olduğu için evimize 3 dk mesafedeydi ve ıslanmak o yüzden pek umrumda olmuyordu. 🙂 Kaldığınız yer uzaksa bile en azından bir gün denemenizi tavsiye ederim, bir süreliğine hiçbir şeyi umursamadan çocuk olmak paha biçilemez!

10

Promenade du Paillon

Nomad Men: Bu adamları bulun arkadaşlar. Efsane iki tip, motor üzerine kurdukları sistemle müzik yapıyorlar. İsminden de anlaşılacağı üzere gezici olarak takılıyorlar. Nomad göçebe demek bu arada, bilmeyenler için söylemiş olayım. Gitmeden önceki araştırmalarım sırasında haberdar olmuştum bu ikiliden ve bizim şansımıza Nice’te denk geldik, ama herhangi bir şehirde olabiliyorlar. Facebook’taki sayfalarından nerede olduklarını takip edip bulunduğunuz yerdeyseler izlemenizi tavsiye ediyorum! 🙂

12

Nomad Men

Nice Plajları

Nice’te plajlar Promenade des Anglais olarak geçen sahil şeridi boyunca sıra sıra bölümler halinde dizilmişler. Aralarında da şezlong ve şemsiye bulunmayan halk plajları var. Plajlar hep taşlık o yüzden uzun kalacaksanız havlu serip uzanmak pek konforlu değil açıkçası. Plajların fiyatları aşağı yukarı aynı civarlarda ve öğleden sonra gittiğinizde birazcık düşmüş oluyor. Bizim en sevdiğimiz özel plaj Castel Plage oldu. Hem buraya gelen insanları kendimize daha yakın hissettik, hem denizi diğer taraflara göre daha güzeldi, hem de kokteyl ve yemekleri başarılı idi. Saat 13:00 gibi gittik ve giriş için kişi başı 17€ ve şemsiye için de 5€ verdik. Diğer plajlara da şöyle bir göz gezdirdik ama içimize sinmemişti, onların da girişleri o saatlerde 15-16€ civarıydı. Biz sadece Nice’te tam gün geçirdiğimiz zaman özel plaj tercih ettik, diğer günler yoğun gezi programımızdan kalan vakitte denize girip çıktığımız için halk plajı bize yeterli oldu.

14

Castel Plage

Nice’te Alışveriş

Cours Saleya: Her sabah sahil yürüyüşüm bittikten sonra uğradığım tatlı mı tatlı pazar. 🙂 Pazartesi günleri bit pazarı kurulan yerde diğer günlerde sebze, meyve ve çiçek pazarı kuruluyor. Bit pazarını oldukça başarılı buldum, eskilere meraklı olanların pazartesi günü kaçırmaması gereken bir yer. Diğer günler ise ellerinizde çiçekler ve meyve kutularıyla ayrılacağınız garanti.

11

Cours Saleya Bit Pazarı

7

Cours Saleya Meyve Pazarı

Starjouet : Bu oyuncakçıdan oğlumuza harika bir araba aldık. Çok güzel bir çadır da beğendim ama sopaları sığmaz diye alamadık. Burada özellikle çadır, bisiklet, araba tarzı oyuncakları çok beğendik, çocuğunuz varsa bir göz atmanızı öneririm. Onun dışındaki oyuncaklar her yerde bulabileceğiniz cinstendi.

img_3978

Starjouet’dan aldığımız araba

Bubi Sheli: Bu butiğin özelliği mankenlerin kafalarına geçirdikleri hayvan maskeleri. Kıyafetler de hiç fena değil. Bir uğramanızı öneririm. 🙂

13

Bubi Sheli

Rio’dan sonra ilk defa bir şehirde yaşayan insanlara çok özendim. Hem şehrin kendisi çok güzel hem çok yakın çevresi. Hayatımın bir döneminde Nice’te yaşamayı hayal ediyor ve yazıma burada son veriyorum. Cote d’Azur ile ilgili diğer yazılarım için buraya ve buraya bakmayı unutmayın! 😉 Size iyi tatiller!

Beni facebook ve instagramdan takip edebilirsiniz.

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

2 Responses

  1. Ağustos 2, 2016

    […] ve günün geri kalanında Nice’in tadını çıkardık. Nice ile ilgili deneyimlerimiz buradan […]

  2. Haziran 8, 2017

    […] Cote d’Azur’un İncisi: Nice Gezi Notları […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et