Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı

Kimilerinin aşıklar şehri olarak adlandırdığı, hatta balayı rotası olarak da popüler olan Venedik, bana kalırsa karnaval zamanı en güzel günlerinden bazılarını yaşıyor. Biz de en sonunda Venedik karnavalı bahanesiyle Venedik gezisi yapma fırsatı yarattık ve havanın da güneşli olmasıyla çok keyifli bir gezi yaptık. Venedik, İtalya’nın kuzey doğusunda yer alan Veneto bölgesinin başkenti konumunda. 150 kanalla ayrılmış ve 400’den fazla köprüyle birbirine bağlanmış 118 küçük adadan oluşan büyüleyici bir şehir. Bu keyifli Venedik seyahati sonrası, Venedik gezi planı yapanlarla paylaşmak üzere Venedik gezi notları çıkarmak istedim. Venedik’te ulaşım, Venedik’te konaklama, Venedik gezi rotası, Venedik gezi bütçesi, Venedik’te yeme içme ve Venedik karnavalı gibi konuların hepsinden bahsedeceğim. Venedik tatili planlayanlar için güzel bir Venedik gezi rehberi olacağını umuyorum. Buyurun o zaman beraber bir Venedik turu atalım.

Venedik Gezi Rehberi

Öncelikle Venedik nasıl kurulmuş ona bakalım. Venedik’in hikayesi, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle 5. yüzyılda başlıyor. Venedik anakarasında yaşayan halk, kuzeyden gelen barbarlardan kaçmak için yakınlardaki Venedik lagününe sığınıyor. Bir süre sonra burada yerleşik hayata geçmeye karar veriyorlar ve bataklık olan zemini sağlamlaştırmak için birbirine bitişik ahşap kazıklar dikiyorlar. Bu kazıkları Slovenya, Hırvatistan ve Karadağ ormanlarından getirmişler. Kazıkların üzerini de taşla kaplamışlar ve sonra binaları inşa etmeye başlamışlar. Ahşap kazıkların su altında ıslanıp zayıflayacağını düşünüyor insan önce, ancak tam tersine lagündeki zengin alüvyonlar ve oksijen eksikliğiyle kazıklar daha da sağlamlaşıp kaya gibi oluyorlarmış. Tüm Venedik’in ahşap kazıkların üstüne kurulu olması hem biraz ürkütücü hem de hayranlık uyandırıcı. Bir de yıllardır sorulan Venedik batıyor mu sorusunun cevabına bakalım. Evet maalesef bu bir efsane değil gerçek, Venedik’te her yıl su seviyesi milimetrik düzeylerde olsa da artıyor, bu da uzun bir zaman sonra şehrin sular altında kalabileceği anlamına geliyor. İtalyan hükümeti bunu önlemek için incelemelerine başlamış ve bazı fikirler geliştiriliyormuş. Ancak yöntemler çok masraflı olduğu için henüz bir adım atılmış değil, umarım bir an önce aksiyona geçerler.

DSC_1725-2

Venedik Gezi Rehberi: Venedik Pahalı mı Ucuz mu? Venedik Gezi Bütçesi

Venedik bence hiç ucuz bir şehir değil, hatta İtalya’nın en pahalı şehri diyebilirim. Kuzey Avrupa ülkeleri kadar pahalı olması da Batı Avrupa’nın en pahalı birkaç şehrinden biri. Yeme, içme ve konaklama gibi temel ihtiyaçlarımız da pek ucuz olmadığı gibi özellikle gondola binmek gibi bazı turistik aktiviteler gerçekten epey pahalı bizim için. Aşağı yukarı fiyatları çıkarmaya çalıştım, siz de buna göre kafanızda bir bütçe oluşturabilirsiniz.

Kahve:2-3€

Şişe su: 1.5-2€

Bira ve kadeh şarap 4-5€

Aperitivo saatinde ciccheti ve içecek: 10-15€

Ucuz Venedik gezisi fiyatları

Hostel(yatakhane odasında yatak) konaklaması: 30€ civarı ama Mestre’de kalırsanız sezona göre 10€’ya kadar düşebilir bu fiyat.

Ucuz bir otelde konaklama: 60€ civarı

Dilim pizza veya paket servis makarna fiyatları: 5-10€

Giriş ücreti olan yerlere girmezseniz ve ulaşım için yürümeyi tercih ederseniz günlük maliyetiniz bunlarla sınırlı olacaktır.

Ortalama Venedik gezisi fiyatları

Eli yüzü düzgün bir otel konaklaması: 100€

Restoranlarda yemek: 30-40€

Yüksek fiyatların ucu açık olduğundan ona girmiyorum. 🙂 Ulaşım fiyatlarına da aşağıda değineceğim detaylı olarak. Yemek bütçesini daha da düşürmek için marketlerden alışveriş yapabilirsiniz ama marketler her an karşınıza çıkmıyor. Eğer kendi yemeğinizi yapacaksanız, alışverişi halletmeye öncelik verin bence. Rialto köprüsü yakınlarında Despar ve Coop market bulunuyor, oralara bakabilirsiniz mesela.

Venedik Gezi Rehberi

Venedik Gezi Rehberi: Venedik’e Ne Zaman gidilir? Venedik’te Kaç Gün Kalınır?

Yukarıda da bahsettiğim üzere Venedik’in en güzel zamanlarından biri karnaval zamanı, yani Şubat ayı çok eğlenceli olur, yalnızca hava çok soğuk. Onun dışında pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi bahar ayları ve yaz ayları hava durumu açısından gezmek için en güzel zamanlar. Nisan ile Ekim ayları arasında havalar güzel olacaktır. Bu mevsim ve karnaval zamanı şehrin daha pahalı ve kalabalık olacağını da aklınızdan çıkarmayın. Venedik sularla çevrili olduğu için gerçekten epey soğuk, ayrıca yağmurların sebep olduğu su baskınları da popüler. O nedenle Kasım ile Mart arası gitmek biraz daha zorlayıcı olsa da fiyatların düşmesi ve kalabalıkların azalması açısından tercih edilebilir. Dediğim gibi Venedik Karnavalı zamanı maalesef yine kalabalıklar ve fiyatlar artıyor. Biz hava açısından şanslıydık çünkü Şubat ayı olmasına rağmen hava çok güneşliydi ancak güneşin girmediği dar sokaklarda ya da akşamları dondurucu soğukları hissediyorduk. Siz Kasım ile Mart arası giderseniz hava durumunu kontrol edip yağmur çizmelerinizi yanınıza alın mutlaka, sular yükselince sıkıntı yaşamayın. Venedik’te biz 3 gece 4 gün kaldık ve bence çok ideal bir süreydi. Rahat rahat tadını çıkardık, hemen hemen gezilecek tüm yerlerini tamamlayıp bir de Murano ve Burano adalarını da sıkışmadan gezebildik.

Venedik Gezi Rehberi

Venedik Gezi Rehberi: Venedik’te Ulaşım 

Venedik anakara üzerinde bulunan Marco Polo havaalanına, Türkiye’den THY ve Pegasus ile direkt uçuşlar bulunmakta. Popüler zamanlarda Venedik’e uygun bilet bulamazsanız İtalya’nın ucuz bulduğunuz başka bir şehrine uçup oradan tren ile de rahatlıkla Venedik’e gidebilirsiniz. Hava yoluyla giderseniz, Venedik havaalanından şehir merkezine ulaşım için birkaç alternatifiniz var ama bizim kullandığımız, daha az zahmetli, keyifli ve uygun fiyatlı olarak önereceğim yol Alilaguna firmasına ait deniz otobüsleri olacak. Bu araçları kullanarak direkt San Marco meydanında inebiliyorsunuz, tek yön 15€, gidiş dönüş 27€, 6 yaşından küçük çocuklar ücretsiz. Alilaguna websitesi üzerinden online olarak biletleri alırsanız her yön için 1€ indiriminiz oluyor. Deniz taksi alternatifi de var ama daha pahalı oluyor. Arkadaş grubuyla giderseniz özel deniz taksi tutmak mantıklı olabilir, 10 kişi kapasiteleri var ama 4 kişiden fazlaysanız kişi başı 10-20€ arası ekstra ücret alıyorlarmış. Karşılama vs. gibi ek hizmet talepleri ve gideceğiniz yere göre fiyatlar değişmekle birlikte Marco Polo Havaalanı’ndan Venedik merkeze 100€’dan başlayan fiyatlara ulaşabiliyorsunuz. Venedik havaalanından şehir merkezine kara yoluyla gitmeyi düşünürseniz ATVO Express ile Piazza Romale’ye gidebilirsiniz, bunun da fiyatı kişi başı tek yön 8€, gidiş dönüş 15€, 4 yaş altı çocuklar ücretsiz. Birkaç kişilik arkadaş grubuyla gittiyseniz normal taksi de tutabilirsiniz, bunlarla da 35-45€ civarına havaalanından şehir merkezine gidebilirsiniz. Venedik’e tren yoluyla gitmek istiyorsanız, şehir merkezi için  Santa Lucia Tren İstasyonunda inmeniz gerekiyor. Buradan San Marco meydanına vaporetto ile ulaşabilirsiniz.

DSC_1660-2

Venedik şehir merkezine ulaştıktan sonra ise gezilecek her yere yürüyerek gidebilirsiniz, şehir araç trafiğine de kapalı. Birbirini andıran dar sokaklar ve kanallar nedeniyle kaybolma ihtimalinizin yüksek olduğu bu şehirde bir offline harita indirip kullanmanızı öneririm. Tabi ki Venedik’te sokaklarda kaybolmak çok eğlenceli ama bir yeri bulmak istediğinizde harita olmadan zorlanabiliyorsunuz. Daha uzak noktalara ulaşım için vaporettoları kullanabilirsiniz, bunlar Grand Canal civarındaki duraklarda ve çevre adalara ulaşım için kullanılan feribotlar. Tek yön 7.5€, 24 saatlik bilet 20€, 48 saatlik bilet 30€, 72 saatlik bilet 40€, 7 günlük bilet ise 60€. 29 yaşın altındaysanız ve 3(+) gün kalıyorsanız Rolling Venice kart almanızı tavsiye ederim, 3 günlük kart için 40€ yerine 22€ ödüyorsunuz. Bu kartın havaalanı ulaşımı dahil olanı da var ve çok ucuza geliyor. Venedik denilince ilk akla gelen turistik aktivite şüphesiz ki gondola binmek, ancak bu biraz masraflı. Gündüz yapacağınız 30 dakikalı bir gondol turunun fiyatı 80€, gün batımı zamanı fiyat 100-120€’ya çıkıyor. Arkadaşlarınızla gittiyseniz ya da oradan birileriyle tanışırsanız bölüşerek ucuza getirebilirsiniz çünkü bunlar 6 kişi kapasiteye sahip gondolun fiyatı, kişi başı fiyatı değil. Büyük kanalda gondol harici tur atmak için 1 numaralı vaporettoya binebilirsiniz, kanal boyunca durakları geziyor. Kısa da olsa gondola tecrübesi yaşayayım diyorsanız traghettolara binebilirsiniz. Traghetto, Grand Canal üzerinde bazı duraklarda karşıdan karşıya geçmenizi sağlayan turistik gondolaların büyük versiyonu, turistler için bir geçiş ücreti 2€.

Venedik Gezi Rehberi

Venedik Gezi Rehberi: Venedik’te Nerede Kalınır? Venedik Konaklama Önerileri

Venedik’te her yere rahatlıkla ulaşmak istiyorsanız San Marco meydanına yakın bir otelde kalmanızı tavsiye ederim. Hem çoğu turistik yere yakınsınız, hem vaporetto duraklarına yakınsınız, hem de özellikle karnaval zamanı tüm gösteriler bu meydanda gerçekleşiyor. Ancak buralarda fiyatların en yükseklere çıktığını da bilmeniz gerekiyor. Biz Starhotels Splendid‘te kaldık. Bu otel meşhur Rialto köprüsü ile San Marco meydanının tam arasında bir kanalın dibinde kalıyor, o yüzden yeri çok iyiydi. Kahvaltı ve odalardan da gayet memnunduk. Kanalın dibinde olduğu için otele gondollarla da ulaşmanız mümkün. Gondollar dışında tek ulaşım yolu yürümek olduğu için biraz uzaklaşıp da yorulduğunuzda bu da bir artı puan. Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için şuraya bakabilirsiniz. Venedik’te alternatif olarak konaklayabileceğiniz merkezi diyebileceğim öncelikli bölgeler Cannaregio ve Dorsoduro, daha sonra da San Polo, Santa Croce ve Castello. Bu civarlar da hareketli, çevresinde gezilecek yerler, restoranlar ve kafeler olan yerler. Eğer merkezde kalmak çok da önemli değil, Venedik’i gezmek için en ucuza nerede konaklarım derseniz Venedik’in anakaraya bağlı olduğu şehir olan Mestre’yi de konaklama için düşünebilirsiniz, konaklama maliyetini minimuma indirecektir. Buradan toplu taşıma ile merkeze gelip gün boyunca gezilecek yerleri tamamlayıp akşam otelinize dönersiniz.

Venedik’teki diğer uygun konaklama seçeneklerini şuradan inceleyebilirsiniz.

Venedik’te uygun fiyatlı konaklama için airbnb de güzel bir seçenek olabilir, ilk konaklamanızda indirim kazanmak isterseniz şu linkten airbnb’ye kayıt olmanız yeterli. Airbnb nedir diyorsanız, sizi şöyle alayım.

DSC_1741-2

Venedik Gezi Rehberi: Venedik Gezilecek Yerler ve Venedik Gezi Planı

Öncelikle Piazza San Marco ile başlıyorum, bu meydan ve etrafındaki yapılar başlıca gezilecek yerler arasında o yüzden bu civardaki yerlerle başlayalım, Basilica di San Marco bu meydanda yer alan ve tarihi 828 yılına dayanan bir bazilika. Pazar günleri ve resmi tatillerde 14:00-16:30 arası diğer günler 9:30-17:00 arası açık olan bazilikanın içine giriş ücretsiz. Müzeye giriş için 2.5€, hazine için 3€, Pala d’oro için 2€ ücret ödemeniz gerekiyor. Bazilikanın çan kulesi Campanile di San Marco şehri tepeden izlemek ve fotoğraflamak için ideal bir yer, buraya çıkış ücreti de 8€. Yoğun zamanlarda bazilikaya giriş sırasını atlatmak için şurada 3€ karşılığı online bilet satılıyor. Bazilikanın hemen yanında yer alan Palazzo Ducale yani Dükler Sarayı, gotik tarzda yapılmış Venedik’in en gezilesi görkemli yapılarından biri. Giriş ücreti 25€ ve bu fiyatın içine saraya girmek dışında Museo Correr, Museo Archeologico Nazionale ve Biblioteca Nazionale Marciana‘nın anıtsal odaları girişleri de dahil. 15. yüyıldan kalma astrolojik saat kulesi Torre dell’Orologio da bu meydanda yer alıyor, içini gezmek için 12€ karşılığı rehberli tura katılmanız gerekiyor.

DSC_1715-3.jpg

Venedik Gezilecek Yerler

Ponte di Rialto ve Canale Grande, Venedik’in simgelerinden, bu köprüden mutlaka geçin ve büyük kanalda bir gondol gezintisine çıkın. Rialto Köprüsü, büyük kanal üzerindeki dört köprüden biri ve en eskisi. İlk olarak 13. yüzyılda tahta olarak yapılmış ve yangın, kalabalığın ağırlığı gibi farklı nedenlerle birkaç kez çökmüş. 16. yüzyılda şu anki haliyle taş olarak tamamlanmış ve o zamandan beri kullanılıyor.  Market gezmeyi sevenlere köprü yakınındaki Mercati di Rialto’yu öneririm, sabah 7:00 ile 14:00 arası açık olan pazarda uygun fiyata yiyecek alışverişi yapabilirsiniz. Ponte dei Sospiri yani Ahlar Köprüsü de Venedik’teki en fotojenik yerlerden biri, gondollarla bunun önündeyken fotoğraf çekilmek çok popüler. Bu köprü Dükler Sarayı ile hapishaneyi birbirine bağlıyor, eskiden esirleri mahkemeden hapishaneye götürürken kullanılırmış ve hücrelerine gitmeden önce dış dünyada gördükleri son görüntü burası olurmuş. Köprünün ismini de buradan aldığı söyleniyor, tam Türkçe çevrimi iç çekişler köprüsü aslında. Dükler Sarayı’na giriş bileti alırsanız bu köprüden geçme şansı da buluyorsunuz. Fotoğraf çekmek için en iyi nokta da köprüyü tam karşıdan başka bir köprü Ponte della Paglia. Zamanında yayılan veba salgınına karşı Tanrı’ya sığınma amaçlı yapılan Santa Maria della Salute Bazilikası da Barok tarzı ile görülmeye değer bir yapı.

DSC_1722-2.jpg

Venedik Gezilecek Yerler

Müze gezmeyi seven ve San Marco meydnındaki müzelerle yetinmeyenler için birkaç alternatif müze önerisi de yapmak istiyorum. Collezione Peggy Guggenheim, sanat severlerin girmesi gerektiğini düşündüğüm, 20. yüzyıl Avrupa ve Amerika sanatına ait değerli bir koleksiyon, giriş 15€. 18nci yüzyıla ait mobilyalar ve sanat koleksiyonunun sergilendiği bir saray olan Ca’ Rezzonico yine Venedik’in ilgi çekici müzelerinden biri, giriş 10€. Gallerie dell’Accademia da 19. yüzyıl öncesi sanat eserlerinin sergilendiği görülmeye değer bir sanat galerisi, giriş 12€. Kitapçıları sever misiniz bilmem ama şimdi bahsedeceğim kitapçıya bir göz atmanızı öneririm. Venedik’i sık sık su bastığı için, kitapların banyo küvetlerinin ve gondolların içine dizildiği bu kitapçının her köşesini fotoğraf çekmek istiyorsunuz. İçinde kitap dışında da ıvır zıvır bir sürü detay var, bir de kediler 🙂 Libreria Acqua Alta adındaki kitapçıya San Marco meydanından kısa bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz, acqua alta suyun yükselmesine deniyor bu arada, isim oradan geliyor.

IMG_0576-2

Venedik Gezilecek Yerler

Venedik’e gelmişken çok yakınlarındaki Burano ve Murano adalarına da mutlaka gitmenizi öneririm. Aslında Murano adasında meşhur camından el yapımı objeler satan dükkanlar dışında çok ilgi çekici bir şey yok diyebilirim. Ama sadece dükkanlara girip çıkarak bile anlamadan birkaç saat zaman geçirmiştik biz. 🙂 Cam işçiliği ilginizi çekiyorsa, Murano’daki Museo del Vetro’yu ziyeret ederek Murano camı da dahil olmak üzere camın tarihine doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz, giriş ücreti 10€.  Murano’da görebileceğiniz diğer yerler: yazlık saray Palazzo Da Mula, saat kulesi ve cam işçiliği heykelle Campo Santo Stefano, 12. yüzyıldan kalma Bizans mozaikleriyle göz dolduran Santa Maria e San Donato kilisesi. Burano ise rengarenk evleri ile sizi kendine çekiyor, sokaklarında kaybolmak istiyorsunuz, her köşesi fotoğraflık diyebilirim. Burano’da, danteller ilginizi çekiyorsa Museo del Merletto‘ya gidebilirsiniz. 1872’den 1970’e kadar meşhur Burano Dantel Okulu’na ev sahipliği yapan binada Venedik dantel tarihine dair merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz, giriş ücreti 5€. Burano’da görülecek diğer yer de Chiesa di San Martino Vescovo kilisesi ve onun eğik çan kulesi. Bunlar zaten şehrin tek meydanı Piazza Galuppi’de yer alıyorlar. Bu iki adayı bir günde rahatlıkla gezebilirsiniz. 12 numaralı vaporetto ile Cannaregio’da yer alan Fondamente Nove durağından adalara gidebilirsiniz.

IMG_0505-2

Venedik Gezi Rehberi: Venedik Yeme İçme Rehberi ve Venedik Mekan Önerileri

Venedik’te cicchetti denilen küçük ekmek üstü aperatifleri, yani bizdeki kanepeleri mutlaka denemelisiniz. Özellikle akşam üstü, İtalyanların aperitivo saati dedikleri, happy hour zamanı birer kadeh içki yanına bunlardan yemenizi tavsiye ederim. İçki olarak da tabi ki spritz, prosecco ya da İtalyanların ombra dedikleri küçük kadeh şaraplardan içmek gerek. Bellini ismindeki şeftalili kokteyl de Venedik’in yerel içeceklerinden ve bellini içmek için adres Harry’s Bar. Cicchetti yemek için güzel yerlerden bazıları Al Timon, All’Arco, Al Squero, Al Merca ve Anthony Bourdain’in gittiği bar olarak ün yapmış olan Cantina Do Mori. Venedik’te mürekkep balığı ve mürekkebiyle yapılan sosları da oldukça popülerdi, özellikle risotto ve makarnalarda sık sık karşınıza çıkıyor. Bunlar Spaghetti/Risotto al Nero di Seppia olarak isimlendiriliyor, yoğun balık tadını sevdiğim için bana göre gayet lezizdi. Venedik’te çoğunlukla ayaküstü, paket servis yemek yiyerek gezi bütçesini düşürebilirsiniz, güzel alternatifler var. Restoranlarda oturup yediğinizde coperto denilen kuver ücreti ya da servis ücreti eklemesi yapıyorlar genelde, sadece bu eklemeler bile günlük paket servis yemek fiyatına denk gelebiliyor.

DSC_1763-2.jpg

Bunların dışında her İtalya şehrinde olduğu gibi makarna ve pizzalar kurtarıcı oluyor. Venedik’te hem ucuz hem de leziz makarna yemek için uğramanız gereken adres Dal Moro’s (Fresh Pasta to Go). Burada makarnaları kartona koyup paket olarak servis ediyorlar, en ucuz makarna 6€’dan başlıyor. Makarnalarınızı alıp istediğiniz kanal manzarasına karşı yiyebilirsiniz. 🙂 Yine paket servis olarak hizmet veren pizzacı Pizza al Volo da yemeğinizi uygun fiyata halledebileceğiniz güzel yerlerden biri. Hem ayaküstü dilim pizza hizmeti veren hem de oturabileceğiniz restoranı bulunan Rossopomodoro da fena değildi. Restoranda oturarak kaliteli bir  yemek istiyorsanız Castello bölgesindeki şehrin en popüler restoranlarından biri olan Osteria alle Testiere‘ye gidebilirsiniz, özellikle akşam yemeği için önceden rezervasyon yapmanızı tavsiye ederim. Pazar ve Pazartesi günleri kapalı olduğunu, fiyatların ortalamanın üstünde olduğunu unutmayın. Cannaregio bölgesindeki oldukça cici ve leziz yemekler veren Osteria L’Orto dei Mori‘yi yine önerebilirim. Burası da Salı günleri kapalı. Her gün mutlaka uğradığımız Caffe Florian Venedik’e gittiğinizde mutlaka gitmeniz gereken yerlerden biri. 1720’lerden kalma bu cafe’nin her yeri tarih kokuyor ve ünü dünyaya yayılmış durumda. Bir de karnaval zamanı gidince o zamanların kostümlerini giymiş insanlarla birlikte tatlımızı yerken zamanda yolculuk yapar gibiydik. Tatlıları için anlatılmaz yaşanır diyor ve Venedik’teyken gidip denemenizi öneriyorum. Sunumları ve servis de on numara, sunumlarda kullandıkları ürünleri sattıkları küçük bir bölümleri de var hatta. Tabi fiyatların ortalamanın üstünde olduğunu belirtmeliyim. Son olarak dondurma için Gelatoteca Suso‘yu önerip yeme içme doyasını kapatıyorum. 🙂

IMG_0519-2

Venedik Gezi Rehberi: Venedik Karnavalı

Sokaklar çok hareketli ve geçmişte yaşıyormuşsunuz gibi geziyorsunuz, inanılmaz güzel bir ortam var. Sadece yerliler değil, birçok ülkeden özel kostümleriyle gelen insanlar var. Venedik karnavalı ne zaman derseniz, Şubat ayında yapılıyor, 2020 Venedik Karnavalı 8 Şubat Cumartesi başlıyor ve 25 Şubat Salı günü sona eriyor, planınızı bu tarihler arasında yapabilirsiniz. Venedik Karnavalının geçmişi 11.-12. yüzyıl civarındaki tarihlere dayanıyor. İki farklı hikaye okudum. Birincisi 1268 yılında başladığı ve o zamanlar Pagan kültüründe baharı karşılamak için kutlama yapıldığı şeklinde. İkincisi ise 1162 yılında Venedik Cumhuriyeti’nin Aquileia Patriği Ulrico di Treven’e karşı kazandığı zafer ile ortaya çıktığı, bu zafer onuruna insanların San Marco Meydanı’nda dans etmeye ve toplanmaya başlamasının vesile olduğu şeklinde. 1797’de bu kutlamalar tamamen yasaklanmış ama 19. yüzyıl itibarıyla kademeli olarak yeniden ortaya çıkmış. 1979 yılından itibaren de her yıl yeniden kutlanmaya başlamış. İlk kutlamalar zamanı sosyal sınıf ayrımını ortadan kaldırmak için maske kullanılıyormuş, şimdi bu maskeler Venedik Karnavalı’nın sembolü olmuş durumda. Kostüm kiralama yapabiliyorsunuz ama döviz kuru nedeniyle bizim için oldukça pahalı, belki Türkiye’de kendiniz diktirip gidersiniz. 🙂 Özel kostüm giymeseniz bile oradan bir maske alarak siz de sokaklarda bu şekilde dolaşıp eğlenebilirsiniz. Zaten gittiğinizde görürsünüz, sokaklarda pek çok kişi maskeli geziyor. Venedik karnavalı boyunca San Marco meydanında gösteriler ve yarışmalar düzenleniyor, özellikle en iyi maske ve kostüm yarışmalarına denk gelirseniz mutlaka izleyin. Bir de bazı mekanlarda ücretli etkinlikler de oluyor festival programını şu adrese tıklayıp gün gün ne gibi etkinlikler olduğunu inceleyebilirsiniz. Karnaval için her yıl 3 milyon civarı Venedik’e gidiyormuş, neden siz de onlardan biri olmayasınız? 😉

Venedik Karnavalı

Venedik Gezi Rehberi: Venedik’ten Ne Alınır? Venedik Alışveriş

Venedik’ten bence alınacak en güzel şeylerden biri Venedik maskesi, ben şahsen maske almalara doyamadım. 🙂 Hele karnaval zamanı inanılmaz güzel çeşitler vardı ve her seferinde farklı bir tane daha görüyorsunuz ve hepsini almak istiyor insan. Çok pahalılar olduğu gibi gayet uygun fiyata güzel maskeler bulunabiliyor. Onun dışında Murano adasından cam ürünler, Burano adasından dantel ürünler alabilirsiniz. Yiyecek olarak makarna alabilirsiniz. Gondol sürücülerinin yazın kullandığı klasik hazır şapkalardan alabilirsiniz. Çok orijinal kapı tokmakları satılıyor, onlardan alabilirsiniz. Gondolların forcola denilen küreklerinden alabilirsiniz. Acqua Alta kitapçısından eski bir İtalyanca kitap alabilirsiniz. El yapımı deri çantalardan alabilirsiniz veya yine el yapımı renkli seramik ürünlerden alabilirsiniz.

DSC_1567-2

Venedik gezinizi planlarken yazımdan faydalanabileceğinizi umarak şimdiden bol eğlenceler diliyorum!

Gelecek yazılarımdan haberdar olmak ve önümüzdeki seyahatlerden bol fotoğraf ve video için beni takip etmeyi unutmayın! 😉

Instagram: hohhoyyt

Youtube: hohhoyyt

Facebook: hohhoyyt

Yazımı beğendiyseniz arkadaşlarınızla da paylaşmak istersiniz belki. 😉

hohhoyyt

Merhaba, ben Deniz Tarhan. Yazılımcıyım, dalarım, kayarım, yemek yaparım, hayal kurarım, seyahat ederim, fotoğraf çekerim, tiyatro severim. Eşine ve oğluna aşık bir anneyim. En büyük CimBom!

You may also like...

7 Responses

  1. Şubat 13, 2017

    […] Venedik Karnavalı ve Gezi Rehberi […]

  2. Ekim 16, 2017

    […] Venedik Karnavalı ve Gezi Rehberi […]

  3. Ocak 20, 2019

    […] Venedik Karnavalı ve Gezi Rehberi […]

  4. Aralık 12, 2019

    […] Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı […]

  5. Haziran 2, 2020

    […] https://hohhoyyt.com/2018/02/28/venedik-gezi-rehberi/ adresinden erişilmiştir. […]

  6. Haziran 20, 2023

    […] Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı […]

  7. Kasım 17, 2023

    […] Venedik Gezi Rehberi ve Venedik Karnavalı […]

Bir Cevap Yazın

BORN TO LAUGH sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et