Arabayla Yunanistan Rehberi

Geçtiğimiz hafta, arabamızla 10 günlüğüne Dedeağaç, Thassos, Selanik, Halkidiki ve Kavala’yı içine alan bir Kuzey Yunanistan gezisine çıktık. Gittiğimiz şehirlerle ilgili detaylı bilgileri ayrıca yazdım. Ama öncelikle özel araçla yurt dışına çıkmak ve yolculuk süreçlerimizle ilgili tecrübelerimizi aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını vermeye çalışarak paylaşmak istiyorum çünkü arabayla Yunanistan’a nasıl gidilir, Yunanistan’da arabayla gezilecek yerler nereler öğrenmek isteyen çok fazla. Yolculuğa ben, eşim ve 1 yaşındaki bebeğimiz ile çıktık. Bebeğimizle seyahat deneyimimizle ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz. İşte arabayla yurt dışına nasıl çıkılır diye soranlar için detaylı yazım.

özel araçla yurt dışı
Thassos

Arabayla yurt dışına nasıl çıkılır? Araçla yurt dışına çıkmak için bilmeniz gerekenler

Öncelikle, arabayla yurt dışına çıkış için gereken belgelerle başlayalım. Sınır kapısından arabayla geçtiğiniz takdirde kontrol edilen belgeler; uluslararası ehliyet veya yeni çipli ehliyet, yeşil kart yani uluslararası sigorta ve aracın ruhsat sahibi arabada değilse seyahat edenlerden birine verilmiş vekaletname. Vekaleti sadece Türk kapısında kontrol ettikleri için çeviriye gerek yok. Şirket arabasıyla çıkacaksanız bu yolla çıkabiliyorsunuz. Uluslararası ehliyet kısa süreli ve pahalı bir belge. Oysa yeni çipli ehliyetleri 10 yıllık veriyorlar ve çok ucuza geliyor. Mevcut ehliyetiniz varsa çok kolay bir şekilde ehliyetinizi yenileyebiliyorsunuz. surucurandevu.egm.gov.tr adresinden randevunuzu alarak işlemlerinizi başlatıyorsunuz. Sürücü belgenize ek olarak 2 adet vesikalık fotoğraf, Nüfus cüzdanı ve sağlık raporu yeterli. Kan grubunu belirtir belge de istiyorlar ama mevcut ehliyetinizde yazdığınızı varsayarak gerek olmadığını söyleyebilirim. Sağlık raporunu 30 TL karşılığı bir poliklinikten aldık. 15 TL de ehliyetin kendisi için veriyorsunuz. İstediğiniz adrese gönderiyorlar. Maksimum 1 haftada geliyormuş, bizimki 4 günde geldi. Yeşil sigorta bizdeki trafik sigortasının yurt dışında geçerli versiyonu diyebiliriz. Yani kaza durumunda karşı aracın masraflarını karşılamak için gerekli, umarım ihtiyacınız olmaz. Bu belge için ruhsat ve trafik sigortası gerekli. 15 gün için 63€ karşılığı Seyrantepe’deki Turing’ten hallettik ama sınır kapısından da alabiliyorsunuz. Bu arada kendi aracınızın kaskosunun kapsamını da 70 TL gibi bir ücret karşılığı genişleterek yurt dışında geçerli hale getirebiliyorsunuz, süreye bağlı olarak ücret değişiyor. Bazı şirketler arabalara kasko yapmayı tercih etmiyormuş diye bir bilgi aldık, sorun olduğunda kendi anlaşmalı servislerinde hallediyorlarmış. Bu durumda 500 TL civarı bir ücretle yurt dışı kasko yaptırılıyormuş, bu da şirket arabasıyla gelen arkadaşlarımızdan aldığımız bir bilgi.

Çipli Uluslararası Ehliyet Nasıl Alınır?

Arabayla Yunanistan
Türk Sınır Kapısı

Arabayla Yunanistan’a nasıl gidilir? 

Gelelim arabayla Yunanistan yolculuk detaylarımıza. Biz Cuma sabah 9:30 civarı yola çıktık. İpsala sınır kapısına varmamız 2.5 saat sürdü. Kapıda hiç sıra yoktu, tek arabaydık. 🙂 Türk kapısında yurt dışı pasaport kontrolü sırasında çıkış harç pulu aldık. Bebek için gerek yok.  Araba için plaka kontrolünü burada yapıyorlar. Yunanistan kapısında da pasaport, yeşil kart ve çipli ehliyet kontrolü yapıldı. Gümrük kontrolünde de sadece arabada içki sigara olup olmadığını sorup, hayır yanıtı alınca her tarafı dövmeli, şekilli saçlı abimiz Türkçe olarak “Haydi bakalım o zaman” diyerek bizi gönderdi. 🙂 Yani toplam işlemler 5-10 dk arası sürdü. Bizden sonraki gün yani cumartesi sabah yola çıkan arkadaşlarımız 1.5 saat sıra beklemişler. Bayram tatilinde bu kuyruklar çok daha fazla olacaktır, çıkış zamanlarınızı bunu göz önüne alarak planlamanızı tavsiye ederim.

Arabayla yurt dışı
Dedeağaç Sahil

Arabayla Yunanistan

Sınırdan geçtikten sonra ilk durağımız Dedeağaç oldu. 20 dk süren yolculuk sonrası ulaştığımız şehirde güzel bir yemek molası verip yolumuza devam ettik. Buradan sonra istikametimiz Thassos feribotlarının kalktığı Keramoti oldu. Keramoti’ye otoban üzerinden gittik ve bir defaya mahsus 2,40 € otomobil geçiş ücreti verdik. Ücreti nakit olarak görevliye verdik. Kart geçiyor mu bilmiyorum açıkçası. Yaklaşık 2.5 saatlik yol sonrası Keramoti’ye vardık. Gittiğimizde 30 dk feribot bekledik ve Thassos’a feribotla ulaşım süresi de 40 dk civarı sürdü. Feribot ücreti araba ve iki yetişkin 27€. İstanbul’dan Thassos’a duraklama yapmadan ortalama hızla gittiğinizde toplam yol süresini 6 saat olarak kabul edebiliriz. Bu arada otobanda hız sınırı 130, bilginiz olsun. Thassos ile ilgili detaylı yazımı buradan okuyabilirsiniz. 😉

Yunanistan'da arabayla gezilecek yerler
Thassos Feribot

Thassos’ta geçirdiğimiz güzel tatil sonrası Selanik’e doğru hareket ettik. Yine Keramoti feribotuyla ana karaya ulaştık. Buradan yine otobanı kullanarak 1.5 saatte Selanik merkezine ulaştık. Yolda iki kere ücret ödedik. Ücret daha öncekiyle aynı, her seferinde 2,40€ veriyorsunuz. Selanik molamız sonrası bu sefer tatilimizin geri kalanı için Halkidiki’ni Sithonia bölgesine doğru yola çıktık. Yine yaklaşık 1.5 saat süren bir yolculuk sonrası Vourvourou’daki otelimize vardık. Halkidiki seyatimizle ilgili detayları buradan okyabilirsiniz.

Yunanistan'da arabayla gezilecek yerler
Beyaz Kule – Selanik

Arabayla Yunanistan

Her güzel şeyin sonu olduğu gibi Halkidiki tatilimiz de sona erdi ve cumartesi günü dönüş yolumuza çıktık. Mola yerimizi Kavala olarak belirledik ve Vourvourou’dan 2.5 saatlik yol sonrası otobandan Kavala’ya ulaştık. Yolda lavanta ve ayçiçeği tarlaları enfesti. Yolda bir defa otoban ücreti ödedik. Kavala’daki yemeğimiz sonrası artık eve dönüşe hazırdık. Bu arada yol üstü lezzet duraklarımızı merak edenler için de bir yazı yazdım, buradan okuyabilirsiniz. 1 saat 45 dk süren yol sonrası İpsala sınır kapısına vardık. Yolda yine bir defa otoban ücreti ödedik. Yunanistan girişinde önümüzde sadece 1 araba vardı ve 5 dk gibi kısa bir sürede işimiz bitmişti. Ancak Türk kapısında nedenini çözemediğimiz bir şekilde yaklaşık 20 arabalık bir kuyruk bizi bekliyordu. Burada kuyruk nedeniyle 40 dk kadar vakit kaybettik. Gümrükte bagajımızı kontrol ettiler. Zeytinyağı alacaksanız aklınızda bulunsun arabadaki kişi başına 5 lt izin veriliyormuş. Bizde 20 lt vardı. 🙂 İlk seferiniz olduğu için izin veriyoruz dediler, normalde sorun çıkarırlar mı bilmiyorum. Bir de Yunanistan tatiliniz sırasında trafik cezası yediyseniz ve farkında değilseniz, sıranız geldiğinde trafik noktasına gönderilip tekrar baştan sıraya girmeniz gerekiyormuş. Bizim başımıza gelmedi ama tecrübe eden arkadaşlarımızdan bilgi aldık.

Arabayla Yunanistan
Lavanta Tarlaları- Halkidiki

Arabayla Yunanistan

Toplamda 1700 km civarı bir yol yaptık ve benzin konusuna da değinmek istiyorum.  Sınırdan çıkmadan önce en son Tekirdağ civarında depoyu doldurduk. Yunanistan’da sınırları her daim zorlayarak kırmızı ışığı gördükten sonra benzin doldurduk ve 2 defa yeterli oldu. Bir depo dolumu ortalama 80 € tuttu. Dönüşte de İpsala çıkışındaki ilk benzinlikte tekrar doldurduk.Son bir tavsiye olarak, Ulmon adlı bir uygulamadan Yunanistan haritasını İndirdim ve offline olarak birçok yerde işimize yaradı. Gitmeden önce nasıl olacak diye düşündüğüm hemen her şeyden bahsetmeye çalıştım. Umarım faydası olur. İyi tatiller!

Gezinin diğer yazıları aşağıda, onlara da göz atmayı unutmayın.

Halkidiki Gezi Rehberi

Thassos Adası Gezi Rehberi

Yunanistan’ın başkentini de gezmeyi düşünürseniz Atina yazıma mutlaka göz atın.

Arabayla Sırbistan’a da gitmiştik, okumak için tık tık. 😉

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

26 Responses

  1. Özge Tüysüz dedi ki:

    Merhaba, Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık, bir şey sormak istiyorum. Zeytinyağı alabileceğim bir yer önerebilir misiniz 🙂 Fiyatlar konusunda da bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim 🙂

    • Kazım dedi ki:

      Ben de çok aradım, geçen yıldan beri instagramdan bulduğum @AyvalıktanMutfaga hesabından alıyorum. Emekli bir çift işletiyor, çok memnunuz, tavsiye ederim.

  2. Mutlu dedi ki:

    Gezinize, anlatım tarzınıza ve paylaşımlarınıza bayıldım. Emeğiniz için teşekkürler. Üç arkadaş geçen yıl Avrupa’nın bir çok ülkesini kapsayan bir gezi yaptık. Bu senede Yunanistan düşünüyoruz. Yazılarınız rehber oldu. Harikasınız…ayrıca http://3adamavrupa.blogspot.com/ adresinden de bizim gezimizle ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz. Teşekkürler

  3. Fatih K dedi ki:

    Merhabalar,
    Baska bloglarda da bu tip yazilar okudum ama en faydalisi sizinkiydi gercekten, tesekkurler oncelikle.
    Esim, kizim(11) ve oglumla(7) -yogun is tempom nedeniyle mesai disi olacagi icin mecburen Bu yilki Kurban bayrami tatilinde ayni tip aracimizla benzer bir tatil planliyoruz.
    cocuklar oncelikle havuz ve sonra denizde vakit gecirmekten daha cok hoslaniyorlar. Esim ve ben dogayi daha cok seviyoruz. Yerel yerlerden ev icin alisveris ve zeytinyagi satin almak istediklerimizden.
    Asagidaki konularda bilgi verebilirseniz cok mutlu olurum;
    -Yukardaki bilgilere gore sizin kaldiginiz otelleri bize tavsiye eder misiniz?
    -10 gunu 7 gune dusurmemiz gerekeceginden nerde kac gun kalmamizi onerirsiniz? Gerekirse bir noktaya hic gitmeyebiliriz de.
    -Cocuklar deniz urunlerine karsi onyargili ama ben bunun kirilmasini umuyorum bu gezimizde ancak inat edip yemezlerse alternatif neler tavsiye edersiniz?
    -Hepimizin yesil pasaportu var, vizeye gerek olmayacak degil mi ?

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba,
      Öncelikle yazımı beğenmenize çok sevindim, teşekkürler.
      -Herkesin kaldığı yerden beklentisi farklıdır ama biz kaldığımız yerlerden memnun kaldık. Thassos’ta bizim kalmadığımız ama bahsettiğim diğer oteli de düşünebilirsiniz belki. Halkidiki’deki otelimizi ise gerçekten çok sevmiştik, 1 yaşındaki çocukla çok rahat ettik. siizn çocuklar da havuz seviyormuş, orada havuz alternatifi de var. Doğayı seviyorsanız, o bölgeyi de seveceğinizi düşünüyoruzm.
      -7 gün için ben olsam 3 gün Thassos-4 gün Halkidiki düşünürdüm. Eğer birinden vazgeçerseniz Thassos’tan vazgeçip Halkidiki’ye gitmenizi tavsiye ederim. Ben Halkidiki’yi çok daha fazla sevdim ayrıca bayram zamanı gideceğiniz için Thassos’ta çok fazla Türk olacaktır. Neredeyse her mekanda Türk tur gruplarının olması, Türkçe müzik programları yapılmasın, Yunanistan’a gitmiş gibi hissetmemenize yol açıyor açıkçası. Halkidiki’nin doğası çok daha güzel ve genel olarak çok daha nezih gelmişti bize.
      -benim oğlum o zaman 1 yaşındaydı şimdi de 2,5 yaşında. Dolayısıyla ben yanımda tarhana vs. götürdüm ve iki otel de mutfaklı olduğu için oğlumun yemeğini genelde evde hallettim. Dışarıda sadece greek salad yiyordu birazcık. Sizin çocuklar da yunan salatası, kabak kızartması, cacık, musakka vs idare edecektir mutlaka. 😉 Yunanistan’da deniz ürünleri dışında da harika mezeler var.
      -evet yeşil pasaport için vize gerekmiyor.
      Şimdiden iyi tatiller diliyorum. 🙂

  4. alirizaadiyahsi dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı. Teşekkürler…

  5. A.Sn. dedi ki:

    Selamlar ,

    Tamda gideceğimiz lokasyonları yazmışsınız. Bu sebeple çok yararlı oldu bu bilgiler benim için .

    Planımız , İpsaladan direk çıkıp Selanik merkeze gitmek ve orda 2 gün konaklamak
    (Yazıdan anladıgım kadarıyla 8-9 saat sürecek ? )

    Sonrasında Kavala üzerinden Keramoti den feribota geçerek Thasosa geçeceğiz ve burda 3 gün kalacağız .

    6. gün istanbula dönüş ..

    Bu noktada vereceğiniz tavsiye varmıdır? Stratejik bir hata yapmak istemem 🙂 .

    Birde 30 Ağustos gecesinden yola çıkıp Bayramın 4. günü döneceğiz. Malüm biraz kuyruk çilesi çekebiliriz. Bunla ilgili bir oneriniz varmıdır? . .

    Cevabınızı bekliyorum . Şimdiden çok teşekkürler.

    • hohhoyyt dedi ki:

      merhaba, moralinizi bozmak gerçekten istemem ama sorduğunuz için yazıyorum, bayramda gitmek başlı başına stratejik bir hata olarak kabul edilebilir 🙂 Özellikle gidişte sınırda uzun kuyruklar oluyor ama umarım sizin şansınıza her şey su gibi akıp gider ve çok güzel bir tatil geçirirsiniz. Geçtiğimiz bayram biz Bulgaristan’dan bayramın son günü gece 12’de döndüğümüzde hiç sıra yoktu, Yunanistan nasıldır bilmiyorum ama belki dönüşte rahat edersiniz. Tüm tavsiyelerimi blogda yazıyorum zaten o yüzden ek bir şey aklıma gelmiyor. Yazılarımda olmayan spesifik bir sorunuz varsa yardımcı olmaya çalışırım. Şimdiden çok iyi tatiller.

      • pinar dedi ki:

        Merhaba
        Bulgaristan ile ilgili yazınız var mıydı acaba? Ben baktım bulamadım ama gözümden kaçmış olabilir. Bu yaz Bulgaristan-Romanya araba ile gezmek istiyorum. Eşim ise oralar araba ile güvensiz olur diyerek Yunanistan’a gidelim diyor. Bu konudaki fikrinizi yazarsanız sevinirim:)
        Sevgiler
        Pınar

      • hohhoyyt dedi ki:

        Merhaba, bu konularla ilgili yazım yok ama daha önceden arabayla Romanya ve geçtiğimiz yaz Bulgaristan’ı gezdik. Herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadık. Yani güvenliğe takılmayın, hangisine gitmek istiyorsunuz daha çok o önemli bence 😉

  6. özay sezer dedi ki:

    Merhaba öncelikle yazınız için teşekkür ederim çok güzel bir yazı olmuş ben sormak istediğim feribot ücreti hakkında Feribot ücreti araba ve iki yetişkin 27€ demişsiniz bu ücreti bir kereye mahsusmu ödediniz yoksa dönüşte de ödediniz mi?

  7. Anonim dedi ki:

    Merhaba öncelikle yazınız için teşekkür ederim çok güzel bir yazı olmuş ben sormak istediğim feribot ücreti hakkında Feribot ücreti araba ve iki yetişkin 27€ demişsiniz bu ücreti bir kereye mahsusmu ödediniz yoksa dönüşte de ödediniz mi?

  8. Anonim dedi ki:

    Merhaba, 4 arkadaş arabayla tam olarak sizin gezdiğiniz güzergahlarda tatil yapmak istiyoruz. Ben dediğiniz yerlerin bir çoğuna gittim fakat kısa süreli tatiller oldu hep. Bu sefer 10 günlük bir tatil düşünüyoruz. Maliyeti toplam ne kadar oldu acaba ?

    • hohhoyyt dedi ki:

      Merhaba, toplam tatil bütçesini hesaplamadık. Otel fiyatlarını yazılarımda belirtmiştim, onun dışındaki kalemleri hiç hatırlamıyorum ne yazık ki.

  9. Yunanistan Feribot seferleri hakkında gerçekten mükemmel bilgiler vermişsiniz sınır fotoğrafı özellikle çok ilgimi çekti ilk defa o görüntüyü gördüm teşekkürler!

  10. Anonim dedi ki:

    Çok güzel anlatmış sin sayende güzel yerler kesfetdim teşekkür ediyorum sana cok tatlisin enerjine hayranim deniz ismi gibisin😍

  1. Haziran 27, 2016

    […] bizim tercih ettiğimiz yol olan kendi otomobilinizle gitmek. Bununla ilgili detaylı yazım için buraya bakabilirsiniz. İkinci yöntem, uçakla Selanik’e gidip, hava alanından araba kiralayarak […]

  2. Haziran 29, 2016

    […] Araçla Kuzey Yunanistan Rehberi […]

  3. Aralık 28, 2016

    […] Araçla Yunanistan Rehberi […]

  4. Aralık 6, 2020

    […] Arabayla Yunanistan Rehberi […]

  5. Mart 20, 2024

    […] Arabayla Yunanistan Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et