Toskana Gezisi: Floransa ve Pisa Gezi Rehberi

Toskana bölgesi denince akla ilk gelen yer bölgenin başkenti konumunda olan Floransa oluyor. Bizim de Toskana rotası içine dahil ettiğimiz Floransa gezisi gerçekten çok verimli ve keyifli geçti. Floransa bence Avrupa’da en gidilesi şehirlerden biri, hatta ilk defa Avrupa’ya gideceklerin rahatlıkla tercih edebileceği bir rota. Hem gezilecek yerleri hem de yemekleri ile her seyahat sever için oldukça doyurucu diye düşünüyorum. Rönesans’ın doğduğu yerde gezmek, tarihe tanıklık etmek, sanata doymak, İtalyan mimarisine hayran olmak için Floransa sizi bekliyor. Ben de kendi tecrübelerimiz doğrultusunda sizin için faydalı olabilecek bir Floransa gezi rehberi oluşturmaya çalışacağım. Hem Floransa gezilecek yerler hem de günübirlik Pisa gezisi hakkında bilgiler vereceğim. O zaman buyurun, Floransa ve Pisa gezi notları sizlerle..

Floransa Gezi Rehberi
Michelangelo Tepesi’nden Floransa manzarası

Floransa Gezi Rehberi

Öncelikle Floransa’ya gitmeden önce bilmeniz gerekenlerle başlayalım.

Floransa’ya Nasıl Gidilir? Floransa Ulaşım 

Türkiye’den Floransa’ya direkt uçuş bulunmuyor. Floransa’ya Türkiye’den direkt uçuş bulunan en yakın havaalanı Bolonya, sonra Roma ve Milano. Biz gezimize Roma’dan başlayıp Siena’ya devam etmiş, Siena’dan da trenle Floransa’ya geçmiştik. Floransa’nın merkez tren istasyonu Santa Maria Novella’da indik. Siz de Siena, Roma veya Bolonya’dan trenle ya da araba kiralayarak Floransa’ya ulaşabilirsiniz. Tabi bir de farklı ülkelerin hava yolları ile aktarmalı uçuşlar bulunuyor ama hem aktarmaları çok uzun sürüyor hem de oldukça pahalılar, pek tavsiye etmiyorum. Gelelim Floransa şehir içi ulaşım detaylarına: Floransa, pek araç kullanmadan yürüyerek neredeyse tüm turistik noktalarına ulaşabileceğiniz bir şehir. Yine de bazen araç kullanma ihtiyacı duyabiliyorsunuz tabi, örneğin tren istasyonundan otelinize akşam vakti dönmek, vardığınız en uç turistik noktadan rezervasyon yaptırdığınız başka bir noktadaki restorana gitmek gibi. Ben de bu tip durumlar için otobüs kullanmıştım. Floransa’da metro hattı yok, otobüsler var bir de hızlı tramvay var ama çok kullanacağınız bir rotası yok, yani Floransa şehir içi ulaşım için ya otobüs ya da taksi kullanmanız gerekecektir. Tramvayın şu anda sadece 2 hattı var, biri Floransa Havaalanı’ndan, biri de Floransa’nın banliyölerinden şehir merkezine ulaşım için kullanılıyor. Floransa’da otobüs şirketi ATAF, hem şehir içi hem de yakın çevre için hizmet veriyor. Tek seferlik biletler 1.5€ ve 90 dk boyunca kullanılabiliyor, İtalya’nın genelinde olduğu gibi burada da araca binerken bileti okutmamız gerekiyor. 12, 13 ve 23 numaralı otobüsler bizim turistik noktalar ve tren istasyonu için arada kullandığımız otobüs hatları oldu.

Como Gölü Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Floransa Gezi Rehberi
Ponte alle Grazie’den Ponte Vecchio manzarası

Floransa’ya Ne zaman gidilir? Floransa’da kaç gün kalınır?

Floransa, her mevsim ziyaret edebileceğiniz bir şehir ama tabi ki pek çok Avrupa şehrinde olduğu gibi bahar ve yaz ayları Floransa’yı gezmek için havaların daha müsait olduğu zamanlar. Nisan ortasından Ekim ortasına kadar Floransa’da havalar güneşli olacaktır genellikle. Eğer çok kalabalık ve çok sıcak istemiyorsanız Temmuz ve Ağustos aylarında Floransa’ya gitmekten kaçınmanızı öneririm. Biz oğlumla Eylül’ün ikinci yarısı gittik ve fotoğraflardaki kıyafetlerimizden de anlayabileceğiniz üzere hava gayet sıcaktı. Floransa kış aylarında bile korkunç soğukları çok görmeyeceğiniz yerlerden, o nedenle kışın gezilecek Avrupa şehirleri arayanlar için de bence güzel bir alternatif olur. Floransa kaç günde gezilir derseniz, merkez için konuşmak gerekirse turistik yerler için 2 tam gün yeterli olur. Tabi şehri biraz daha yerlisi gibi yaşamak için istediğiniz kadar uzatabilirsiniz. Floransa çevresinde de günübirlik gezilecek pek çok yer var. Gitmek istediğiniz yerlere göre bu süreye eklemeler yapabilirsiniz. Mesela Siena, San Gimignano, Pisa gibi yerlere gitmek isterseniz 1-2 gün daha ekleyebilirsiniz. O zaman Floransa ve yakın çevresindeki başlıca yerleri için 4 tam gün ideal diyebilirim. Biz Toskana’ya toplam 1 hafta ayırdık, 3 gece Floransa’da, 3 gece Siena’da konaklayarak yaptık gezi planımızı.

Toskana Gezi Notları: Siena ve San Gimignano Gezilecek Yerler

Floransa Gezi Rehberi
Santo Spirito

Floransa’da Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Bizim Floransa merkezde gezmek için iki günümüz vardı ve bu sürede Floransa’da gezilecek yerler listesinin neredeyse tamamını gördük. İki günde Floransa nasıl gezilir? Şimdi size takip edilmesi kolay bir Floransa gezi rotası ile gezilecek yerleri kısa kısa anlatmaya çalışacağım. Başlamadan önce önemli bir bilgi vermek istiyorum: Floransa’da, Ekim ve Mart ayları arasında her ayın ilk Pazar günü pek çok müze ve sanat galerisi ücretsiz oluyor, gezi planınızı buna göre yapmak isteyebilirsiniz. Çocuklar için de müze girişleri ücretsizdi bu arada. Gezimize Galleria Dell’accademia ile başlıyoruz, Rönesans dönemi sanatçılarından Michelangelo’nun dünyaca ünlü David heykelinin 5 metrelik orijinal versiyonu burada sergileniyor, giriş ücreti 20€. Buradan rotamızı San Lorenzo Basilica ve Medici Chapels‘e çeviriyoruz, şapellere giriş ücreti 14€. Yerel pazarları seviyorsanız il Mercato di San Lorenzo‘yu gezebilirsiniz. Floransa’nın en ikonik yapısı olan Floransa Katedrali Santa Maria del Fiore‘ye geldi sıra. Katedralin yanı sıra vaftizhaneyi de ziyaret edebiliyorsunuz, bir de Giotto’nun çan kulesine çıkarak şehre tepeden bakabilirsiniz. Buradaki tüm yerlere giriş hakkı veren biletin ücreti 18€.

Floransa Gezi Rehberi
Il Duomo di Firenze – Santa Maria del Fiore

Floransa’nın hareketli meydanlarından Piazza della Repubblica‘ya uğrayıp Santa Croce Basilica‘ya devam edeilm. Nehrin karşı kıyısına geçip Giardino Bardini‘yi ziyaret edebilirsiniz. Panoramik Floransa manzarasına karşı yeşillikler içinde biraz keyif yapmak kulağınıza güzel geliyorsa burası harika, giriş ücreti 10€. ilk günün gezisini şehrin en güzel gün batımı noktasında bitiriyoruz: Piazzale Michelangelo. Yemek konularına burada girmedim, aşağıda detaylı önerilerimi okuyabilirsiniz. İkinci güne geçiyorum ve yine bir galeri ile başlıyorum. Galerileri sabaha koyuyorum ki fazla kalabalığa kalmadan rahat rahat gezelim. Uffizi Gallery, hem Floransa’nın hem de dünyanın en güzel sanat koleksiyonlarından birine sahip, sanat düşkünü değilseniz bile burayı gezmenizi öneririm, giriş ücreti 20€. Uffizi’nin hemen yanındaki bilim müzesi Museo Galileo‘ya da ilginizi çekiyorsa uğrayabilirsiniz, giriş 10€.

Floransa Gezi Rehberi
Ponte Vecchio

Yolumuza Piazza della Signoria ile devam ediyoruz. Bu meydanda, önünde David heykelinin bir kopyası ile Palazzo Vecchio bulunuyor. Bu saray 13. yüzyılın sonuda yapılmış, şu anda çoğunluğu müze olarak halka açık olsa da ufak bir kısmı belediye binası olarak kullanılıyor. Gerçekten içerisi oldukça etkileyici, beklentimin üstünde bir yer oldu, giriş ücreti 16.5€. Çıkışta sabit pazar Mercato del Porcellino’ye uğrayıp önündeki domuz heykelinin burnuna dokunmayı unutmayın, Floransa’ya tekrar gelmek istiyorsanız tabi. 😉 Floransa’nın simgelerinden, çarşılı köprü Ponte Vecchio ile devam ediyoruz. Dünyada sadece dört örneği olan köprü, Arno nehrinin en dar yerine yapılmış. Diğerleri Venedik’teki Rialto, Bulgaristan’daki Osma ve Bursa’daki Irgandı köprüsü.(ss bayrakları as :P) Köprünün üstünde pek çok kuyumcu ve pahalı saat dükkanları var. Köprünün ilk yapılış tarihi 966 olarak biliniyor ama günümüzdeki son hali 14. yüzyılda yapılmış. Santa Trinita köprüsüne giderek tam karşıdan Ponte Vecchio’nun güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

gez3
Palazzo Vecchio

Nehrin karşısına geçtikten sonra yol üzerinde Basilica Santo Spirito‘ya uğrayıp muhteşem Rönesans sarayı Palazzo Pitti‘ye devam ediyoruz. 1457 yılında yapılan sarayın giriş ücreti 16€. Saray, şu anda Floransa’daki en büyük müze kompleksi ama aynı zamanda kendisi de büyüleyici, özellikle tavanlardaki resimler. İkinci gün son olarak Giardino di Boboli‘ye gidiyoruz. Burası hem kocaman bir park, hem de bir açık hava müzesi adeta, giriş ücreti 10€.

Baboli Gardens, Uffizi Gallery ve Palazzo Pitti’nin hepsi için kombine bilet de alabiliyorsunuz, ücret 38€. Tüm giriş ücretlerini bizim gittiğimiz yüksek sezon için verdim, kış sezonunda ücretler daha düşük oluyor.

Biz Pisa’ya gittiğimiz gün, tren istasyonunun hemen karşısında yer alan Basilica di Santa Maria Novella‘yı da ziyaret etmiştik. Gezilecek diğer yerlere biraz uzak olduğundan günlük rota içine dahil etmedik.

Bu arada Floransa’ya gitmeden önce, izlemediyseniz Dan Brown’un kitabından uyarlanan Inferno(Cehennem) filmini izlemenizi öneririm.

DSC00467-2.jpg
Galleria degli Uffizi

Floransa’da nerede kalınır? Floransa Konaklama

Floransa fazla büyük bir şehir olmadığı için neresinde kalırsanız kalın aslında gezilecek yerlerden çok fazla uzaklaşmış olamazsınız. Genel olarak güvenli bir şehir olduğu için bu anlamda da herhangi bir yerde sıkıntı yaşayacağınızı düşünüyorum, yine de konaklayabileceğiniz bölgelerden kısaca bahsedeyim. Piazza della Signoria ve Piazza del Duomo meydanlarının çevresinde kalan Duomo bölgesi, şehrin çoğu turistik noktasının bulunduğu, en hareketli ve en popüler olan tarihi kısmı. Tabi ki bu bölgede fiyatlar yüksek ve epey kalabalık, bu nedenle benim tercih etmediğim bir bölge. Santa Maria Novella tren istasyonu ile Duomo bölgesi arasında kalan San Lorenzo, pek çok dükkanın ve meşhur San Lorenzo pazarının bulunduğu bir bölge. Burada fiyatlar daha uygun ama yine oldukça kalabalık ve biraz da karmaşa içinde bir muhit. Yine hareketli ama daha az turist, daha fazla lokallerin takıldığı bir bölge olan Santa Croce, hem turistik yerlere yürüme mesafesinde hem de geze hayatı için uygun bir bölge. Çocukla olmasaydım konaklamak isteyeceğim yer burası olurdu. Santa Croce’nin komşusu Sant’Ambrogio bölgesi, şehir merkezine biraz daha uzak, öğrencilerin ve lokallerin yoğun olduğu bir bölge. 15-20 dk yürüyerek turistik yapılara ulaşmanızın mümkün olduğu bölgede oldukça uygun konaklama alternatifleri bulabilirsiniz.

otel4
Palazzo San Niccolo lobi

Biz şehrin en cool ve bohem bölgesi olarak geçen Oltrarno‘nun San Niccolo mahallesindeki bir otelde, Palazzo San Niccolo‘da konakladık. Bu bölge Arno nehrinin karşı kıyısında kalıyor, zaten oltrarno kelimesi, İtalyanca Arno’nun ötesinde anlamına geliyor. Michelangelo tepesi, Pitti sarayı, Boboli bahçeleri gibi gezilecek bazı yerler bu bölgede yer alıyor, meşhur çarşılı köprü Ponte Vecchio’nun bir tarafı da buraya bağlanıyor. Bu civarda pek çok gurme restoran ve hipster kafe bulunuyor. Eskiden, Floransa’da yaşayan varlıklı insanların sağlıksız havadan ve şehir merkezinin kirli sokaklarından kaçmak için geldikleri yermiş burası. Günümüzde de Oltrarno, bu rahatlama hissi ve kalabalıktan kaçış için halen ideal konumda. Diğer tüm turistik aktivitelere de hemen köprüyü geçerek ulaşabiliyorsunuz, maksimium 10-15 dakika yürüme mesafesinden bahsediyorum. Bu bölgeyi ve otelimizi, çocuklu aileler de dahil Floransa’ya gitmeyi düşünen herkese gönül rahatlığıyla öneririm.

Floransa Gezi Rehberi
Palazzo San Niccolo yatak odası

Bizim kaldığımız otel olan Palazzo San Niccolo‘daki odalar apart şeklindeydi. Tam teşekküllü açık mutfakla birlikte bir oturma odası, bir banyo ve ayrı bir yatak odası bulunuyordu. Çocukla gezen biri olarak benim için en ideal konaklama birimleri bunlar oluyor genelde, zorda kaldığımda evde yemek yapıveriyorum. Dairemiz modern ve vintage detayların bir arada kullanımıyla oldukça şık döşenmişti, ayrıca çok konforluydu. Odamız giriş katında olduğundan kendine ait bir balkonu yoktu ama otelin bahçesi hemen önüne açılıyordu, üst katların balkonları da var. Otelin lobisi oldukça ferah ve 24 saat ücretsiz çay, kahve alabileceğiniz bir barı, küçük bir kütüphanesi ve rahat rahat yayılabileceğiniz oturma alanları bulunuyor.

otel3
Palazzo San Niccolo oturma odası

Palazzo San Niccolo, orta çağdan kalma tarihi bir binanın yenilenmesiyle otele dönüştürülmüş. Yenileme yapılırken binanın otantik havası korunmuş, bu otelin Floransa’daki en benzersiz konaklama deneyimlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Otelin bahçesi en favori alanım oldu, akşamları çoğunlukla orada vakit geçiriyorduk. Otelin tarihi duvarlarının arkasında bir vaha gibi ortaya çıkan avlu, bütün gün gezip yorgun argın otele dönüşte keyif yapmak için harika bir ortama sahip. Otelin konumu da gerçekten çok idealdi. Kapı dışarı çıkıp birkaç adım attığınız anda pek çok kafe, restoran, market ve sanatçı atölyeleri karşınıza çıkıyor.

Palazzo San Niccolo’nun da bünyesinde bulunduğu Your Place In Florence’in şehirde iki oteli daha var. Onlar da tarihi binalardan otele dönüştürülmüş ve aynı kalitede hizmet veriyorlar, Palazzo San Niccolo’da yer bulamazsanız onları da incelemenizi öneririm: Palazzo Belfiore ve Palazzo Del Moro.

Floransa’daki tüm uygun otelleri incelemek için şuraya göz atabilirsiniz.

Floransa Gezi Rehberi
Palazzo San Niccolo bahçe

Floransa’da ne yenir ne içilir? Floransa Yeme İçme

Floransa, İtalya’nın genelinde olduğu gibi yemek açısından sorun yaşamayacağınız bir şehir. Tabi ki makarna ve pizza burada da var ama farklı yiyecekler de mevcut. Toskana mutfağının ve tabi ki Floransa mutfağının favorisi biftek. Floransa tarzı bifteğin İtalyanca adı Bistecca alla Fiorentina, bu bölgede yetişen sığırlardan yapılan bir T-bone steak türü. Italyanların meşhur ekmeği “foccacia”nın tuzsuz bir versiyonu diyebileceğim Schiacciata, sade olabildiği gibi üzeri farklı malzemelerle kaplanmış da olabiliyor. Bayat ekmekleri küp küp kesip içine kattıkları bir salataları var, adı Panzanella. Salatanın ana malzemesini domates, soğan, zeytin oluşturuyor genelde. Yine bayat ekmek ve farklı sebzeleri karıştırarak yaptıkları bir çorba var, onun adı da Ribollita. Sakatat yemek Floransa geleneklerinde de var; Trippa ve Lampredotto denilen işkembeden yapılmış yiyecekler en popüler sokak yemekleri arasında. Floransa’nın en eski tatlısı olan Zuccotto‘dan da bahsedeyim; içi krema ve meyvelerle dolu dışı pofuduk bir kekten oluşuyor. Bölgeye özgü bir peynir denemek isterseniz, Parmesan peynirinin daha ağır ve tuzlu bir versiyonu olan Pecorino peynirini tatmanızı öneririm. Şarabı ile meşhur Toskana bölgesini anlatırken şaraptan bahsetmemek olmaz. Chianti bölgesinin üzümünden yapılan kırmızı şaraplarını buradayken denemenizi tavsiye ederim. Restoranlarda genelde ev şarabı seçeneği oluyor, öncelikli tercihinizi bu şekilde kullanın derim. Satın almak için marka isterseniz, Chianti Classico ve Brunello di Montalcino önerebilirim. Son olarak yine makarnadan da bahsedeyim, burada en meşhur makarna çeşidi, eriştenin 1-2 cm genişliğinde ve uzun olan versiyonu olarak tarifleyebileceğim Pappardelle. Bunun da en meşhuru Pappardelle Cinghiale, bolognese soslu makarna gibi ama maalesef Cinghiale denilen sos yaban domuzu ile yapılıyor. Tabi ki farklı soslarla da pappardelle yemek mümkün.

yemek2

Floransa’da nerede yemek yenir? Floransa Mekan Önerileri

Floransa’da yemek için çok güzel alternatifler var, pek çok restoranın hayal kırıklığı yaratmayacağını düşünüyorum ama yine de ben size birkaç yer önereyim. Floransa’da en çok önerilen yer ile başlamak istiyorum: Trattoria La Casalinga. Gerçekten övgüleri hak eden samimi bir mekan, Floransa lezzetleri için burayı öneririm. Yalnız önceden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Toskana yemeklerini yiyebileceğiniz, lokaller tarafından önerilen bir diğer adres de Il Guscio. İç mekan dekorasyonuyla oldukça fotojenik olan Trattoria Za Za turistler tarafından oldukça ilgi görüyor, özellikle trüf mantarlı yemek seçenekleri oldukça başarılı. Eğer makarna vb. bir şeyler yemek isterseniz bu konuda iddialı bir mekan önereyim: Pensavo Peggio. Gelelim daha hızlı yeme imkanı sunan mekan önerilerime. Tadı damağınızda kalacak sandviçleriyle ünlü All’Antico Vinaio ve I Fratellini uygun fiyatlı bir öğle yemeği için en ideal adresler, görürseniz mutlaka sıraya girin, bence pişman olmayacaksınız. Kaldığımız yerin hemen dibinde olduğu için Floransa’ya vardığımız gün denediğimiz pizzacı I’Pizzacchiere, çok farklı çeşitlerde pizza yapan uygun fiyatlı minnoş bir yer. Özellikle gidin diyemem ama Michelangelo tepesine çıkarken veya dönüşte acıktıysanız burada yiyebilirsiniz. 3 gün kaldığımız için çok fazla yer deneyemedim ama hepsinden memnun kaldım.

yemek1

Çocukla Floransa’da ne yapılır? Çocukla Pisa’da ne yapılır?

Floransa da Pisa da gayet çocuk dostu şehirler, yani buralara çocukla plan yaparken endişe edecek bir durum yok. Hem Floransa hem Pisa fazla büyük olmadığından çocukla gezmesi kolay şehirlerden. Bebek arabası kesinlikle alın çünkü bol bol yürüyeceksiniz, şehirler genel olarak bebek arabasıyla gezmek için de çok uygun. Peki Floransa’da çocukla ne yapılır? Floransa’da çocukların en keyif alacağı şeylerden biri Piazza Della Repubblica’daki nostaljik atlı karınca tabi ki. Onun dışında Baboli Gardens çocukların açık havada koşup oynamaları için oldukça güzel bir park. Piazzale Michelangelo’da kalabalıkla birlikte güneşi batırırken de oğlum epey mutluydu. Yürümeyi fazla sevmemesine rağmen tepeye çıkan merdivenleri de neşe içinde çıktığını hatırlıyorum. 🙂 Dönüş yolunda da müzik eşliğinde dev baloncuklar yapan bir amcaya rastladık, en az yarım saat o baloncukların peşinden koşturup patlatmaca oynadı. 🙂 Çocukların ilgisini çekebilecek interaktif sergisiyle Leonardo Da Vinci Museum ve çocuklara özel aktiviteler düzenlenen Galileo Museum, Floransa’da çocuklarla gitmekten keyif alacağınız müzeler arasında.

Floransa Gezi Rehberi
Piazza della Repubblica Carousel

Pisa’da biz biraz şehri gezdik ama çoğunlukla Pisa Kulesi’nin önündeki çimlerde takıldık. Oğlum Pisa Kulesi’ne daha buraya gelmeden önce hayrandı, o yüzden onun için çok mutlu bir gün oldu. Kuleye çıkamadık çünkü ne yazık ki 8 yaşından küçük çocukların kuleye çıkmasına izin yok, plan yaparken sizin de aklınızda olsun. Pisa’dayken çocukları oyun parkına götürmek isterseniz, Parco Don Bosco’ya veya tren istasyonuna yakın konumda, kale duvarları içinde kalan Giardino Scotto parka gidebilirsiniz.

cocuk2
Piazza dei Miracoli – Pisa

Floransa’da ne kadar harcanır? Floransa ve Pisa Gezi Bütçesi

Floransa gezi rehberi için notlarıma baktım ve ben, 3 gece 4 günlük Floransa ve Pisa gezimizde toplam 195€ harcamışım, bu fiyata konaklama ve şehre ulaşım dahil değil. Bir yetişkin ve bir çocuk için yeme içme, ören yeri girişleri, şehir içi ve iki şehir arası ulaşım gibi kalemleri kapsıyor. Seyahat öncesi bütçe hesabı yapabilmeniz için, Floransa’da neye ne kadar harcanır ortalama fiyatlardan da bahsedeyim biraz size.

Öğle yemeğini hızlı halledeceğinizi düşünerek kişi başı 5-10 € arası, akşam yemeği için restoranda yediğinizi farz ederek kişi başı 15-25€ arası diyorum. Otelde kahvaltınız yoksa kahve ve bir hamur işi için 3-5€ verirsiniz.

Şehir içi ve iki şehir arası ulaşım ücretlerini yukarıda vermiştim, taksi kullanmadığınız sürece bu kalem sizi pek üzmez diye düşünüyorum. Gezilecek yerlerin giriş ücretlerini de yukarıda belirtmiştim zaten, tekrar yazmıyorum.

Konaklama için, lokasyon ve diğer koşullara göre değişmekle birlikte, 20€’dan başlayan fiyatlarla kalacak yer bulma şansınız var. Hem yeri hem kendisi güzel olsun derseniz gecelik ortalama 100€’yu gözden çıkarmanız gerekir. Bu noktada airbnb‘den ev kiralamak daha hesaplı bir seçenek olabilir.

butce1
Piazza Pitti

Pisa Gezi Rehberi

Pisa’da neler yapılır kısmına geçmeden önce biraz Pisa kulesi hakkında bilgi vermek istiyorum. Ortaçağ’dan kalma Pisa Kulesi, şehrin katedral kompleksinin üçüncü ve son yapısı olarak 1173 yılında yapılmaya başlanmış, 56 metre yüksekliğinde beyaz mermerden yapılmış bir çan kulesi. Kulenin temellerinin yumuşak zeminde ve pek de sağlam olmadığı fark edildiğinde üçüncü kat bitmiş durumdaymış. Bu sırada savaş başladığı için inşaata yüz yıla yakın bir süre ara verilmiş ve zemin biraz oturmuş. İnşaat tekrar başladığında temeldeki sorunu telafi edecek şekilde yapım devam etmiş ve 1372 yılında tamamlanmış. Henüz yapım aşamasındayken eğilmeye başlayan kulenin eğimi 1990 yılında 5.5 dereceye ulaşmış. Daha sonra kuleyi düzeltmek için kapsamlı çalışmalar yapılmış ve eğimi sonuçta 4 derecenin altına düşmüş. Bu arada kulenin dev çanları 1993 yılından beri çalmıyor çünkü onların hareketlerinin de kulenin eğilmesine etki ettiği düşünülüyor. Son durumda, önümüzdeki 300 yıl boyunca kulenin daha fazla eğilmesi beklenmiyor. Pisa kulesi ve katedral, 1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor.

pisa1
Torre di Pisa & Baptisterio de Pisa

Floransa’dan Pisa’ya nasıl Gidilir? Pisa Ulaşım Rehberi

Floransa’dan Pisa’ya gitmek için en kolay yol trene binmek. Trenitalia trenleriyle 1 saatte Pisa’ya varıyorsunuz, tek yön ücret 8.70€ ve gün boyu çok sık kalkıyor yani istediğiniz zaman yola çıkabilirsiniz. Floransa’dan Pisa’ya günübirlik gidip gelebileceğiniz gibi Cinque Terre planı yaparsanız yol üzerinde Pisa’ya uğramak da mantıklı bir alternatif çünkü Cinque Terre’ye gitmek için kullanmanız gereken La Spezia treni Pisa’dan geçiyor. Floransa’dan Pisa’ya otobüsle gitmek de mümkün ancak benim görebildiğim kadarıyla Floransa’dan kalkan otobüsler sadece Pisa havalanına gidiyor, yani Pisa’dan uçuşunuz varsa mantıklı olabilir ama normal şartlarda tren yerine otobüsle gitmenin pek bir mantığı yok açıkçası. Biz de tabi ki trenle Pisa’ya geçtik, sabah gittik akşam döndük. Pisa tren istasyonundan Pisa şehir merkezine gitmek için otobüse bindik, tek bilet 1.5€ ve 70 dakika süresi var. Pisa’ya yol üzerinde uğrayacaksanız, tek biletle gidip hemen Pisa Kule’sinde fotoğraf çekilip dönecek vaktiniz var yani. 🙂 Taksi ile ya da yürüyerek de kuleye gidebilirsiniz ancak 25 dk kadar bir yürüyüş mesafesi var.

pisa gezi rehberi
Duomo di Pisa

Pisa Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar

Pisa, genelde sadece eğik kulesi ile fotoğraf çekilmek için uğranan bir yer ama biz bir tam günümüzü bu şehre ayırdık. Kulenin bulunduğu meydanın adı Piazza Dei Miracoli(Mucizeler Meydanı) , Pisa’da mutlaka gitmeniz gereken ilk yer burası. Bu meydanda, Torre di Pisa(Pisa Kulesi) dışında görülmesi gereken diğer önemli yapılar: Duomo di Pisa(Pisa Katedrali), Baptisterio de Pisa(Vaftizhane) ve Camposanto Monumentale (Anıt Mezar). Bir de iki tane müze var: Opera del Duomo Museum ve Sinopie Museum. Pisa kulesine çıkmayı planlıyorsanız giriş 18€, katedrale ücretsiz girebiliyorsunuz. Diğerlerine giriş için gezmek istediğiniz yer adedine göre farklı ücretler belirlenmiş, tek bir tanesine girmek için 5€, hepsi için 9€ ücret ödüyorsunuz.

Pisa, sadece bu meydandan ibaret değil elbette. Eğer siz de bu şehre biraz daha uzun vakit ayırdıysanız, gezinize Via Santa Maria boyunca yürüyerek şehrin ikinci ana meydanı Piazza dei Cavalieri(Şövalyeler Meydanı) ile devam edebilirsiniz. Tarihi binalarla çevrili meydanda, şu anda üniversite binası olarak kullanılan eski saray Palazzo della Carovana da bulunuyor. Buradan sonra şehrin içinden geçen Arno nehrine doğru yürüyüp, nehir kenarındaki küçük ve sevimli kilise Santa Maria della Spina‘yı ziyaret edebilirsiniz, giriş ücretsiz. Arno nehri boyunca biraz yürüyüş yapıp, sanata ilginiz varsa National Museum of San Matteo‘yu ziyaret edebilirsiniz. Bu müzede Toskana bölgesindeki, Ortaçağ’dan kalan ve kapatılan dini kurumlardan alınmış eserler sergileniyor. Son olarak tren istasyonu yakınlarında yer alan, Amerikalı sanatçı Keith Haring eseri, Pisa’nın meşhur murali Tuttomondo‘ya uğrayıp gezinizi tamamlayabilirsiniz.

DSC00548-2.jpg
Via Santa Maria – Pisa

Floransa ve Pisa gezimizin mini videosunu izlemek isterseniz buyurun. 😉

Floransa gezi rehberi yazımdan faydalanacağınızı umarım. Daha iyi içerikler üretebilmem için soru, eleştiri ve beğenilerinizi yorum olarak bekliyorum.

Daha önceki tüm İtalya yazılarımı aşağıda paylaşıyorum.

Toskana Gezi Notları: Siena ve San Gimignano Gezilecek Yerler

Sicilya Gezilecek Yerler

Sicilya Gezi Rehberi

Cinque Terre Gezi Rehberi ve Cinque Terre Gezilecek Yerler

Roma Gezi Notları: Çocukla Roma

Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

1 Response

  1. Mart 20, 2024

    […] Toskana Gezisi: Floransa ve Pisa Gezi Rehberi […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et